G4Media.ro

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania: Şansele României de a adera la Schengen…

Sursa foto: FADEL SENNA / AFP

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania: Şansele României de a adera la Schengen ar fi mai bune dacă guvernul ar soluționa problemelor maghiarilor / “România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor”

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a transmis, printr-o rezoluţie, că sprijină aderarea României la spaţiul Schengen, dar că şansele de aderare ar fi mult mai bune dacă guvernul român ar accepta soluţionarea unor probleme importante care ţin de comunitatea maghiară, anunță News.ro.

Potrivit documentului, soluţionarea problemelor maghiarilor este posibilă doar printr-un dialog onest, care trebuie să includă şi realizarea autodeterminării şi autonomiei comunităţii.

CNMT a menţionat, de asemenea, că atunci când România a aderat în 2007 la UE, Uniunea Europeană a stabilit o listă de sarcini pentru ţară, pe care s-au regăsit mai multe aspecte cu privire la comunităţile naţionale.

“Trebuie să constatăm, cu tristeţe, că România nu şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la domeniul restituirilor, universitatea şi învăţământul superior de stat în limba maghiară şi educaţia ceangăilor”, se arată în rezoluţie. Cu toate acestea, potrivit consiliului, cel mai îngrijorător lucru este faptul că în ultimii 30 de ani, în ciuda presiunii de a demonstra că România a meritat integrarea, sentimentul anti-maghiar nu a scăzut, iar cazurile de incitare împotriva maghiarilor nu au fost pedepsite în mod corespunzător”, consideră CNMT, citat de MTI.

“Este trist şi îngrijorător şi faptul că în ultimii ani, incitări la ură şi discursuri de ură la adresa maghiarilor au avut loc şi la nivel de prim-ministru şi de preşedinte de stat”, se mai precizează în rezoluţie.

Cu toate acestea, consiliul a subliniat că susţine aderarea României la spaţiul Schengen, însă şi acum – la fel ca în cazul aderării la Consiliul Europei, la NATO şi la Uniunea Europeană – aderarea trebuie să fie o decizie bazată pe performanţă, care să ţină cont nu numai de promisiunile elitei politice, ci şi de dezvoltarea reală a ţării.

Anterior, presa din România a dedicat mult spaţiu poziţiei Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), care a solicitat ministerelor de Externe ale statelor membre ale spaţiului Schengen ca înainte de a decide cu privire la primirea României să solicite informaţii de la liderii bisericilor maghiare şi de la organizaţiile de reprezentare a intereselor maghiare din România despre situaţia din ţară a drepturilor fundamentale ale omului, printre care şi a drepturilor minorităţilor naţionale.

O decizie cu privire la aderarea la Schengen a României, Bulgariei şi Croaţiei poate fi luată la cadrul şedinţei Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne a Uniunii Europene, din 8 decembrie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

12 comentarii

 1. Da, da.
  Ca ungurii și-au făcut mea culpa pt Ip.

  • Singura problema a maghiarilor din Romania este ca nu vor sa invete si sa foloseasca limba oficiala a statului in care traiesc, nu vor sa respecte Ziua Nationala, Imnul si Simbolurile Nationale ale statului in care traiesc, iar acest lucru nu il poate solutiona guvernul Romaniei.

 2. Poate fi vorba despre probleme reale, habar n-am. Dar, nu au nicio legătura cu Schengen, nici in privința capacității tehnice a României de a proteja frontierele UE, nici politic, in privința independentei și eficientei justiției șamd.

 3. Nenorociții ăștia de unguri profita la absolut orice situație apare. Neam mai profitor și parșiv ca ungurii ăștia din România rar am văzut. Și cum UDMR ul sta ca un parazit la guvernare și mai smulge câteva beneficii pentru ei atunci ne meritam soarta.

 4. Total anapoda @!!

 5. Nimeni nu-i bagă-seamă pe ăștia, cu nimicurile lor! Mai ales pt că Ungaria și Viktor Orban, au tras lozul necâștigător, plasându-se de partea Rusiei!
  Ungaria și ungurii, sunt tot mai irelevanți la nivelul UE și NATO…

 6. Calculand economia facuta cu gaz si petrolul rusesc,Ungaria isi permite sa ofere burse direct la Budapesta pentru cei interesati sa invete in limba maghiara si dupa ce termina facultatea, avand in vedere ca invata in limba maghiara ii poate integra direct in societate

 7. Asa este cand le dai un deget iti uau toata mana.
  Romania trebuie sa le acorde atatea drepturi maghiarilor cat ofers si ei romanilor sau cat ofera spanioli catalanilor

 8. Ajunge cu prostiile astea..! Lasă că intrăm în Schengen și puteți să vă mutați în orice țară considerați că va ofera condițiile aberante.. La revedere!

 9. Doar un articol menit să bage iar bățul prin gard pe tema luptei romano-romane.
  Câțiva băieți si fete care pierd bani grei de pe urma ridicării MCV si de pe urma Schengen se dau de ceasul morții doar doar sa demonstreze ca Romania e o tara de 3 parale, si totul ca ei să își poată menține sursele de finanțare.

 10. Asa este când te crezi deștept și crezi ca poți face măcar ce poate USR și Cioloș + PLUS și echipa sa. Acești tineri care au avut oportunități de guvernare și plan de tara pe următorii zeci de ani au fost distruse de PNL – PSD -UDMR în frunte cu jmecherul Iohannis – securiștii
  Alooo UDMR ciocu mic acum nu putem spune nimic nu de știrea asta.
  Vai de capul nostru de fraieri ca va ținem la guvernare🤮

 11. Pai ungurii nu creaza probleme numai in Romania ci cu toti vecinii se cearta singura solutie sa scapam de ei e atunci cand la alegeri nu vor trece de cele 5 la suta .