G4Media.ro

Conflictul din Cipru, agravat de Erdogan: Nu se pot realiza progrese în…

Conflictul din Cipru, agravat de Erdogan: Nu se pot realiza progrese în negocieri fără a accepta că există două popoare şi două state

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că negocierile de pace între regiunea nordică și sudică a Ciprului pot avea loc numai dacă se ajunge la o soluție cu două state, potrivit Agerpres și Reuters.

Afirmațiile liderului de la Ankara accentuează tensiunile dintre Uniunea Europeană și Turcia, deoarece Cipru este împărțită între Turcia (Nord) și de Grecia (Sud).

Erdogan a reiterat poziția agresivă a Turciei în ceea ce privește disputa veche de zeci de ani din Cipru, afectând relațiile statului cu vecinii săi europeni.

„Un nou proces de negociere se poate relua doar între două state. Pentru aceasta, trebuie confirmate suveranitatea şi un statut egal. Nu se pot realiza progrese în negocieri fără a accepta că există două popoare şi două state (…). Nu putem pierde cincizeci de ani pe modele a căror invaliditate a fost dovedită”, a subliniat Erdogan.

O invazie turcească a avut loc în Cipru în anul 1974, iar după ce Grecia a instrumentalizat o lovitură de stat, forțele Turciei au ocupat nordul insulei. În ultima perioadă, situația din Cipru s-a agravat în urma descoperirii unor zăcăminte de gaz în partea estică a Mării Mediterane.

Sursa foto: Twitter/ @tcbestepe

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Asta fara sa luam in seama prezenta ruseasca din ce in ce mai puternica in Cipru.

  2. Totuși să spui că Ciprul este împărțit între Turcia și Grecia e ca și cum ai spune că Moldova e in impartita între Rusia (Transnistria) și Romania. Ciprioții sunt de origine greacă dar se identifică drept ciprioți.

    • Astea cu articolul sunt pe dinafara…

    • Pe bune? Analfabeți funcționali sau tastați de pe o terasă alcoolizați atît de tare încît doar asta sînteți in stare în loc de o minimă cercetare prealabilă?

  3. Cam 3, Cipru, Grecia si Turcia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.