G4Media.ro

Cine este premierul care a câștigat alegerile din Grecia/ Kyriakos Mitsotakis, moștenitorul…

Sursa Foto: Facebook/ Kyriakos Mitsotakis

Cine este premierul care a câștigat alegerile din Grecia/ Kyriakos Mitsotakis, moștenitorul unei dinastii politice grecești: din neam de prim-miniștri, sora lui a fost prima femeie care a devenit primar al Atenei, nepotul său este actual primar al capitalei

Kyriakos Mitsotakis obţine o victorie care în urmă cu un an părea imposibilă. Cel cunoscut sub numele de „Poarta grecească”, care l-a implicat pe prim-ministrul grec într-un scandal de spionaj al oponenților și jurnaliştilor vara trecută, nu pare să fi fost penalizat la urne. Nici pentru tragicul accident de tren care a făcut în februarie 57 de morți și a declanșat un val de proteste în toată țara pentru abandonarea serviciului feroviar elen, scrie La Razon, citată de Rador.

În schimb, alegătorii par să-l fi răsplătit mai mult pe Mitsotakis pentru îndeplinirea promisiunii care l-a dus la câștigarea alegerilor generale din 2019: obținerea stabilității economice după trei salvări financiare și un deceniu de austeritate dureroasă. Astăzi, Grecia nu este doar în fruntea creșterii economice în UE, dar a atras din nou investiții străine. Datorită acestui boom economic, guvernul conservator a scăzut taxele și a crescut pensiile și salariul minim.

Mitsotakis este un liberal în economie, dar un dur în ceea ce privește imigrația. În ultima legislatură a fost ținta criticilor din partea ONG-urilor pentru închiderea centrelor de primire a refugiaților și a deportărilor acestora din mers. Guvernul său a cerut ajutor de la Bruxelles pentru a ridica un gard la granița sa terestră cu Turcia, care, după cum se ştie, este și o frontieră externă a UE.
Mitsotakis s-a născut în 1968 și provine, la a patra generație, dintr-o dinastie de politicieni. Este o rudă din a patra generație a lui Eleftherios Venizelos, care a fost activ în lupta pentru independență față de Imperiul Otoman și a fost prim-ministru de șapte ori. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a jucat un rol important în viața politică timp de aproape 30 de ani, fiind prim-ministru între 1990 și 1993.

Sora lui mai mare, Dora Bakoyanni, a fost prima femeie care a devenit primar al Atenei și ministru al Culturii și Afacerilor Externe. Nepotul său, Kostas Bakoyannis, este actualul edil al capitalei.
A urmat prestigiosul American College of Athens, o școală privată din Atena, ca majoritatea politicienilor și oamenilor de afaceri greci, și și-a continuat studiile în SUA, la Universitatea Harvard (sociologie) și studii postuniversitare la Stanford (Master în procesul de unificare europeană) și Harvard (MBA). Vorbește engleză, franceză și germană.

Înainte de a intra în politică, a lucrat în consultanța McKinsey (1995-1997) și, înapoi în Grecia, în sectorul bancar până în 2003.

Cariera sa politică a început în 2004 și începuturile sale au fost deja marcate de succes: a fost candidatul conservatorului partid Noua Democrație (ND) cu cele mai multe voturi în circumscripția sa.
A fost responsabil pentru prima dată de un portofoliu ministerial, cel al Reformei Administrative, în Guvernul lui Andonis Samaras (2013-2015). Mandatul său a fost marcat de o reducere masivă a numărului de funcționari și chiar de disponibilizări masive în sănătate și educație.

Sursa: La Razon/ Rador/ Traducerea: Rodezia Costea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...