G4Media.ro

Comisia Europeană atacă Malta în justiţie din cauza programului de „paşapoarte de…

Sursa Foto: Facebook / Stelian Ion

Comisia Europeană atacă Malta în justiţie din cauza programului de „paşapoarte de aur”

Comisia Europeană a anunţat joi că va depune o plângere în justiţie împotriva Maltei pentru aşa-numitul său program de „paşapoarte de aur” care le permite străinilor bogaţi să cumpere cetăţenie în schimbul unei investiţii de circa un milion de euro, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Străinii care deţin un paşaport maltez pot să trăiască şi să lucreze în orice ţară din UE.

În ultimele luni, Malta a suspendat programul pentru cetăţenii ruşi şi belaruşi din cauza izbucnirii războiului din Ucraina, dar îl continuă pentru orice alte naţionalităţi şi „nu şi-a exprimat nicio intenţie de a-i pune capăt”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat.

Bruxellesul consideră că programul este o încălcare a legislaţiei UE deoarece cetăţenia este oferită fără nicio obligaţie reală ca beneficiarii să trăiască în ţară.

Înaintarea cazului la Curtea de Justiţie a UE vine după mai mulţi ani de dispute cu Malta în legătură cu reglajele necesare la acest program. Comisia Europeană a precizat că în octombrie 2020 a iniţiat o procedură de infringement în legătură cu acest program, însă asta nu a dus la schimbări concrete.

Presiunea Bruxellesului a condus la suspendarea sau eliminarea schemelor de ‘paşapoarte de aur’ în alte ţări din UE, Cipru şi Bulgaria fiind ultimele care au pus capăt acestor programe.

Malta a rămas singura ţară din UE cu un astfel de program, deşi există şi multe alte state care au scheme de vânzare de vize.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...