G4Media.ro

Cinci arestări în Rusia pentru ”tulburări masive”, printre care și un consilier…

sursa foto: Themoscowtimes.com

Cinci arestări în Rusia pentru ”tulburări masive”, printre care și un consilier al avocatei care a declanșat manifestațiile de la Moscova

Poliţia rusă a anunţat joi arestarea a cinci persoane în cadrul unei anchete pentru „tulburări masive” declanşate după o manifestaţie a opoziţiei reprimată dur sâmbătă la Moscova şi care s-a soldat cu aproape 1.400 de arestări, relatează AFP, citată de Agerpres.

Autorităţile au anunţat marţi deschiderea acestei anchete care poate duce la pedepse de 15 ani de închisoare şi a alteia împotriva manifestanţilor pentru „violenţe împotriva forţelor de ordine”.

Comitetul de anchetă rus, care răspunde de marile afaceri penale, a afirmat marţi că a identificat cel puţin zece persoane care au difuzat „apeluri la participare” la manifestaţia de sâmbătă, deşi ele erau „în cunoştinţă de cauză că aceste acţiuni ar putea duce la tulburări masive”.

Printre cele cinci persoane arestate joi se află Aleksei Miniailo, un consilier al avocatei anticorupţie Liubov Sobol. Respingerea candidaturii lui Liubov Sobol şi a altor opozanţi în alegerile locale din septembrie a fost declanşatorul unei nemulţumiri care a provocat recentele manifestaţii de la Moscova.

„Să vină, nu îmi este frică. Vom câştiga!”, a postat pe pagina sa de Facebook Aleksei Miniailo înainte de arestarea sa, în timp ce în apartamentul său a fost efectuată o percheziţie în noaptea precedentă.

Aliat al principalului opozant de la Kremlin, Aleksei Navalnîi, avocata Liubov Sobol, de 31 de ani, este în greva foamei de 19 zile pentru a protesta împotriva respingerii candidaturii sale la alegerile locale din septembrie. Aleksei Miniailo a încetat şi el să se alimenteze în semn de protest.

Ea a declarat că ea consideră arestarea lui Miniailo drept o presiune la adresa sa. „Nu voi renunţa şi voi continua să mă bat pentru drepturile noastre”, a scris ea pe Twitter.

Directoarea canalului de televiziune liberal TV Rain, Natalia Sindeeeva, a anunţat joi că serviciile de impozitare au deschis o anchetă asupra acestei media, care le-a acordat ruşilor acces gratuit la acoperirea manifestaţiilor din 27 iulie şi la alte reportaje.

În jur de 1.400 de persoane, printre care şi mare parte dintre liderii opoziţiei şi potenţiali candidaţi independenţi, au fost arestaţi sâmbătă, în cursul unei manifestaţii neautorizate în faţa primăriei din Moscova.

Majoritatea au fost eliberaţi repede, dar potrivit OVD-Info, un ONG specializat în monitorizarea manifestaţiilor, „cel puţin 265 deţinuţi au petrecut două nopţi în posturi de poliţie”. Justiţia rusă a anunţat că a dispus detenţie provizorie în circa 60 de cazuri şi a condamnat peste 160 de persoane la plata unor amenzi.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, şi mai mulţi dintre aliaţii săi au fost deja condamnaţi la pedepse scurte de închisoare pentru organizarea acestei manifestaţii.

Potrivit OVD-Info, este vorba despre cel mai mare număr de reţineri de la mişcarea de protest din 2012 împotriva revenirii la Kremlin a lui Vladimir Putin.

Opoziţia denunţă respingerea candidaturilor independente la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunţă dificile şi pentru candidaţii care susţin puterea, într-un context de nemulţumire socială.

Sursa Foto: Themoscowtimes.com

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...