G4Media.ro

Continuă manifestațiile în Iran. Studenți de la mai multe universităţi au ieșit…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Continuă manifestațiile în Iran. Studenți de la mai multe universităţi au ieșit în stradă pentru a protesta faţă de represaliile poliţiei

Demonstraţii au avut loc, sâmbătă, în mai multe universităţi din Iran pentru a denunţa represaliile asupra mişcării de protest declanşată de moartea lui Mahsa Amini arestată de poliţia morală în urmă cu 16 zile, conform News.ro, care citează AFP.

De asemenea, în întreaga lume au fost organizate mitinguri de solidaritate cu mişcarea, a cărei represiune a ucis cel puţin 83 de persoane de la moartea ei pe 16 septembrie, la trei zile după arestarea sa pentru încălcarea strictului cod vestimentar al Republicii Islamice, care obligă femeile să poarte vălul.

Puterea, care neagă orice implicare a poliţiei privind moartea tinerei de 22 de ani, a arestat sute de manifestanţi, calificaţi drept „răvăşitori”.

„Studenţii au manifestat sâmbătă în universităţi pentru a denunţa acţiunile poliţiei împotriva protestatarilor”, a declarat agenţia iraniană de presă Fars, fără a preciza unde au avut loc aceste demonstraţii şi nici amploarea lor.

Agenţia a indicat însă că mitinguri „au fost organizate şi în piaţa Enghelab („Revoluţia” în persană, n.red.) lângă Universitatea din Teheran, în centrul capitalei, unde au izbucnit ciocniri între poliţie şi manifestanţi, dintre care unii au fost arestaţi”.

Potrivit martorilor, mulţi poliţişti anti-revolte au preluat anterior poziţii la diferite intersecţii din Teheran.

Vineri seara, iranienii au manifestat la Saqez, un oraş din Kurdistan de unde era Mahsa Amini, potrivit unui videoclip IHR.

„Femei, viaţă, libertate”, au lansat bărbaţii şi femeile în mijlocul străzii, preluând un slogan emblematic al mişcării de protest, cel mai mare de la manifestaţiile din noiembrie 2019, cauzat de creşterea preţului la benzină şi care fusese grav reprimat.

Potrivit agenţiei de ştiri Fars, aproximativ 60 de persoane au fost ucise din 16 septembrie, în timp ce IHR a raportat cel puţin 83 de morţi.

Peste 1.200 de manifestanţi au fost arestaţi, potrivit unui raport oficial. De asemenea, au fost arestaţi activişti, avocaţi şi jurnalişti, potrivit ONG-urilor.

În străinătate, mitinguri de solidaritate, la care a participat diaspora iraniană, au avut loc sâmbătă în peste 150 de oraşe, potrivit organizatorilor.

Zeci de mii de oameni au manifestat sâmbătă la Montreal şi în mai multe oraşe canadiene, inclusiv Vancouver, Toronto şi în capitala Ottawa.

La Montreal, mai multe femei şi-au tuns părul, în timp ce o mulţime de peste 10.000 de oameni ţinea pancarte pe care scria „Justiţie” şi „Nu Republicii Islamice”.

La Berlin, peste 1.000 de manifestanţi au ridicat pancarte care denunţau regimul iranian, în timp ce la Bruxelles s-au adunat peste 2.000 de oameni şi două femei iraniene care locuiesc în Belgia şi-au ras capul în semn de protest.

Alte demonstraţii au avut loc la Roma, Madrid, Atena, Bucureşti, Londra, Lisabona, Varşovia şi Tokyo, cerând „dreptate” pentru Mahsa Amini şi denunţând „dictatura” din Iran.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...