G4Media.ro

Cine este Robert Abela, noul premier al Maltei după demisia lui Joseph…

Sursa Foto: Facebook/ Robert Abela

Cine este Robert Abela, noul premier al Maltei după demisia lui Joseph Muscat/ Fostul premier a fost acuzat de ingerințe în ancheta privind asasinarea jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia

Avocatul Robert Abela, 42 de ani, a fost ales lider al Partidului Laburist maltez, devenind automat şi prim-ministru, după demisia lui Joseph Muscat, acuzat de ingerințe în investigațiile privind uciderea jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia, transmite agenția ANSA, citată de Rador.

Fiul fostului preşedinte George Abela, Robert a fost ales de majoritatea celor 17.500 de alegători laburişti – care şi-au votat pentru prima dată direct liderul – pentru promisiunea sa de a continua „cu reţetele câştigătoare” ale lui Muscat.

A fost preferat în faţa chirurgului Chris Fearne, 52 de ani, vice-premierul aflat la final de mandat. Abela, activist al Partidului Laburist, a devenit membru în parlamentul maltez abia în timpul ultimelor alegeri din 2017, convocate anticipat de Muscat şi câştigate de partidul său, în ciuda unui val de scandaluri care au şocat anturajul. Abela va ocupa numai doi ani şi jumătate funcţia, până în septembrie 2022.

Agenția Reuters amintește că Muscat și-a prezentat demisia la 1 decembrie, anunțând că se va retrage de îndată ce Partidul Laburist își va fi ales un nou lider. Robert Abela, un avocat în vârstă de 42 de ani specializat în legislația muncii și a industriei, a fost ales în parlament pentru prima dată în urmă cu doi ani. Muscat l-a desemnat consilier, funcție ce i-a permis să participe la ședințele de guvern.

Abela a declarat că va spori atenția pe care o acordă guvernul problemelor de ordin social și pe tema accesibilității locuințelor. Viitorul premier a mai promis că în cinci ani toți pensionarii vor beneficia de medicamente gratuite. În timpul campaniei a evitat însă să acorde interviuri presei independente.

Tatăl său, George Abela, a fost vicepreședintele Partidului Laburist până în 1998 și a contestat rezultatul alegerilor pentru șefia partidului din 2008, când Muscat a devenit liderul formațiunii. George Abela a devenit, ulterior, președintele țării.

Joseph Muscat a anunțat pe rețeaua Twitter că este mândru să îi predea mandatul de premier lui Abela. Muscat a mai transmis că va rămâne în parlament pentru a promova reforma drepturilor omului și că intenționează să demareze un proiect menit a crește nivelul atleților sportivi din Malta.

Sursa Foto: Facebook/ Robert Abela

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. „…a contestat rezultatul alegerilor pentru șefia partidului din 2008”

    Si cu Google translate iesea mai bine.