G4Media.ro

Comisar european: UE trebuie să evalueze argumentele pro şi contra ale achiziţiilor…

Comisar european: UE trebuie să evalueze argumentele pro şi contra ale achiziţiilor comune de gaze naturale

Uniunea Europeană trebuie să evalueze avantajele şi dezavantajele unei propuneri făcute de unele state membre, privind introducerea achiziţiilor comune de gaze naturale în rândul ţărilor UE, a declarat marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, informează Reuters, citată de Agerpres.

„Va trebui să evaluăm avantajele şi dezavantajele unui astfel de sistem”, a spus Kadri Simson după o reuniune a miniştrilor europeni ai Energiei. „Sunt multe aspecte care trebuie avute în vedere: cine va plăti pentru costul cumpărării şi stocării gazelor, cum vor fi transportate gazele între diferite regiuni”, a mai spus comisarul european, adăugând că achiziţiile comune de gaze sunt doar una dintre opţiunile pe care Uniunea Europeană le analizează pentru a-şi face sistemul de gaze mai rezilient.

În paralel, Executivul comunitar analizează modul în care este concepută piaţa europeană de electricitate şi adună dovezi cu privire la comportamentul furnizorilor de gaze după ce unele state membre au acuzat grupul rus Gazprom de manipularea pieţei pentru a împinge în sus preţurile.

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri temporare pe care le sugerează statelor membre în ideea de a amortiza impactul creşterii excepţionale a preţurilor la energie la nivel mondial, printre acestea numărându-se sprijinul de urgenţă pentru venituri acordat consumatorilor casnici, ajutoare de stat pentru întreprinderi şi reduceri specifice în materie de taxe şi impozite.

Când vine vorba de măsuri care să se aplice la nivelul întregului bloc comunitar, miniştrii europeni ai Energiei, reuniţi marţi la Luxemburg, şi-au exprimat divergenţele lor profunde cu privire la răspunsurile necesare la creşterea explozivă a preţurilor la energie, în condiţiile în care unele state membre vor o reformă de amploare a cadrului de reglementare iar alte ţări se opun.

„Nu avem o poziţie comună cu privire la adoptarea sau nu a măsurilor de intervenţie la nivel UE şi aplicarea lor în toate statele membre”, a declarat ministrul sloven al Infrastructurii, Jernej Vrtovec, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

Spania a susţinut marţi ideea achiziţiilor comune de gaze de către statele UE şi de asemenea a propus ca individual ţările membre să poată opta pentru ieşirea din actualul sistem european de stabilire a preţurilor la electricitate. Însă aceste propuneri s-au lovit de opoziţia altor state membre, care se tem de o revizuire a legislaţiei europene în domeniul energiei ca răspuns la ceea ce ele consideră a fi o evoluţie volatilă pe termen scurt a preţurilor.

Ministrul Energiei din Luxemburg, Claude Turmes, a apreciat că Spania „este mult prea optimistă atunci când spune că achiziţiile comune de gaze vor rezolva criza”.

Luni, un grup de nouă state membre s-au opus la ideea oricărei reforme a pieţei unice de electricitate, apreciind că actuala criză depinde de factori mondiali conjuncturali. Aceste state (Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia şi Ţările de Jos) apreciază că o piaţă unde există o concurenţă între furnizorii de electricitate „contribuie la inovaţie şi la securitatea aprovizionării”, facilitând în acelaşi timp tranziţia spre energiile decarbonate.

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor. Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter