G4Media.ro

Consiliul Concurenţei: Trebuie găsite soluţii pentru a sprijini producţia internă de bitum…

Consiliul Concurenţei: Trebuie găsite soluţii pentru a sprijini producţia internă de bitum / România este un importator net de bitum, peste 80% din cererea locală fiind acoperită din import

Consiliul Concurenţei consideră că trebuie găsite soluţii pentru a sprijini producţia internă de bitum, având în vedere că, în contextul investiţiilor în infrastructura rutieră anunţate pentru perioada 2021-2030, este de aşteptat să se majoreze cererea semnificativ în următorii ani, potrivit datelor transmise pentru Agerpres de Consiliul Concurenţei.

La ora actuală, piaţa bitumului pentru aplicaţii rutiere din România prezintă caracteristici oligopoliste, având un singur producător şi un număr relativ redus de importatori, respectiv zece, arată o analiză a Consiliului Concurenţei.

România este un importator net de bitum, peste 80% din cererea locală fiind acoperită de produse din import, iar principalele surse sunt ţări precum Polonia, Ungaria, Serbia, Turcia sau Grecia.

Unicul producător de bitum din România este Rafinăria Vega, aparţinând Rompetrol Rafinare SA, circa 17% din consumul autohton de bitum rutier fiind asigurat de producţia internă, la nivelul anului 2019.

Atât producătorul autohton, cât şi importatorii comercializează produsele fie direct către clienţii finali, fie prin intermediari (revânzători).

Cererea de bitum este caracterizată de sezonalitate, aceasta evoluează în concordanţă cu derularea lucrărilor de construcţie a drumurilor, respectiv creşte în lunile de primăvară şi vară şi scade toamna şi iarna, mai spun experţii Consiliului.

Fiind un produs rezidual al rafinării ţiţeiului, preţul internaţional al bitumului este strâns legat de cel al petrolului.

Analiza evoluţiei preţurilor bitumului rutier nu sugerează existenţa unor comportamente anticoncurenţiale, până la acest moment preţurile practicate în România fiind similare cu cele din ţările din regiune, arată sursa citată.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Defunctul (oare ?!) Paturiciu voia sa faca o fabrica mare de bitum cu aditivi ceva gen Norvegia Suedia si care sa tina la variatiile mari de temperatura vara-iarna.

  2. Solutiile le da piata libera. Daca pretul va face produsul rentabil de produs la noi, se va produce. M-am saturat de statul care ia bani din buget sa sprijine diverse sectoare care mai apoi produc dobitoci ingamfati (angajati care nu platesc impozit ca asa vrea statul si care dau cu tifla celorlalti care de fapt ii sustin prin impozitele platite).

    • Asta cu piața liberă să o spui la OMV care a inchis în România Arpechim ( care făcea bitum) ca să mute producția în Austria, că deh aia sunt mai ieftini.

  3. Pai nu asa fac coloniile??? Exporta resursele si importa produsul finit