G4Media.ro

Ciucă: România are capabilitatea să producă un volum de alimente care depăşeşte…

Sursa foto: Pixabay

Ciucă: România are capabilitatea să producă un volum de alimente care depăşeşte necesarul de hrană la nivel naţional

România dispune de un potenţial agricol generos şi are capabilitatea să producă un volum de alimente care depăşeşte necesarul de hrană la nivel naţional, a declarat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, citat de Agerpres.

Ciucă a prezidat, la Palatul Victoria, reuniunea Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, organism consultativ la nivel naţional al partenerilor sociali, precizează un comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, discuţiile au vizat mai multe probleme privind securitatea alimentară şi energetică, măsurile de sprijin pentru a compensa efectele războiului la nivel economic şi social pentru societatea românească şi revitalizarea industriei de apărare.

Premierul a subliniat că şi pentru România, ca şi pentru celelalte state europene, securitatea alimentară reprezintă o preocupare permanentă, fiind una din cele mai mari provocări ale secolului.

„Ţara noastră dispune de un potenţial agricol generos şi are capabilitatea să producă un volum de alimente care depăşeşte necesarul de hrană la nivel naţional. Tocmai de aceea trebuie să folosim acest avantaj pentru a asigura atât necesarul de alimente pentru populaţie, dar şi ca resursă importantă pentru o dezvoltare economică durabilă”, a afirmat şeful Executivului, conform sursei citate.

„Guvernul a adoptat deja măsuri importante pentru agricultori, un sprijin de 300 milioane de euro, microgranturi şi granturi pentru capital de lucru pentru fermierii români, şi stabilirea salariului minim în agricultură şi industria alimentară la 3.000 de lei brut (similar celui din sectorul construcţiilor)”, arată Executivul.

Guvernul menţionează, în comunicat, că în privinţa asigurării securităţii în aprovizionarea cantitativă cu resurse energetice, „în România atât Executivul, cât şi operatorii economici din sectorul energetic au acţionat cu prudenţă şi cu promptitudine, astfel încât furnizarea, transportul şi distribuţia de resurse energetice să nu aibă de suferit în mod excesiv”.

„Din punctul de vedere al suportabilităţii preţurilor aplicate la clienţii finali, Guvernul României a adoptat un cadru legislativ având drept scop plafonarea şi compensarea preţurilor finale pentru anumite categorii de consumatori finali de energie electrică şi de gaze naturale, astfel încât acestea să nu creeze dezechilibre majore între nevoia de consum şi puterea de cumpărare. În perspectiva pregătirii următorului sezon rece, problema stringentă constă în asigurarea volumelor de gaze naturale necesare pentru procesul de înmagazinare din perioada de vară, precum şi asigurarea consumului curent de gaze naturale din perioada de iarnă, având în considerare posibilele limitări în aprovizionarea cu gaze naturale din Federaţia Rusă. În prezent, atât la nivelul autorităţilor, cât şi la nivelul furnizorilor, se depun eforturi susţinute pentru identificarea surselor şi a rutelor alternative de aprovizionare cu gaze naturale, astfel încât să se evite, în cea mai mare măsură posibilă, dezechilibrul dintre cerere şi ofertă în sezonul rece următor”, mai arată sursa citată.

De asemenea, Guvernul menţionează că România poate avea o situaţie mai bună faţă de alte state, având în vedere faptul că aproximativ o treime din ţiţei şi aproximativ 90% din necesarul de gaze naturale sunt acoperite din producţia internă.

Conform sursei citate, premierul s-a referit la sprijinul pentru compensarea efectelor războiului la nivel economic şi social, arătând că Executivul a adoptat mai multe măsuri în acest sens, cum ar fi alocarea a 300 de milioane de euro pentru IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional, 200 milioane euro, ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie, precum şi „subvenţia de 0,50 lei/litru de carburant pentru susţinerea transportatorilor şi distribuitorilor, beneficiind de o schemă de sprijin dedicată de 300 de milioane lei, la care se adaugă compensarea cu 0,50 lei/litru la pompă”.

„De asemenea, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde lei în 2022 pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare, iar pentru susţinerea angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, care beneficiază de 75% din salariu, de la 1 mai până la sfârşitul anului sunt alocaţi 450 milioane lei. Sprijinul pentru cetăţeni s-a materializat prin acordarea de vouchere pentru alimente de bază, în valoare de 50 de euro la fiecare 2 luni, pentru românii cu venit mediu lunar mai mic de 600 lei, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 lei, persoanele cu dizabilităţi şi persoanele cu venit minim garantat. Acest sprijin este în valoare totală de 1 miliard de euro, din care 50% din fonduri europene. Totodată, guvernul a aprobat şi acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toţi pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei, măsură care se aplică de la data de 1 iulie 2022”, mai arată Guvernul.

Alte măsuri sunt: creşterea valorii tichetelor de masă de la 20,17 lei la 30 de lei, posibilitatea creşterii salariului minim cu 200 de lei, fără a mai fi plătite taxe pentru această majorare, acordarea pentru salariaţii din sistemul public unui sfert din diferenţa de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită.

Comunicatul mai precizează că în şedinţa de Guvern de miercuri vor fi aprobate două programe de sprijin pentru tineri: Programul Family start pentru tinere familii prin care se garantează un credit în valoare de maxim 75.000 lei, în proporţie de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creşă, grădiniţă, şcoală, after school, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe şi Programul naţional Student Invest prin care statul garantează un credit în valoare de maxim 50.000 lei, în proporţie de 80% , pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti.

De asemenea, Guvernul va adopta amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetăţenii şi companiile care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.

„Măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului şi pe care vom continua să le luăm urmăresc protejarea cetăţenilor şi economiei româneşti de efectele creşterii preţurilor şi a celorlalte consecinţe ale crizelor cu care ne confruntăm. Dialogul nostru ne oferă avantajul cunoaşterii detaliate a realităţii, soluţii concrete şi percepţia corectă a măsurilor pe care le implementăm”, a transmis premierul, potrivit sursei citate.

La reuniunea Consiliului Naţional Tripartit s-a discutat şi despre revitalizarea industriei de apărare, în acest domeniu Guvernul a prevăzut alocarea sumei de 390 de milioane lei, bani pentru investiţii în această industrie, din care 190 de milioane anul trecut şi 200 de milioane de lei pentru anul acesta.

„Aceste eforturi vor fi urmate de iniţierea demersurilor în vederea aplicării OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă la nivelul societăţilor din industria de apărare, precum şi de evaluări ale stării tehnice a echipamentelor existente la nivelul operatorilor economici din industria de apărare”, mai menţionează Executivul.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. desigur, daca reducem suficient de mult necesarul de hrana la nivel naţional

 2. A avut, are și va avea.
  La ce bun?
  La fel și la energie.

 3. Romania are capaciteaza sa produca dar NU au romanii bani sa cumpere !!!

  pamantul e cultivat de ARABI, Italieni, germani…aia detin terenurile agricole din romania si produc si nu vor vinde nici macar producatorii romani alimente GRATUIT

  Se baga si plagiatorul in seamna cu niste declaratii degeaba in loc sa-si dea demisia

  • si pe tine cine te impiedica sa cultivi pamantul? cine te impiedica sa-l cumperi
   imi aduc aminte dupa 1989, cum isi dadea iobagii nosti cu sapa in cap sa-si recupereze pamanturile luate de la „buneii” lor. In cativa ani toate terenurile retrocedate stateau parloaga, nelucrate. Si-au dat seama ca 10ha nu poti sa le lucrezi cu sapa, ci trebuie date la asociatie.
   Iar asociatiile constituite din alti romani verzi te furau de nu te vedeai. Din 10 ha, era exceptie daca veneai cu o caruta de saci cu porumb, grau si floarea soarelui.
   au dat asociatiile romanesti faliment pe capete. Si au venit aia de afara mai destepti care stiu ce sa faca cu pamantul
   Leprelor sunteti niste puturosi si hoti. Cum sa nu vina toti sa ne spaguiasca si sa ne fure?

 4. pt o asemenea obs poti sa primesti o medalie de AUR 🙂 sa explice de ce balanta a cazut in favoarea importurilor …

 5. Romania poate produce mai multa hrana decat consuma, iarna este frig si vara este cald…Pana una alta ce se mai aude cu metoda „coperta” folosita pentru directionarea dosarului de plagiat al prim-ministrului catre un judecator care il respinge dupa care se pensioneaza???
  Domnul prim-ministru Ciuca, te rog sa te dai la o parte din pozitia pe care o ocupi, daca nu esti un om integru, care sa-si cladeasca reputatia fara scurtaturi ca de exemplu furturi academice prin plagiate…du-te in privat si munceste acolo daca vrei si lasa munca la stat altora care nu fac cumul de pensie cu salariul de la stat.

 6. Asta e evident. Ce nu ne spun poiticienii nostri este de ce suntem de 30 ani cu deficit alimentar adica consumam mai mult din import decat din tara.

 7. Voi aveti incredere intr-un plagiator ,fie el si mare generalm in rezerva?!?
  CONDITIA ESENTIALA ESTE CA TOT CE REPREZINTA RESURSA NATURALA SA APARTINA ROMANIEI,
  ALTFEL VOM FACE FOAMEA IN ANUL URMATOR !

 8. Plagiatorul a omis să spună că producția agricolă pleacă în străinătate, dacă cauți statisticile o să vezi că cei mai mari exportatori de cereale sunt chinezii, arabii, austriecii și americanii. Animalele se duc la arabi, iar ce rămân în țară le omoară gripa aviară sau pesta porcină. Noi avem asigurată rezerva din import, asta de ce nu zice?

 9. are potentialul, nu stiu daca si capabilitatea. dar lasa ca vine grindeanu si rupe agricultura in doua

 10. Potential avem, dar asta nu inseamna ca avem si capacitatea.

  De exemplu, raportand resursele naturale la nuarul de locuitari, Rusia are, de departe, potentialul de a oferi propriilor cetateni, cel mai ridicat nivel de trai. Dar clar nu are capacitatea.

 11. Degeaba ai avut atâtea stele pe umeri!! mâncare este generale de carton,dar banii unde sunt???mănâncă cine licitează mai mult !mâncarea urmează banul,incapabilule! dacă nu înțelegi asta, pleacă,du-te acasă!armata ai stricat-o,nu mai stricați și țara!

 12. Capabilitatea sau capacitatea ? Ce e drept Ciuca nu are capabilitatea asa cum o are Romania.