G4Media.ro

China califică drept „pură invenția” acuzațiile de spionaj formulate de SUA împotriva…

Sursa foto: Unsplash / Alejandro Luengo

China califică drept „pură invenția” acuzațiile de spionaj formulate de SUA împotriva unui cetățean chinez în justiția americană

China a calificat luni drept „pură invenţie” acuzaţiile de spionaj formulate împotriva unui cetăţean chinez de justiţia din SUA, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Xu Yanjun, un responsabil din provincia Jiangsu al biroului de informaţii externe, din subordinea Ministerului Securităţii Statului, a fost găsit vinovat, vineri, de spionaj economic de un tribunal federal din Statele Unite, pentru tentativă de furt de tehnologii spaţiale americană şi franceză.

„Acuzaţia este pură invenţie”, a declarat presei la Beijing purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe Wang Webin.

„Cerem SUA să gestioneze acest caz în conformitate cu legea şi într-o manieră justă, pentru a garanta drepturile şi interesele cetăţeanului chinez”, a spus acesta.

Autorităţile americane îl acuză pe Xu Yanjun că, începând din 2013, a încercat să obţină informaţii în contul Chinei despre mai multe companii aeronautice, printre care General Electric Aviation (din SUA) şi Safran (din Franţa), care colabora cu GE la dezvoltarea unui motor. Agentul ar fi identificat experţi angajaţi de aceste companii şi i-ar fi atras în China sub pretextul unor conferinţe universitare, plătindu-le călătoriile.

El a fost arestat în 2018 în Belgia, unde, foarte probabil, fusese atras în cadrul unei operaţiuni de contraspionaj, crezând că se întâlneşte cu un angajat al GE. Xu a fost extrădat în acelaşi an în SUA.

Cetăţeanul a fost găsit vinovat de un tribunal din Cincinnati la capetele de acuzare de complicitate şi de tentativă de spionaj economic, precum şi la trei capete de acuzare de furt de secrete comerciale. Fiecare din cele două capete de acuzare de spionaj economic poate aduce o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, iar fiecare din celelalte trei este pasibilă de 10 ani de detenţie.

Sursa foto: Unsplash / Alejandro Luengo

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...