G4Media.ro

Clotilde Armand cere aviz Ministerului Culturii pentru exproprierea şi salvarea imobilului „Casa…

sursa foto: Captura Facebook/ Clotilde Armand

Clotilde Armand cere aviz Ministerului Culturii pentru exproprierea şi salvarea imobilului „Casa Miclescu”, din Bulevardul Kiseleff, acuzându-l pe ministrul Romașcanu că ține blocată procedura

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut Ministerului Culturii un aviz pentru exproprierea şi salvarea imobilului „Casa Miclescu” din Bulevardul Kiseleff. Armand susține că se luptă din 2015 să salveze această „bijuterie” a arhitecturii neoromânești și îl acuză pe ministrul Lucian Romașcanu că blochează întreaga procedură de expropriere pentru cauză de utilitate publică.

„Trec aproape zilnic pe lângă Casa Miclescu din Bd. Kiseleff. Și de fiecare dată îmi promit că nu voi lăsa să dispară. Din 2015 mă lupt să salvez această bijuterie a arhitecturii neoromânești. Și n-am stat degeaba. Am declanșat procedurile pentru exproprierea acestui imobil pentru cauză de utilitate publică”, a transmis Clotilde Armand.

Ea arată că în 2019, Ministerul Culturii a răspuns pozitiv la inițiativa Primăriei Capitalei pentru acest imobil, dar că în prezent blochează procedura exproprierii.

„Actualii proprietari au deschis și un proces în care cer declasarea imobilului și radierea din Lista Monumentelor Istorice. Au câștigat în primă instanță, la Curtea de Apel Ploiești, după ce procesul a fost strămutat din București, dar cazul este pe rol la Înalta Curte, în faza de recurs. Interesele imobiliare sunt uriașe pe Bd. Kiseleff. Iar lucrurile s-au oprit la Ministerul Culturii, minister condus de dl. Lucian Romașcanu”, a spus Clotilde Armand, care a postat și un răspuns din partea instituției, semnat de Romașcanu.

Primarul Sectorului 1 a explicat că pentru această procedură de expropriere pentru cauză de utilitate publică nu poate sări peste Ministerul Culturii, care trebuie să emită un aviz specific.

„Domnul Romașcanu ne spune că nu ne dă aviz fiindcă el consideră că nu e un monument istoric iar salvarea acestuia nu este de interes local și național. Da, ați citit foarte bine. Eu am recitit de mai multe ori pentru că nu-mi vine să cred. Probabil că dacă s-ar fi construit un complex rezidenţial în locul Casei Miclescu, n-ar fi întârziat un asemenea aviz. Rar mi-a fost dat să citesc un răspuns oficial umplut cu atâta ignoranţă şi nepăsare faţă de moştenirea culturală şi patrimoniul ţării. Aşa arată respectul PSD faţă de ce au construit înaintaşii noştri. Şi ştiţi ce este mai dureros? Că nu-i costă nimic pe actualii guvernanţi ca să salveze un asemenea edificiu. E gratis! Este nevoie doar de voinţă, perseverenţă şi mai ales multă iubire faţă memoria şi zestrea culturală. Eu voi continua să lupt până când am să salvez Casa Miclescu”, mai spune primarul Sectorului 1, pe contul de facebook.

În răspunsul transmis, Ministrul Culturii a precizat că „declararea utilităţii publice” se face numai după efectuarea unei cercetări prealabile şi condiţionat de înscrierea lucrării în planurile urbanistice şi de amenajare a teritoriului, aprobate conform legii, pentru localităţi sau zone unde se intenţionează executarea ei”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

17 comentarii

 1. Deci Clotildei ii place casa, da?! Va rog, lasati-o sa si-o cumpere din banii publici, nu va mai opuneti atata!

  • Ho, cap de pluta, s-a umflat pufuletii in tine?!
   Sa ma chis pe psd-ul vostru!

  • Se vede si din satelit ca e o casa deosebita, cu gust. Dar ce sa ceri de la un politruc? Cum sa recunoasca el valoarea?

  • Băi, fato, nu ştii tu, dar casa aia trebuie să cadă pe ea, ca să se facă ȋn locul ei un bildingău de 11 etaje. Stai blândă că ministru’ ştie şi proprietarul e de-al nostru, .

  • @ SHUT UP IM TALKING

   Esti penibil…

  • SHUT UP… ai face bine să f…ing shut up!

  • Decat sa o exproprieze Clotilde doar pentru ca ii place (care e utilitatea publica in asta?) mai bine ar cumpara-o pe banii proprii o firma gen One United Properties care sa faca ceva cu terenul…

  • @ SHUT UP IM TALKING

   Care e utilitatea publica? Aia e ISTORIA NOASTRA, neghiobule!

  • @zau: vezi ca istoria e cu totul: si cu bune si cu rele. Dupa rationamentul tau, o sa conservi si blocurile coministe.

   Cat despre pretuirea valorilor, cand e vorba sa plateasca ceva din buzunar cetateanu’, realitatea te plesneste peste ochi: ia povesteste-ne episodul rusinos al istoriei recente a neamului – cu titlul Cumintenia Pamantului. Ding-ding?!

  • @SHUT … Dar poate ca, la pretul pietei, proprietarii ar vinde imobilul iubitorilor de frumos, arhitectura si trecut (fie ei chiar si bucurestenii, daca ar mai incerca o cheta publica, sa se numere cam cati sunt si cam cati bani sunt dispusi sa doneze. 💡)

  • Amice, ai descoperit si tu wiki si te dai jurist? As fi zis ca esti neam cu Sica Puscoci, apropitaru, dar mai degraba pari neam cu camerunezu’ Romascanu!
   Hotararea Curtii de apel din 04.2021 nu este definitiva si a fost atacata cu recurs in 07.21. Nefiind definitiva, Romascanu poate da avizul, dar prefera sa traga de timp folosindu’se de scuze penibile. Nu este treaba Culturii sa faca ” cercetare preliminara” privind avantajele socio economice, indicatori samd. Daca facea Baluta exproprierea, crezi ca dura mai mult de 1 zi?!

 2. greu cu realitatea. Cu boemii astia …
  Cand renovezi Herrastrau?
  Cand semaforizezi trecerilede pietoni?
  Cand montezi stalpisori cu 50 inainte de intersectii sa nu mai parcheze bizonii?
  Cand schimbi bordurile si facilitezi mersul cu bicicleta/trotineta ca sa nu imi rup gatul cand traversez o strada?
  Cand vei invata sa asfaltezi gurile de canal si reparatiile de conducte sa nu imi rup masina in ele?

 3. Clotilde, de „Casa Iliescu” ce se aude, adică de imobilul de la numărul 10? Când inaintăm cererea de expropriere ca să ne putem apuca de renovare, chit că trebuie aruncat var nestins ca la Balta Albă ?

 4. Mate grija la romașcanul, e o panarama, a promis că ajută sectorul cultural de un an după ce PNL a făcut la fel, o mare panarama de om

  • „Mandru ca sunt roman” din gura doar, la pesedei. Cand e vorba sa salveze o casa in stil neoROMANESC, brusc se fac ca ploua. Doar nu e sa steie romanismul in calea afacerilor si a comisioanelor si spagilor aferente.

 5. Dacă nu iese nimic pentru cetățenii usl, atunci da-o în aia masii de cultura românească. Suntem patrioți doar din gură și la mâncatul ciolan cu fasole, da pe gratis.