G4Media.ro

Comisia pentru votul în diaspora: Românii din afara țării vor putea vota…

Comisia pentru votul în diaspora: Românii din afara țării vor putea vota vreme de trei zile – vineri, sâmbătă și duminică / Alegătorii care la ora 21:00 se află la rând pot vota în continuare

Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis joi ca în diaspora votul să se desfăşoare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

„În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00”, se arată în raportul adoptat joi de membri comisiei de cod electoral.

Comisia a mai decis ca în diaspora, la ora 21:00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot.

„La ora 21:00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”, se arată în articolul votat de membri comisiei.

Totodată, un membru al biroului electoral al secţiei de votare desemnat de preşedintele acestuia verifică la ora 21:00 dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în localul de vot.

Miercuri, Comisia a decis introducerea votului prin corespondeță și la alegerile prezidențiale, precum și a votului anticipat.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Astia fac orice, numai ce ar trebui sa nu faca…….. Catastrofa, tot la sapa de lemn tin lumea.

  2. ‘daca vrei sa impiedici aflarea adevarului sau sa ingropi o idee, infiintezi o Comisie’
    Cum ramane cu votul electronic?
    Pana si in amarata asta de birocratie romaneasca, in anul de gratie 2019, contribuabilul roman, oriunde ar fi el, poate comunica cu Fiscul prin Ghiseul Unic/ Spatiul Privat Virtual si isi poate achita obligatiile on-line, daca doreste: plateste impozitele, depune Declaratii Fiscale si acceseaza informatii sensibile (datele fiscale sunt informatii ultrasensibile si corespunzator securizate oriunde in lumea asta).
    In ceea ce priveste dreptul la vot, unul fundamental, infiintam o Comisie, care stabileste ca putem sta la coada, timp de 3 zile…