G4Media.ro

Comisia Europeana vrea să limiteze prețurile la energie

Sursa foto: Nikolay DOYCHINOV / AFP

Comisia Europeana vrea să limiteze prețurile la energie

Comisia Europeană propune să se plafoneze o parte a prețurilor de gros ale electricității, să se adopte tarife reglementate pentru cei mai defavorizați și să se întărească măsurile care să incite la reducerea consumului, arată publicația belgiană Le Soir, citată de Rador.

Executivul european a anunțat luni că pregătește „o intervenție de urgență” pe piața electricității pentru a limita creșterea facturilor gospodăriilor și companiilor, lucrând în același timp la „o reformă structurală” pentru a disocia prețurile electricității de prețurile gazului, care au crescut mult din cauza războiului din Ucraina.

Într-un document care va fi examinat pe 9 septembrie de miniștrii europeni ai energiei la Bruxelles, Comisia detaliază trei căi de măsuri de urgență începând prin plafonarea prețurilor de gros pentru anumite surse de electricitate.

În prezent, pe piața europeană, prețul de cost al ultimei surse de electricitate mobilizate să răspundă cererii în fiecare moment determină prețul ce este impus tuturor operatorilor de pe continent: or, este vorba adesea de o centrală pe gaz. Celelalte surse de energie (regenerabilă, nucleară, cărbune) vând electricitatea pe care o produc la un preț indexat la cursul gazului, mult superior costurilor lor de funcționare: Bruxellesul propune deci să se plafoneze prețurile plătite acestor centrale, pentru a pune capăt profiturilor excepționale obținute de energeticieni.

În schimb, statele membre ar putea „obține încasări fiscale suplimentare” (diferite în fiecare țară în funcție de mixul sau energetic), pe care le-ar putea folosi pentru a susține consumatorii cei mai vulnerabili: ajutoare directe, tarife reglementate, reduceri ale facturilor de electricitate.

Este vorba de a două măsură preconizată. „Mai puțin de jumătate din state folosesc tarife reglementate, în vreme ce ajutorul direct al statelor la venituri rămâne instrumentul cel mai utilizat în UE pentru a susține gospodărie”, notează Comisia, care vrea „să asigure un grad mai mare de securitate juridică pentru a extinde tarifele reglementate (…) în special cu posibilitatea unei derogări clare (de la regulile europene) pentru a acoperi și IMM-urile”.

În schimb, executivul european se declară împotriva unei plafonări nediferențiate a prețurilor cu amănuntul pentru toți consumatorii, „o măsură politică intervenționistă care riscă să distorsioneze piețele” și să coste scump statele.

În sfârșit, pe linia planului adoptat în iulie pentru a diminua consumul de gaz al UE, Bruxellesul propune să se intensifice măsuri care să incite la reducerea cererii de electricitate, în special remunerând consumatorii care își restrâng nevoile sau prin licitații adjudecând unor industriași compensații în schimbul unei reduceri date a consumului lor. (Traducere: Gabriela Sîrbu)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

7 comentarii

  1. Propuneri cam aiuritoare sa reduca consumul …. sa mute productia in china? Mare strategie demna de genii!!!
    Ceva despre devoltarea capacitatilor energetice verzi, stocarea energiei verzi, nimic, zero barat, dar inchidem centrale nucleare si dam drumul din nou la cele pe carbune… vizionari
    Inca un pic si il pupa pe cracanel pe tuturoi, niste carnati…

  2. UE bate apa in piua! Energia regenerabila se vinde la bursa la pretul celei obtinute pe gaz, desi ar trebui sa fie mai ieftina. Nu a aplicat o msdura unitara de reducere tva ka 5% in toate tarile. Ca atare fiecare tara fsce cum vrea si se descurca cum poate. UE nu zice nimic de profiturile uriase ale multinationalelor in energie, gaz. Energia nu se poate stoca iar preturile plafonate ar trebui sa fie unitare, in functie de transele de venituri ale consumatorilor si nu de consum. Pot sa am venit de 5000 lei luna si ca consum sub 250 kv.luna.

  3. Comisia europeană trebuia de mult timp sa limiteze pretul la energie nu sa lase libertate catorva firme sa se inteleaga si sa creasca artificial preturile. Dar comisia europeana are alte problrme sa inunde Europa cu imigranti, sa scoată cuvantul mama si tată din adresări niste penibili ajunsi avolo politic nealesi.

  4. masuri dure dar necesare. Noi vom trece, greu , dar vom trece, peste iernile ce urmeaza. Sa vedem si terorishtii chriminali cat vor putea arde gazul degeaba :-)))

  5. O demisie, ceva?

  6. Sper sa nu fie ca si faimoasa si mult mediatizata ordonata de guvern de joi . Ordonanta asta va inchide jumatate din intreprinderile romanesti iar cealalta jumatate va avea preturi mai mari ca ale concurentei . Sa lasi marii consumatori , aici intrand cam tot ce nu este IMM , la mana geambasilor de curent , este iresponsabil . Sunt impotriva preturilor de mercurial la energie , dar sa limitezi productia prin inchiderea centralelor pe carbune fara sa pui nimic in loc mi se pare ca nu te duce capul . Iar Ministrul Energiei ar trebui cercetat penal pentru modul in care apara , aproape fatis , geambasii de curent . Catalogarea cehilor ca influentati de rusi este pura propaganda , la fel si a lui Simioan . Adica daca vrem curent la un pret corect , suntem pro-rusi ?