G4Media.ro

China consideră că mai este încă ‘mult de lucru’ înaintea unei potenţiale…

Sursa foto: Unsplash / Biyunfei Yang

China consideră că mai este încă ‘mult de lucru’ înaintea unei potenţiale conferinţe de pace în Elveţia

China a apreciat miercuri că mai este încă ‘mult de lucru’ înaintea unei potenţiale conferinţe în Elveţia cu privire la Ucraina, după afirmaţiile cancelarului german Olaf Scholz potrivit cărora Beijingul părea să susţină reuniunea, transmite AFP.

Elveţia a anunţat săptămâna trecută că doreşte să organizeze în zilele de 15-16 iunie o conferinţă privind pacea în Ucraina, dar fără participarea Rusiei, transmite Agerpres.

Aflat în vizită în China în ultimele zile, cancelarul german Olaf Scholz a declarat marţi, în marja întrevederii sale cu preşedintele Xi Jinping, că Berlinul şi Beijingul doresc ‘să se concerteze în mod intensiv şi pozitiv în ce priveşte promovarea organizării unei conferinţe la nivel înalt în Elveţia’.

Întrebat miercuri dacă Beijingul va impulsiona Moscova să participe la conferinţă, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lin Jian, a nuanţat afirmaţiile cancelarului german.

‘Din câte ştiu, această reuniune este încă în pregătire şi rămâne încă multă muncă de făcut’, a declarat el în briefingul de presă zilnic.

În întâlnirea cu Olaf Scholz, Xi Jinping a declarat că Beijingul ‘susţine convocarea la momentul oportun a unei conferinţe de pace internaţionale recunoscute de Rusia şi Ucraina, cu o participare egală a tuturor părţilor şi o discuţie echitabilă a tuturor planurilor de pace’, a indicat miercuri Lin Jian.

Potrivit AFP, aceste remarci lasă să se înţeleagă că Beijingul nu susţine conferinţa din Elveţia în stadiul actual al situaţiei, în care Rusia nu participă.

După anunţul Elveţiei despre organizarea conferinţei, Moscova apreciase că discuţii cu privire la Ucraina în absenţa Rusiei nu au ‘niciun sens’.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează