G4Media.ro

Comandanți iranieni și Hezbollah ajută la dirijarea atacurilor rebelilor Houthis din Yemen

Sursa foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Comandanți iranieni și Hezbollah ajută la dirijarea atacurilor rebelilor Houthis din Yemen

Comandanți ai Corpului Gardienilor Revoluției Islamice din Iran (IRGC) și ai grupării libaneze Hezbollah se află pe teren în Yemen, ajutând la dirijarea și supravegherea atacurilor Houthi asupra transportului maritim la Marea Roșie, au declarat pentru Reuters patru surse regionale și două iraniene.

Iranul – care a înarmat, antrenat și finanțat Houthis – și-a intensificat livrările de arme către miliția din Yemen ca urmare a războiului din Gaza, care a izbucnit după ce militanții Hamas, susținuți de Iran, au atacat Israelul la 7 octombrie, au declarat cele patru surse regionale.

Teheranul a furnizat drone avansate, rachete de croazieră anti-navă, rachete balistice cu lovituri de precizie și rachete cu rază medie de acțiune către Houthis, care au început să atace nave comerciale în noiembrie, în semn de solidaritate cu palestinienii din Gaza, au declarat sursele citate.

Comandanții și consilierii IRGC oferă, de asemenea, know-how, date și sprijin în domeniul informațiilor pentru a determina care dintre zecile de nave care traversează zilnic Marea Roșie sunt destinate Israelului și care constituie ținte Houthi, au precizat toate sursele.

“Gardienii Revoluției i-au ajutat pe Houthis cu pregătire militară (privind armele avansate)”, a declarat pentru Reuters o persoană din interiorul Iranului. „Un grup de luptători houthi a fost în Iran luna trecută și a fost antrenat într-o bază a IRGC din centrul Iranului pentru a se familiariza cu noua tehnologie și cu utilizarea rachetelor”.

Sursa citată a declarat că comandanții iranieni au călătorit și în Yemen și au înființat un centru de comandă în capitala Sana’a pentru atacurile de la Marea Roșie, care este condus de comandantul senior al IRGC responsabil pentru Yemen.

Washingtonul a declarat luna trecută că Iranul a fost profund implicat în planificarea operațiunilor împotriva navigației în Marea Roșie și că informațiile sale au fost esențiale pentru a permite Houthis să atace navele.

Ca răspuns la o solicitare de comentarii din partea Reuters, Casa Albă a subliniat comentariile sale publice anterioare privind modul în care Iranul i-a sprijinit pe Houthis.

În conferințele sale de presă săptămânale, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a negat în mod repetat că Teheranul este implicat în atacurile Houthis din Marea Roșie. Biroul de relații publice al IRGC nu a răspuns solicitării Reuters de a comenta informațiile.

Purtătorul de cuvânt al Houthi, Mohammed Abdulsalam, a negat orice implicare iraniană sau a Hezbollah în atacurile de la Marea Roșie. Un purtător de cuvânt al Hezbollah nu a răspuns la solicitarea Reuters de comentarii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...