G4Media.ro

China acuză alianţa de apărare Australia-Marea Britanie-SUA că riscă proliferarea nucleară în…

Sursa foto: Twitter / Japan Maritime Self-Defense Force

China acuză alianţa de apărare Australia-Marea Britanie-SUA că riscă proliferarea nucleară în Pacific

Beijingul a acuzat sâmbătă ţările din alianţa de apărare Australia-Marea Britanie-SUA, AUKUS, care intenţionează să echipeze Australia cu submarine cu propulsie nucleară, că îşi asumă riscul proliferării nucleare în Pacific, relatează AFP, conform Agerpres.

În timpul unei vizite în Papua Noua Guinee, un aliat de lungă durată al Australiei, cu care China încearcă să dezvolte legături, ministrul chinez de externe Wang Yi a criticat proiectul submarinelor cu propulsie nucleară, care sunt echipate cu arme convenţionale, spunând că este „contrar” Tratatului din Pacificul de Sud care interzice armele nucleare în regiune.

Decizia „prezintă riscuri serioase de proliferare nucleară”, a declarat el reporterilor după o întâlnire cu omologul său Justin Tkachenko.

În ultimii ani, China a încercat să contracareze treptat influenţa americană şi australiană în Pacificul de Sud.

Insulele din regiune sunt slab populate, dar sunt bogate în resurse naturale şi, mai presus de toate, sunt situate pe rute maritime geostrategice, dintre care unele ar putea fi vitale în cazul unei dispute militare cu Taiwanul.

Australia, Marea Britanie şi Statele Unite au indicat, de asemenea, pe 9 aprilie că „iau în considerare cooperarea” cu Japonia în cadrul AUKUS.

„Încercarea recentă de a include mai multe ţări într-o astfel de iniţiativă, care nu face decât să agraveze confruntarea dintre blocuri şi să provoace diviziuni, este total incompatibilă cu nevoile urgente ale ţărilor insulare”, a spus Wang.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Astfel de știri imi plac! Cand aud Axa Răului Beijing-Teheran-Moscova schelălăind! 😏