G4Media.ro

Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a reuşit să adopte bugetul Capitalei…

Sursa foto: Dreamstime

Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a reuşit să adopte bugetul Capitalei pe 2024 / Proiectul a fost susţinut doar de consilierii USR şi PMP

Bugetul Capitalei pentru 2024 a fost respins, vineri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, întrunit în şedinţă extraordinară, transmite Agerpres.

Proiectul a obţinut 18 voturi „pentru”, 6 abţineri şi 4 „împotrivă”, insuficiente în vederea adoptării.

Grupul PSD nu a participat la şedinţă.

În cadrul şedinţei, liberalii au criticat: lipsa investiţiilor, sumele prea mari alocate pentru protocol sau diverse evenimente şi faptul că Primăria nu a achitat integral în ultimii ani stimulentele destinate persoanelor adulte cu dizabilităţi. De asemenea, într-un comunicat de presă, PNL Bucureşti i-a cerut primarului general să vină „cu un proiect realist, fără pomeni electorale” şi a acuzat: lipsa fondurilor pentru termoficare şi transport, „incapacitatea”de a atrage bani europeni, fonduri insuficiente pentru mari proiecte de infrastructură.

Consilierul general Andrei Badiu (PNL) a criticat administraţia pentru „o execuţie bugetară dezastruoasă” în domeniul investiţiilor şi faptul că în proiectul de buget nu sunt reflectate datoriile reale ale Primăriei. El a atras atenţia asupra faptului că investiţiile au o pondere de 15,38% în buget şi a apreciat că suma este una „infimă”.

„Ieri de la acest pupitru spuneaţi că primarul care va veni în septembrie nu va găsi datorii curente. Ce facem cu datoriile curente privitoare la subvenţii? Subvenţia pe STB şi subvenţia pe termie. În momentul acesta sunt bugetate 1,08 miliarde lei pentru fiecare, în condiţiile în care ele, în mod real, vor ajunge la o valoare de peste 3 miliarde. Dacă ne uităm pe proiecte – inclusiv cele propuse pe ordinea de zi de ieri – văd că împărţim bani în stânga şi în dreapta. Dar să vedem care e suma pe care o avem de împărţit, scăzând din totalul veniturilor cele două subvenţii”, a spus acesta.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a replicat că bugetul a fost elaborat în baza celor 5 miliarde de lei, care reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit. Însă, în opinia primarului general, această sumă a fost „subevaluată” de către Ministerul de Finanţe, în condiţiile în care la începutul anului 2023 acelaşi minister anunţase că PMB va avea venituri de 4,9 miliarde lei, iar la finele anului suma se dovedise mai mare (6,2 miliarde).

Potrivit acestuia, „cele mai importante” investiţii pentru 2024 constau în reabilitarea liniilor de tramvai, achitarea troleibuzelor şi a tramvaielor. La acestea, se adaugă investiţii în parcuri şi spitale sau continuarea proiectului de la patinoarul Flamaropol. El a mai precizat că PMB să bazează în 2024 şi pe alte 800 de milioane de lei, care nu au fost incluşi în proiectul de buget, bani proveniţi din refinanţări de datorii sau fonduri europene.

Nicuşor Dan a subliniat că PMB deţine doar 40% din bugetul Capitalei şi că primarul general „are o marjă foarte mică” în ce priveşte investiţiile, iar „banii se duc pe panseluţe şi fel de fel de lucruri pe care le fac” administraţiile sectoarelor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Il vor faulta constant pana la alegeri.

    • …pana la alegeri si dupa. Cat timp USL exista validat prin vot de turmele de i d i oti, cine vrea sa faca ceva in tara asta i se va pune bete in roate.

  2. l-au faultat constant dintotdeauna