G4Media.ro

CNA: Somații Antena 3, Realitatea Plus, România TV din cauza încălcării legislaţiei…

CNA: Somații Antena 3, Realitatea Plus, România TV din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, joi, cu somaţii publice posturile Antena 3, Realitatea Plus, România TV din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale şi a transmis decizii de intrare în legalitate pentru spoturile de teleshopping aferente campaniilor de promovare a produselor: Liver – Aliatul Ficatului şi Scoica Verde – Minunea din apele mărilor, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES, întrunit în şedinţă publică Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice câte o somaţie publică următoarelor posturi:

* Antena 3, pentru că la difuzarea emisiunii „Sinteza zilei”, ediţia din 9 mai, radiodifuzorul nu a respectat prevederile art. 43 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „Radiodifuzorii trebuie să evite să aducă atingere dreptului la un proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile unor cauze aflate pe rol în justiţie sau în curs de cercetare, prin comentariile şi luările de poziţie proprii sau ale invitaţilor, inclusiv ale avocaţilor părţilor”.

Printre titlurile afişate pe ecran, CNA aminteşte: Breaking news, interviu cu omul paralizat pe viaţă din scandalul cu Agent Green; Decizie scandaloasă: autorul atentatului trimis la muncă la bibliotecă;

* Realitatea Plus, deoarece emisiunea „100 %” din 10.05.2022 a fost difuzată fără a se ţine cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. (b) din Codul audiovizualului („În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: () b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”).

În cadrul emisiunii a fost prezentată o înregistrare video care a surprins momentul în care jucători ai naţionalei de hochei a României au cântat imnul Ţinutului Secuiesc împreună cu suporterii maghiari şi jucătorii naţionalei Ungariei. Ulterior, în timpul dezbaterilor din studio, unul dintre invitaţi, liderul senatorilor UDMR, a precizat că „Acei băieţi, timp de o săptămână, au luptat pentru România. Au luptat (…) sub tricolorul României” (…) „Dacă am fi câştigat, s-ar fi intonat imnul României, aşa cum e în hochei. Se intonează imnul echipei câştigătoare”. Cu toate acestea, printre titlurile afişate pe ecran au fost „Naţionala de hochei, gafă de proporţii”; „Imnul Ţinutului Secuiesc cântat de naţionala tării”; „Sfidare, Imnul secuilor intonat pentru România”; „Naţionala de hochei, prezentată secuieşte”.

CNA menţionează că la stabilirea sancţiunii s-a ţinut cont de faptul că în cadrul emisiunii a existat un invitat care a încercat să lămurească această situaţie.

* România TV pentru emisiunile „România de poveste” din 4 iunie (reluată în 5 iunie), „Breaking News” şi „România de poveste” din 28 mai, la difuzarea cărora nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. (a) şi (b) şi nici cele ale art. 40 alin. (1) şi (2) din Codul audiovizualului.

Dintre titlurile afişate pe ecran CNA menţionează: „Imediat: Prezentăm probele furate din dosarul lui Clotilde”; „Imediat: Imaginile cu Clotilda în operaţiunea hoţiei la vot”; „Primăriţa Clotilde, crize de nervi şi violenţe”; „Escrocherii cu bunurile primăriei, schema franţuzoaicei”.

De asemenea, Consiliul a hotărât să emită decizii de intrare în legalitate pentru spoturile de teleshopping aferente campaniilor de promovare a produselor Liver – Aliatul Ficatului şi Scoica Verde – Minunea din apele mărilor.

CNA a constatat că la difuzarea spoturilor radiodifuzorul nu a avut în vedere prevederile art. 126 alin. (2) din Codul audiovizualului, potrivit cărora „Este interzisă difuzarea de publicitate şi teleshopping în care personal medical sau farmacişti recomandă ori avizează produse alimentare destinate minorilor, produse şi tratamente medicale sau suplimente alimentare” (monitorizare: LinkPressTV, emisiunea de teleshopping din 18.05.2022).

În aceeaşi şedinţă, ca urmare a analizării rapoartelor întocmite de Direcţia Control, membrii Consiliului au decis să sancţioneze cu câte o somaţie publică societăţile: Pagina Ciudatului pentru postul NCN din Cluj-Napoca; LidasProd S.R.L. şi Intersat S.R.L. din Constanţa.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Cartoon Network – varianta CNA și latrinele irealității românești/ tvr

 2. „b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”).Cine respecta…doar Recorder mai face investigatii-verificari, restul din serva pentru raiting si bineinteles „impartilaitate”.

  • Nu știu ce să zic despre recorder al tău, par să fie ok cand nu trebuie pentru a capta atenția oamenilor de buna credință si in momente cheie să manipuleze pentru mafioți, cum ar fi înainte de alegeri!
   Eu am zis deja YouTube-ului să nu-mi mai recomande canalul!

 3. V ați trezit? Au ajuns deja prea departe.
  Televiziunea fugarului copia zilele trecute Rusian Today! L au îmbrăcat într o helanca neagra pe unul care seamănă cu rusul ala a lui Putin și pe un fond negru identic cu emisiunea respectivului interoga o nefericita care spunea ca a pus camera de filmat la patul ma siși sa prindă momentul când moare mama! Balaceanca e stațiune turistica fata de ăștia! Restul e mizilic!

 4. 3 televiziuni de 2 bani

 5. O Cîntarea României, un Onedin, un Omul din Atlantis.. ehe ce vremuri bune. Nu știți voi nimic, n-ai cu cine.

 6. Ii doare-n substantivul ala comun care rimeaza cu tenis, cu prefixul micro. Au bani dati de uuuseeeleee de unde sa plateasca amenzi.
  Bani din impozite. Munciti de cati oameni onesti au mai ramas in tara asta

 7. Dacă ar trăi, Bertolt Brecht ar avea un subiect minunat pentru o ”Das Dreigroschenfernsehen”.

 8. (J)egurile TV,haznale care dacă am avea un CNA care ar respecta legea ar trebui desființate! CNA E O MIZERIE CARE APĂRĂ KARTELUL MAFIA MEDIA!

 9. Pai si cu fake news-urile de la UM Digi24 cum ramane???

 10. Într o tara normala, mizeriile astea erau închise de mult!

 11. Toate aceste televiziuni enumerate ar fi mai bine să fie desființate.

 12. PSD-ul a adoptat tactica “hoțul striga ‘Hoții!’” Tudorache, care s-a umplut de diamante impreuna cu acoliții lui din primărie, încearcă sa ne facă sa credem ca noul primar este HOT. Tupeu de PSD-ist.

 13. Oare au bani să plătească „somația publică” ?

 14. Hopaa exista CNA!Parca nu exista.S-au trezit acuma.Pai cate d-astea au facut astia,cred ca n-am fire de par în cap.Somatii,auzi ce mangaiere!Amenda,barem mai întorcea un pic din banii luati,pe mana lunga,de la bugetul de stat.
  Si-a mai dezgropat si textul ala de lege,cu buna credinta,care daca-l compari cu ceea ce vezi si auzi la televizor te crucesti.Te întrebi daca nu cumva legea aia e din alta epoca si de pe alte taramuri.Nu cred ca exista ceva,atat de important,în tara asta,care sa existe mai mult ca stat de plata.

 15. Foarte atenti politrucii de la CNA.
  Acolo este piuitul de bolsevic Mirciulică.
  Cand se faceau reclame la vaxxinuri unde erau deontologii plui.
  Toți cei care au probleme post vaxxin sa cheme în judecată și CNA.

 16. Televiziunile infractorilor ar trebui închise . Așa facem loc la Alte tv😄.

 17. Măi propagandişti fani ai partidelor USL şi alţi terţi cu frică de găurică nu v-am spus noi chiar pe aicea înainte de a face ăştia USL că odată ce intrati în mariaj USL voi postacii de tastatură şi tembelizor va trebui să vă drăgălăşiţi între voi şi să vă lăudaţi unii pe alţii, dar voi nu faceţi decât să vă înjuraţi unii pe alţii şi să ne faceţi treaba în locul nostru de noi mai rămâne să stăm să ne uităm la voi şi să râdem de voi 😀. Noi credem că e defect de meserie şi se trage din logica altor perioade de propagandă în care v-aţi câştigat experienta iar acuma când trebuie să vă lăudaţi nu ştiţi cum să o faceţi măi, iar dacă îi mai punem şi pe USR care sunt în afara oricărei sfere de propagandă pe care expertiza voastră nu o indentifică de nu vă iese nimica nici nu e de mirare că vedem atâta dezorientare care ne face să încercăm să vă explicăm de ce sunteţi atâta de dezorientaţi că nu aţi mai fost atâta de dezorientaţi ca acuma niciodată. 😀

  Poate nu vă vine să credeţi dar s-au dilit propagandiştii că de când au aflat că ăia mulţi şi proşti nu mai sunt aşa de mulţi şi proşti şi au devenit ăia puţini şi minoritari (că s-au cam dus iar unii s-au mai deşteptat) au dat panica în ei că nu mai pot prostii majorităţi cu care sunt obişnuiţi ca să construiască guverne pentru ăştia de au schimbat strategia şi în inteligenţa lor ce s-au gândit: „cică să îi convingă pe ăia mai inteligenţi să devină mai proşti ca ei, care e clar că e o ruptură de logică că nici măcar nu ar şti cum să o facă că nu se pot ridica la nivelul lor şi în disperare lor să găsească soluţii să îi prostească nu fac decât să îi prostească şi mai tare pe ăia care erau deja proşti de ajung atâta de tare să îi dezorienteze că ajung să nu îi mai înţeleagă deloc de se reorientează spre alţii care sunt mai coerenţi pentru ei de ajung să rămână fără nici o variantă de electorat”. 😀

  Aţi văzut cât de simplu este şi de unde vă vine dezorientarea dar voi sunteţi consecvenţi şi repetaţi cu consecvenţă aceeaşi propagandă care loveşte doar în cei de nivelul vostru crezând că cei inteligenţi nu o să mai râdă de voi, daaaa, se vede că aveţi efect asupra lor că au crize tot mai dese de hilaritate. 😀😀😀😀😀😀😀😀