G4Media.ro

Christine Lagarde consideră „probabilă” o reducere a ratelor dobânzilor în această vară

sursa foto: Facebook

Christine Lagarde consideră „probabilă” o reducere a ratelor dobânzilor în această vară

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea începe să reducă ratele dobânzilor în această vară, a declarat miercuri președintele instituției, Christine Lagarde, care a avertizat însă că decizia va depinde de cele mai recente date economice, potrivit Le Figaro.

Într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg la Davos, Christine Lagarde a fost întrebată dacă majoritatea membrilor Consiliului guvernatorilor BCE va decide o reducere a ratelor dobânzilor în această vară, sau chiar până în vară. „Aș spune că și acest lucru este probabil”. „Dar trebuie să fiu prudentă, deoarece spunem de asemenea că depindem de date și că există încă un nivel de incertitudine și anumiți indicatori care nu sunt ancorați la nivelul la care am dori să îi vedem”, a nuanțat ea.

Pentru a combate inflația, exacerbată de creșterea prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina, BCE s-a angajat într-un ciclu fără precedent de majorări ale dobânzilor, crescând ratele de zece ori la rând înainte de a lua o pauză în octombrie.

Pentru a contrabalansa inflația, se negociază creșteri salariale în companiile și administrațiile publice din zona euro, sub privirea atentă a BCE, care încearcă să readucă inflația la ținta de 2%. Christine Lagarde a declarat că inflația este „pe drumul cel bun”, dar că este prea devreme pentru a clama victoria.

„Angajații au pierdut putere de cumpărare în 2021 și 2022 și acum există un efect de recuperare în negocierile care au loc”, a explicat ea. Negocierile salariale vor avea un impact asupra ratei inflației, care a încetinit în ultimele luni, iar BCE așteaptă „să știe mai multe” „în aprilie sau mai” înainte de a decide dacă va relaxa politica sa monetară, a explicat ea.

Ratele dobânzilor au atins cu siguranță un „vârf”, dar „trebuie să menținem o politică restrictivă atâta timp cât este necesar pentru a ne asigura că ajungem la o stare în care inflația nu depășește 2% pe termen mediu”.

„Riscul ar putea fi să mergem prea repede și să fim nevoiți să revenim la o politică mai restrictivă, pentru că putem ruina eforturile pe care toată lumea le-a făcut în ultimele cincisprezece luni”, a avertizat ea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...