G4Media.ro

Cipru a blocat noile sancțiuni pe care UE intenționa să le aplice…

Cipru a blocat noile sancțiuni pe care UE intenționa să le aplice Belarusului

Adoptarea de către Uniunea Europeană a unor noi sancțiuni împotriva Belarusului a fost blocată de oficialii Ciprului, care au solicitat ca măsuri similare să fie aplicate mai întâi împotriva Turciei, pentru soluționarea crizei din estul Mediteranei, scrie lefigaro.fr, citând surse europene.

Miniștrii afacerilor externe din țările europene și-au dat acordul, în luna august, pentru sancţionarea autorităților din Belarus care au contribuit la reprimarea mişcărilor de protest din țară, organizate împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Consiliul UE a stabilit o listă cu numele persoanelor din Belarus cărora urma să li se aplice interdicţii de intrare şi îngheţare a averilor. Potrivit surselor citate, lista ar cuprinde în jur de 40 de persoane, oficiali din aparatul administrativ al lui  Lukaşenko.

Cipru ar fi transmis, în cadrul reuniunii de miercuri a miniștrilor, că nu intenționează să-și dea acordul pentru sancţiunile împotriva Belarusului, atâta timp cât un demers similar nu e aplicat și Turciei.

Inițiativa UE de a aplica sancțiuni Belarusului a fost blocată, prin urmare, dat fiind că aceasta necesita vot unanim din partea țărilor europene.

Pretenția Ciprului este ca UE să adopte sancţiuni împotriva unor persoane din Turcia, implicate în forajele din Mediterana de Est. În prezent, numai două persoane sunt vizate de sancţiuni. Publicația franceză scrie că în prezent există ţări europene care s-au arătat rezervate în privinţa numărului de persoane de pe lista înaintată de Cipru.

Reamintim că Grecia şi Cipru au intrat într-un conflict deschis, de câteva săptămâni, disputându-și dreptul de exploatare a zăcămintelor de hidrocarburi într-o zonă maritimă considerată de Atena în aria sa de suveranitate. Apariţia pe 10 august a unei nave de prospectare seismică turcă în apele revendicate de Atena a dus la escaladarea tensiunilor, scrie și Agerpres.

Lista de sancțiuni va fi rediscutată la viitoarea reuniune a miniştrilor europeni de externe, care va avea loc pe 21 septembrie. Tot atunci va fi analizat și conflictul dintre Turcia și Grecia.

Susa Foto: wordtravels.com

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

  1. Mai corectați, Grecia și Cipru se afla în conflict deschis de mai kulte săptămâni

  2. Cipru e paradis fiscal pt. toti spalatorii de bani din fosta URSS. Nu-i de mirare … Ce lobby se face acolo doar drq. stie. 🙂

    • Va dau doar un nume cunoscut, Wargaming, creatorul jocului World of Tanks companie din Belarus Minsk cu sediul mutat in Cipru cu profituri record in domeniu, e clar ca Cipru e la mana mogulilor rusofili cu activitati mult mai dubioase decat creerea de soft de gaming

  3. O intreaga europa santajata de aceasta tara , cum au zis si altii, paradis fiscal pt toti șmecherii mondiali!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.