G4Media.ro

Comisia juridică a Senatului SUA a aprobat un proiect de lege pentru…

Sursa foto: European Council

Comisia juridică a Senatului SUA a aprobat un proiect de lege pentru a oferi organizațiilor de știri mai multă putere împotriva platformelor tehnologice

Comisia juridică a Senatului SUA a votat joi pentru aprobarea unui proiect de lege menit să permită organizațiilor de știri să se grupeze pentru a negocia cu Alphabet Inc., Google și Meta Facebook și să obțină mai multe venituri, relatează Reuters.

Proiectul de lege a trecut de comisie cu un vot de 15 la 7, potrivit unui consilier al Congresului. Acesta trebuie să meargă acum la Senat pentru a fi aprobat. Un proiect de lege similar se află în Camera Reprezentanților din SUA.

Proiectul de lege are ca scop să ofere mai multă influență organizațiilor de știri și radiodifuzorilor  după ani de critici potrivit cărora marile companii de tehnologie se folosesc de conținutul lor pentru a atrage trafic și venituri din publicitate fără a compensa în mod echitabil editorii, dintre care mulți se confruntă cu dificultăți financiare.

Proiectul de lege, condus de democrata Amy Klobuchar, a atras un anumit sprijin republican, fiind sponsorizat de senatorii John Kennedy și Lindsey Graham. Alți democrați, cum ar fi senatorul Alex Padilla, și-au exprimat rezervele în legătură cu acesta.

Proiectul de lege a întâmpinat un obstacol la începutul acestei luni, când senatorul Ted Cruz a obținut sprijinul pentru un plan de includere a unor prevederi care să abordeze ceea ce el consideră că sunt platformele care sufocă vocile conservatoare.

Joi, Klobuchar a obținut sprijin pentru un amendament care specifica faptul că problema o reprezintă prețurile pentru utilizarea conținutului.

„Scopul proiectului de lege este de a permite organizațiilor locale de știri să primească compensații atunci când marii titani, monopoluri precum Facebook și Google, le accesează conținutul”, a declarat ea la o sesiune a comisiei pentru a vota proiectul de lege.

Spre deosebire de alte proiecte de lege menite să pună frâu marilor companii de tehnologie, unele grupuri progresiste se opun acestei măsuri, inclusiv Public Knowledge, pe motiv că favorizează marii radiodifuzori precum News Corp, Sinclair și Comcast/NBCU.

De asemenea, se opun acestui proiect de lege două grupuri comerciale din industria tehnologică din care fac parte Facebook și Google: Computer & Communications Industry Association și NetChoice.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter