G4Media.ro

Cîțu anunță că ținta de deficit bugetar rămâne neschimbată, 7.16% din PIB,…

Cîțu anunță că ținta de deficit bugetar rămâne neschimbată, 7.16% din PIB, și după rectificarea bugetară

Premierul Florin Cîțu a anunțat luni că la rectificarea bugetară din luna august va fi păstrată ținta de deficit bugetar de 7.16% din PIB asumată în legea bugetului.

”Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltielilor lunare din prima jumătate a anului. Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectifcare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic)”, a scris Cîțu pe Facebook.

El a citat din Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021, un document care arată că execuția bugetară a înregistrat cheltuieli sub nivelul programat la investiții și proiecte europene.

 • Postarea integrală a lui Florin Cîțu:

Despre rectificare.
Rectificarea bugetară are la bază execuția bugetară.
În funcție de execuția bugetară, vedem dacă este nevoie să modificăm ceva la alocarea resurelor în buget, pentru A MENȚINE deficitul bugetar la ȚINTA de 7.16%.
Acesta este singurul rol al rectificării bugetare.
Referitor la execuție, mai jos câteva dintre concluzille apărute în Raportul privind execuția bugetară pe al doilea trimestru al anului 2021:
„Cheltuielile bugetare efectuate în trimestrul al II-lea al anului 2021 s-au situat sub nivelul programat în cazul majorității titlurilor de cheltuieli și în special în cazul cheltuielilor de capital și a celor cu proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile”;
„Este necesar ca în perioada imediat următoare să se intensifice eforturile de implementare a proiectelor de investiții finanțate atât din resurse bugetare interne cât și din fonduri externe nerambursabile astfel încât să se recupereze din decalajul, față de cheltuielile programate a se efectua, înregistrat în primele două trimestre ale anului 2021. De asemenea, în acest context, și sumele atrase din fonduri externe nerambursabile ar urma în perioada următoare să recupereze din decalajul înregistrat în perioada analizată”;
„De asemenea, se impune ca la nivelul ordonatorilor principali de credite, să fie luate măsuri pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor externe nerambursabile, precum și pentru creșterea rigurozității în programarea trimestrială a cheltuielilor publice”.
Este foarte clar că nu există elemente care să ducă la creșterea deficitului bugetar, iar resursele alocate în buget, la începutul anului, sunt suficiente, având în vedere ritmul cheltielilor lunare din prima jumătate a anului.
Bineînțeles, există și elemente noi pe care trebuie să le luam în calcul la această rectifcare. Asa că bugetele unor ministere vor beneficia de resurse suplimentare, dar în limita deficitului bugetar asumat, de 7.16% (sau mai mic).

Foto: Pexels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Nu plecași bre în concediu tu și cu plicușor? Că ați rezolvat problemele până le ați umplut de sânge

 2. V-ati lamurit bustean, dragi romani!
  Acest Zombilica, fost MInsitrui de finante abureste cu vorbe goale, Zombilica iesi cu CIFRE la fiecare Minister!
  Mai zilele trecute le-ai tarnsmis Ministrilor sa iasa PUBLIC si s prezinte cu CIFRE Executia bugetara, care NU prea arata bine, se infoia Zombie!
  Nici NU te-au bagat in seama, Zombilica, NU a iesit nici unul!
  Vai de guvernarea voastra din PIX!!!
  Dragii roamni, sa nu asteptati mai mult de la IMPLEMENTAREA maretului Program de guvernnare al aliantei 2020-2024!!

  • În 2021 sunt cheltuieli de 17.7miliarde lei numai cu dobânzile cca 1.6 din PIB.Cu PSD era nașpa cu deficit de sub 3 la sută.

  • kikirimikiri alias îlîl ,
   …. pai ala de „sub 3 la suta” era din pix bre … da’ ce stii tu de acolo din raionu’ tau …
   …. geaba te strofoci pe aici …. omu’ a zis-a-spus si asa face …. sta pe 7,16 …
   ….. da’ vezi ca dadu putinica adunarea pe platou ca va crescura datoriile statului …. de la pandemie bre … si de la cazatura de pret de petrol …. vezi ce faci …. sari cu solutii nu numa’ cu bagatu’ de vina … greu cand pici de sus … te-mprastii in mici tarisoare ….

  • Eladelalinscâțuci n-ai decât dacă îți place gustul ia din pix .

 3. Două coaliţii succesiv, bazate pe exces de împrumuturi. Lasă că plăteşte tineretul!

  • Tineretul ia drumul exilului, numai beizadelele rămân în țară.

  • Am un copil de 14 ani( este unicul copil, iar eu o cresc singura) si am preferat să place in afara pt studii liceale si nu numai…nu are ce cauta inapoi. Măcar din respect pentru efortul meu financiar.

 4. Ce nu spune Zombilica: Ro trebuia sa-si ajusteze in jos deficitul bugetar dupa o crestere spectaculoasa in T1 dar nu a reusit pentru ca asa cum s-a promis in fata Comisiei Eropene, trebuiau facute economii in sectorul bugetar. Economii care nu au mai venit din simplu motiv ca pnl este in campanie interna si nu trebuia sa supere clientela de partid. Colac peste pupaza a mai venit si inflatia ca rezultat al nepunerii in aplicatie ale acestor restructurari, cu alte cuvinte viitorul tarii a fost bagat din nou in buzunarul celor care se bat pt ciolan.

 5. Hai mai ca nu vine apocalipsa. Trebuie doar sa acceptati ca merge si asa

 6. Domnu’ Citu, ce ambitios sinteti dom-le, 7,16% si precis, asa ceva!

 7. În afara de încadrarea în deficitul stabilit, nimic nu îl interesează pe partea de guvernare.
  Pe partea politică, în schimb, îl interesează totul!
  Culmea, îl interesează exact ceea nu i se potrivește neam!

  • puterea de a decide în partid. singur la butoane fără un şef de-asupra capului. pe toți politicienii-i interesează.
   amintiri binomiale.
   binomul : iliescu & nastase. ce i-ar mai fi tras preşul de sub picioare moşului pentru o candidatură în 2000, Adrian-el-Însuşi, dar a aşteptat răbdător o altă ocazie.
   binomul: dragă Stolo & Băsescu.
   binomul „câştigăm tot” : Ponta & Dragnea.
   binomul „frați de sânge, liberali de la naştere pâna la moarte şi dincolo de ea” : Orban & Câțu.

  • Nu înțeleg ce vrei să zici! Spune direct!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.