G4Media.ro

CNCD a refuzat să judece cererea clubului de fotbal U Craiova 1984,…

CNCD a refuzat să judece cererea clubului de fotbal U Craiova 1984, căruia primăria i-a refuzat accesul pe stadionul pe care joacă cealaltă echipă a orașului. Csaba Asztalos: ”Un stadion constituie un element de identitate fundamental al unui club de fotbal”

Colegiul director al Consiliului Naționale pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis miercuri că nu are competență să judece o plângere făcută de clubul de fotbal ”U Craiova 1948 împotriva Primăriei Municipiului Craiova, care nu i-a permis accesul pe stadionul folosit de cealaltă echipă a orașului.

CNCD a decis că plângerea poate fi soluționată doar de instanțele de judecată.

Întrebat de G4Media.ro în ce condiții ar putea o instituție publică (primărie, minister) să limiteze accesul la stadionul pe care îl deține, președintele CNCD, Csaba Asztalos a spus că ”în privința criteriilor prin care se asigură acces la un complex sportiv, stadion, se pot avea în vedere treie elemente principale.

– limitări care rezultă din condițiile, indicatorii tehnico – economici de exploatare din cartea tehnică a construcției (de exemplu, stabilirea frecvenței jocurilor cu scopul de a proteja gazonul);
– o persoană juridică publică (instituție publică a administrației centrale sau locale – UAT) proprietar sau un administrator al unui complex sportiv public are dreptul să se asocieze în condițiile legii cu un club sportiv, pe care îl consideră ca fiind reprezentativ pentru comunitate sau pentru instituția publică. Se are în vedere tradiția și istoria legăturii sportive dintre comunitate / instituție publică și clubul sportiv în cauză;
– un stadion de fotbal constituie un element de identitate fundamental al unui club de fotbal. Un complex sportiv sau un stadion de fotbal fac parte din imaginea, brandul, marca unui club de fotbal. Fiind un element de identitate, stadionul de fotbal reprezintă o formă de legitimare a clubului de fotbal, ce generează și venituri”.

Csaba Asztalos a spus, referindu-se la al treilea element, că în fotbal există o serie de exemple edificatoare: Santiago Bernabéu e asociat cu Real Madrid, Camp Nou cu FC Barcelona, Old Trafford – teatrul viselor – cu Manchester United, Allianz Arena Munchen cu Bayern Munchen.

”Există exemple și în România: stadionul din Giulești e asociat cu FC Rapid, stadionul din Ștefan Cel Mare cu FC Dinamo, stadionul din Ghencea cu Steaua București, Cluj Arena cu echipa de fotbal U Cluj. Ca atare, persoana juridică publică (instituție publică a administrației centrale sau locale – UAT) proprietar sau un administrator al unui stadion de fotbal are dreptul să asigure folosința complexului sportiv în mod exclusiv, doar echipei de fotbal din a cărei identitate face parte stadionul în cauză, potrivit istoriei și tradiției sportive, în fiecare speță în parte. Cum am putea să ne imaginăm că CFR Cluj și-ar juca meciurile de acasă din campionatul intern pe Cluj Arena? Sau Rapid pe stadionul din Ștefan cel Mare? Steaua pe stadionul Giulești?”, a mai spus Csaba Asztalos.

Foto: Stadionul din Craiova / Universitatea Craiova

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Doar amărâții de A.C. Milan și Internazionale Milano împart un stadion

  2. Stadionul bugetar Cluj Arena exista, ca si stadionul bugetar din Craiova, de 5 minute; si deja ele au fost de facto privatizate / date unor baieti destepti?

    Nu stie nici dracu care-i adevarata U Craiova sau adevarata Steaua.

  3. Exemple aiurea. Santiago Bernabeu e construit din bani publici? E construit de club! E al clubului, care tocmai s-a împrumutat 400 milioane euro pentru modernizarea arenei . La fel cu celelalte. Na noi stadioanele sunt construite din bani publici. Concluzia o trageți voi.

  4. Si-au dat mana PNL, PSD si UDMR sa apere in CNCD echipa CSU Craiova infiintata la Mogosoaia de PSD si Olguta Vasilescu direct in liga a doua in 2013 si „improprietarita” cu stadionul facut din bani publici. Mare suporter al echipei e ministrul Sportului, Stroe (PNL), fan de mic copil al unei echipe vechi de 7 ani :))). Iar UDMR executa ce zic prietenii politici.

  5. Ne putem imagina ușor orice echipă jucând pe orice stadion. Nu trebuie să ne imaginăm, le vedem în campionat. Csaba Asztalos dacă vrea stadion exclusiv să pună mâna să strângă bani și sî și-l facă. Că ăsta e pe bani publici. Însă ghici, dacă-l face nu crezi că l-ar ănchiria și la alții să-și recupereze investiția?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.