G4Media.ro

Clujul, metodă proprie privind diminuarea salariilor angajaților de la stat. Guvernul nu-și…

Clujul, metodă proprie privind diminuarea salariilor angajaților de la stat. Guvernul nu-și mai asumă schema șomajului tehnic, promisă de Orban

Prima instituție administrativă din Cluj care își asumă pe cont propriu diminuarea salariilor angajaților este Consiliul Județean. Din pricina scăderii încasărilor, administrația județeană clujeană a decis să impună un program redus de lucru, de la 5 la 4 zile pe săptămână, care implică o diminuare a salariului lunar cu minim 20%. Măsura s-a luat prin Dispoziția executivului Consiliului Județean Cluj, Nr. 257/10 aprilie 2020.

„Din păcate ne-au scăzut foarte mult încasările, iar în aprilie estimăm o diminuare și mai mare. Din cota de TVA am primit 1/3, pe trimestrul al II-lea, iar din impozitul pe profit înregistrăm 5% diminuări față de luna martie, o scădere de aproximativ 600.000 de lei. Mă aștept luna viitoare la diminuări și mai mari, pentru că discutăm de încasările aferente lunii aprilie”, a comentat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

În prezent, Consiliul Județean Cluj numără aproximativ 350 de angajați – având în vedere că instituția a încorporat în organigrama proprie și structura de angajați a societății care administra „Cluj Arena”, precum și pe cea a Regiei care administra domeniul public. Conform informațiilor Actual de Cluj, anagajații administrației județene sunt nemulțimiți de măsura diminuării salariului, considerând că schema „șomajului tehnic” promisă de premierul Ludovic Orban și de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, ar fi fost mult mai avantajoasă, pentru că aceasta presupunea un progam de lucru prin rotație care asigura un număr mai mare de zile libere, cu plata obligatorie a 75% din salariul brut. Numai că Guvernul a decis să nu-și mai asume această inițiativă.

Nemulțumiri în rândul angajaților

„Practic ni s-a redus programul de la 40 de ore la 32 de ore pe săptămână. Însumat, pe lună, înseamnă o pauză de 4-5 zile și o scădere salarială de minim 20%.  Somajul tehnic ar fi  însemnat 10 zile pauză și plata a 75% din salariul  brut, deci mai avantajos pentru angajați. Plus că mai potrivită ar fi o măsură de stimulare a anagajaților productivi, prin comparație cu cei care au activitate mai puțină”, a transmis pentru Actual de Cluj, unul dintre angajații din administrația județeană, sub protecția anonimatului.

Numai că ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a declarat aseară că nu susține propunerea privind introducerea schemei de somaj tehnic în rândul personalului din instituțiile admistrative ale statului, recunoscând totodată că de mai multe ori tot el a apreciat că s-ar impune o reformă din pricina numărului prea mare al salariaților. Potrivit unor surse din PNL, liderii partidului au fost sfătuiți să renunțe la declarații legate de reforme/ajustări în sectorul public, acestea neavând cum să aducă vreun plus electoral, acum, în pragul alegerilor, mai ales pe fondul situației de criză provocate de epidemie.

Așdar, ministru Florin Cîțu a admis și el că eventuale discuții privind o „reformă” în sectorul bugetar vor avea loc după ce va trece criza actuală: „Am spus că e nevoie de o reformă, dar sigur nu când România e în plină luptă cu Coronavirusul. (…) Vom putea reveni la această discuție după ce va trece criza” – a comentat Cîțu, într-o intervenție la Digi24.

Au scăzut încasările și la Primăria Cluj

Nu există nicio entitate administrativă în țară care să nu se confrunte în acest moment cu scăderi masive ale încasărilor, fapt semnalat și de primarul Clujului, Emil Boc. Acesta anunța recent că doar din cota  IGV (Cota din Impozitul pe Venit Global) aferenta lunii martie, încasările la bugetul local sunt mai mici cu 7,5 milioane de lei, față de media lunară prognozată pentru anul 2020.

Suse din Primăria Cluj arată că sunt discuții privind introducerea unei scheme de lucru prin rotație, dar că nu s-a luat nicio decizie concretă în sensul acesta. Oricum, Emil Boc a aprciat că în această situația de blocaj economic preferă mai degrabă o reducere a cheltuielolor externe: „Nu ne rămâne decât să restructurăm în continuare bugetul propus pentru anul 2020, pentru a putea rămâne în parametri funcționali. Să ne concentrăm în primul rând pe funcționalitatea orașului cu tot ceea ce prespune educație, sănătate și servicii fundamentale”.

Și orașele mici anunță că riscă să intre în colaps financiar

Primarii micilor orașe, dar și cei din mediul rural se tem că în curând ar putea intra într-un faliment financiar și instutuțional din cauza crizei provocate de Covid-19. Reprezentanții comunităților locale i-au transmis premierului Ludovic Orban faptul că în comunitățile locale nu mai sunt bani, nu sunt dotări și nici echipamente şi materiale sanitare (vezi articol aici).

”Am cerut să fim ajutați și cred că acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară. Domnul premier Ludovic Orban a promis că ne va ajuta”, a declarat Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România. Comune și orașe din Tulcea, Constanța, Călărăși, Bacău, Galați, Alba, Satu Mare, Ialomița, Sălaj, Suceava, Neamț sau Botoșani sunt la limita colapsului financiar.

Sursa Foto: Actual de Cluj

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. O idee strălucită!
  Legală.
  Poate se aplica la nivel national.
  Dacă oamenii stau in casa,cine sa vina la ghișeu???

 2. Sunt deștepți, pentru ca au găsit metoda de a acoperi și a face uitata cât mai rapid ticăloșia aceea cu 1500 de oameni înghesuiți ilegal in parcarea de lângă aeroport.

 3. Bun, luati-le banii!

  Si cat cinism politic de la PNL la faza cu somajul tehnic! Daca o actiune nu aduce beneficii electorale, PNL nu o face!

 4. ”Am cerut să fim AJUTATI și cred că acest lucru se va întâmpla la următoarea rectificare bugetară. Domnul premier Ludovic Orban a promis că ne va ajuta”, a declarat Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România.

  Cata „grija” la dl Orban fata de bugetarii de lux ai Romaniei, mosteniti de la PSD si despre care Fl Catu spunea in 21.08.2019, uite:
  „Liderul senatorilor PNL Florin Cîţu a declarat că salariile bugetarilor sunt DUBLE comparativ cu cele din sectorul privat. Liberalul a precizat că, în acest context, bugetarii trebuie să fie de acord să lucreze fără a primi vouchere, tichete de vacanţă, sporuri şi pensii speciale.
  „Vine momentul adevărului! În medie salariile nete ale bugetarilor sunt duble faţă de cele din sectorul privat. DUBLE! Dar comparaţia nu este corectă. Nu surprinde toate informaţiile. Bugetarii primesc tichete de vacanţă, tot felul de sporuri, zile libere şi cel mai important siguranţa că indiferent de cât prost îşi fac meseria nu pot să concediaţi. Tot ce primesc în plus bugetarii este susţinut de taxe plătite de privaţi”, a scris Florin Cîţu, pe Facebook.

  Liberalul mai spune că bugetarii sunt PRIVILEGIATII societăţii, iar toţi românii, atât cei din ţară cât şi cei din diaspora lucrează pentru ca bugetarii să trăiască bine.

  „Este clar că bugetarii sunt privilegiaţii societăţii. Fără niciun dubiu. Trebuie să avem curajul să recunoaştem TOŢI acest lucru. Restul românilor, din ţara şi din străinătate, muncesc pentru că bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă. (Există o parte dintre bugetarii care merită fiecare leu pe care îl primesc. Ei sunt singurii care rămân în guvernarea liberală.) O DISCRIMINARE nenorocită care trebuie să dispară din societate. AJUNGE!!!”, a completat Cîţu.

  Evident, veti fi ajutati sa duceti acasa in plina Pandemie acele salarii URIASE pe care vi le-ati pus voua si subodonatilor si care conform Legii trebuie Asigurate din Bugetele Locale!
  O sa va ajute Orban cu BANI de la Bugetul de Stat!?
  De unde Bani la Bugetul de Stat?
  Din DEFICITul bugetar care va exploda, adica din IMPRUMUTILE masive pe care Florin Catu a anuntat aseara ca le va face pentru a Plati Salariile bugetarilor(care NU vor intra in Somaj tehnic, norocosii!) si Pensiile publice si SPECIALE!
  Vor plati urmasii urmasilor nostri aceste Imprumuturi uriase, ca sa va lafaiti, voi, protejatii lui Orban si Fl Catu!
  Din „solidaritate”, evident, cum a declarat Saptamana trecuta la B1 chiar Ludovic Orban!
  Curata „solidaritate” in vreme de Pandemie!!

 5. 20 august 2019: „Senatorul PNL Florin Cîţu: “Restul românilor, din țară și din străinătate, muncesc pentru ca bugetarii să trăiască bine, chiar dacă majoritatea sunt praf la locul de muncă”.
  Bugetarii trebuie să accepte să muncească fără vouchere, tichete de vacanță, tot felul de sporuri, pensii speciale și mai ales trebuie să accepte să fie concediați atunci când nu-și fac treaba.
  “Este inadmisibil să dai șpagă să lucrezi în sectorul public când economia privată importă forță de muncă din exterior”.
  Salariile nete ale bugetarilor sunt duble față de cele din sectorul privat, potrivit senatorului PNL Florin Cîțu, precizând că bugetarii sunt privilegiații societății, fără niciun dubiu.

  Acest sistem bolnav și falimentar implementat de PSD+ALDE DISPARE cu venirea liberalilor la guvernarea României!
  CNSP încă nu a publicat estimările de vara deși avem o rectificare bugetară. Trebuiau publicate în iulie. Sigur și-au încasat salariile. Le-au încasat și atunci când NU au făcut studiu de impact pentru legea salarizării, legea pensiilor, OUG 114 etc.
  Curtea de Conturi nu a investigat exectutia bugetară de anul trecut, nici pe cea de acum doi ani și nu da semne că vrea să investigheze această rectificare bugetară. Dar salariile le primesc. La fel și pensiile speciale.
  ANAF… trebuie restructurat din temelii. Zilnic primesc de la cetățeni exemple de abuzuri ale funcționarilor ANAF. Abuzuri pentru care aceștia nu plătesc niciodată.
  CNSP, ASF, ANAF, Curtea de Conturi, MAI, CNAS etc.. instituții care ar fi trebuit să-i protejeze pe români de ABUZURILE infractorilor de la PSD+ALDE nu-și fac treaba. Dar primesc salarii, sinecuri și pensii speciale.
  AJUNGE!
  Vine curățenia de primăvară”. a scris Fl. Catu pe Facebook.

  VINE dupa alegerile pe care le vor castiga PSDeii?!!
  NU cred!

  • Greșiți. Numărul PNL-iștilor paraziți în instituții este egal cu cel al PSD-iștilor. Dacă directorul e PSD-ist, șeful de birou e PNL-ist. Iar după alegeri fac rocada.

  • De unde o ști trolul, lucrează la ”instituții” mafiei PRO-PSD? Adicătelea, așa vrea să creadă lumea că a făcut mafia: a pus șefi de la PNL, parte în parte cu slujitoriii ei.

  • Bad, s-a desfacut din nou lesa?

 6. Stai ca vor mai pierde si o electoratul traditional format din antreprenori si profesii liberale.O bajbaie ,dupa ce vineri au declarat ca au facut platile pentru cei care au accesat acel somaj tahnic pe01,2 zi 3 aprilie nu a intrat la numeni nici un ban.E o liniste suspecta dupa ce s au batut cu pumnul in piept ca fac si ca dreg si tare ma tem ca,dupa cum se balbaie in toate domeniile, va ramane doar o promisiune.O sa i alerge lumea pe strada,nici vorba de votare!

 7. Lucrez la stat. Uneori îmi e jenă să spun acest lucru datorită faptului că lumea generalizează. Chiar muncesc, poate rezultatele nu sunt cele mai vizibile dar birocrația este sufocantă. Sunt o persoană care a terminat facultatea ca șef de promoție pe „bune”, și da și la stat trebuie să lucreze cineva, și da poate printre cei mai buni. În ceea ce privește măsura luată de CJ Cluj este foarte bună, trebuie luată peste tot la stat unde se poate (volumul de muncă a scăzut în majoritatea aparatului bugetar). Sincer criza aceasta crează o oportunitate nemaintălnită. Aduce tehnologia în instituții. Adevărata tehnoligie. Datorită urgenței de a se implementa anumite măsuri, contractele legate de digitalizare se dau și pe bune, ele funcționează ( nu ca înainte când toate le făceau 1-2 firme, iar aplicațiile nici acum nu sunt funcționale). Alt plus datorită faptului că e urgență, chiar și relicvele dosarului cu șină (mă refer la cei de sus, că cel de la ghișeu care cere dosarul cu șină e nevinovat, e necesar datorită lipsei de viziune a celor de sus cu privire la procesul arhivării etc.). Și nu în ultimul rând ar trebuii dați afară câțiva de la stat, dar din păcate tot ăia buni și care pun întrebări sunt dați afară. Că ăia de au venit politic li se rupe.

  • A se nota: trolul alin este cel care spumegă constatnt împotriva oricărei idei de reformă sau de schimbare, în apărarea cleptocrației cultivate de mafia PRO-PSD în instituțiile statului, cel care anul trecut se dădea cu capul de pereți când a fost arestat Dragnea și postările lui erau pline de injurii la adresa celor care se bucurau că am scăpat de satrap.

  • Alin? Care Alin?! Ala de-l știm noi?! Sa nu-mi zici ca ala a fost șef de promoție la facultate, ca nu pot crede!!!! Înseamnă că chiar s-a-ntors lumea cu curu-n sus!!!!

  • Chiar NU ma intereseaza si NU conteaza cati sunteti de la PSD, cati de la PNL!
   TREBUIE sa plecati TOTI, sa fie organizate Concursuri pe bune, CORECTE, TOATA Adminsitratia publica pana la femeia de serviciu e politizata si trebuie INLOCUITA cu Profesionisti FARA legatura cu fauna politica romaneasca!!
   E de ajuns sa mergi la oricare Institutie puiblice, fara exceptie sa iti sara in ochi incompetenta, dezinteresul si mai ales aroganta si siguranta locului de munca politizat!
   Iar COVID 19 a arata in toata goliciunea lui Statul roman debusolat, deprofesionalizat, politizat cu clientela INCOMPETENTA in fruntea tuturor Institutiilor!
   In fruntea Spitalelor, a DSPurilor, a TUTUROR Institutiilor cu Responsabilitati in astfel de Pandemii(DSU al lui Raed Arafat, DSUurile din Judete, Institutul de sanatate publica, Centru National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, Centrul National de Monitorizare a riscurilor din Mediul Comunitar, CENTRUL NAȚIONAL DE EVALUARE ȘI PROMOVARE A STĂRII DE SĂNĂTATE, Unitatea Nationala de asistenţă tehnică și management si cate si mai cate astfel de Institutii publice care COSTA BANI Grei!) sunt persoane care NU sunt in stare sa Gestioneze si sa COORDONEZE si sa CONTROLEZE Activitatile si Responsabiliatatile pe acre sunt platiti, UNUL macar nu e bun manager, cel mai bun exemplu e RAED Arafat, Numarul unu RESPONSABIL de DEZASTRUL din Spitalele Romaniei in vreme de Pandemie!
   Pe ceilalti Sefi ai Institutiilor de mai sus NU ii mentionez, NU ati auzit niciodata de ei, nici de ei si nici de Institutia pe care o conduc si unde IAU Multi BANI Luna de Luna!
   Asa e in TOATE Institutiile publice din Romania!
   Femeia de serviciu e pila cuiva, de sus!!

   Si iti mai spun ceva: NU te cred ca ai ajuns sa „lucrezi” la Stat fara proptele politice, cat de sef de promotie ai fi fost tu!!

 8. De unde sa va dam ba, da nu avem ? De unde sa va dam ba, da nu avem ? De unde sa va dam ba, da nu avem ?
  De unde sa va dam ba doua-trei pensii speciale, doua trei salarii, sinceuri ? Sa va pensionam la 40 de ani ba ?
  De unde sava tinem ba toate amantele si toate neamurile?
  Sa fiti blestemati ba!

 9. Bineinteles ca veti fi ajutati, e NEVOIE de BANI MULTI in Institutiile publice din Subordinea vosstra, uite:
  „Risipă din bani publici? O instituţie din Subordinea Primăriei Sectorului 6 a trimis cadouri SCUMPE pentru demnitari: pateu de gâscă, şampanie, lichior..
  Ciprian Ciucu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), a publicat pe Facebook cadoul pe care l-a primit de la DGASPC Sector 6, instituţie subordonată primăriei, cu ocazia sărbătorilor pascale.
  O ”atenţie” de peste 800 de lei: pateu de gâscă, şampanie scumpă, dulciuri, cafea, lichior. Directoarea care a trimis coşul a refuzat să spună dacă l-a cumpărat din bani publici sau din leafa sa.
  Nu-i rău să fii demnitar bugetar pe timp de criză. Primeşti astfel de cadouri. Eu tocmai am primit un asemenea cadou de la DGASPC Sector 6, din cadrul Primăriei Sectorului 6, de la o doamnă director.
  Costă 833 de lei, găsiţi pachetul pe giftidea.ro, cod 7047.
  Eu mă gândesc că astfel de cadouri au plecat la mai mulţi şefi de instituţii.
  Am sunat-o pe doamna director să o întreb dacă e din partea dânsei sau sau din partea DGASPC şi implicit din bani publici.
  Răspunsul a fost evitat cu pricepere. Eu i l-am returnat.
  Dacă e din bani publici sau nu, mai bine ar face Paştele plăcut unora care au mai mare nevoie şi s-ar mulţumi cu mai puţin.
  Pateul de gâscă, şampania originală MOET, dulciurile simandicoase i-ar sta în gât oricărui om cu bun simţ, dacă ar avea o bănuială cât de mică că alţii, aflaţi în nevoie şi beneficiari ai DGASPC, ar fi lipsiţi. Consilierii locali trebuie să se uite cu atenţie la bugetul de protocol al DGASPC Sector 6. Şi sa ceară un audit urgent”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

  Gasiti marcile simandicoase, de LUX, in imaginile de pe ADEVARUL.ro.
  Si ACOLO se duc BANII PUBLICI!!
  Da-le Orbane, DA-le BANI Primarilor, au mare „nevoie”!!

  • Să-mi bag p…! Nici în pandemie nu se opresc! Bâte, fratioare, asta le trebuie, dar n-are cine sa le dea… deocamdată!

 10. Stanga caviar!
  Comunistii sunt cei mai mari hoti si cei mai mari criminali din istorie!
  Cati prosti are romania!

 11. Bug etari. Bug = gândac

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.