G4Media.ro

China a lansat primul său reactor nuclear produs local

China a lansat primul său reactor nuclear produs local

China a lansat vineri primul său reactor nuclear produs local, Hualong One, o etapă semnificativă în dorinţa sa de a obţine independenţa faţă de tehnologia occidentală, relatează AFP.

Reactorul, care a fost conectat vineri la reţeaua electrică naţională, poate produce circa 10 miliarde de KWh de electricitate în fiecare an şi să reducă cu 8,16 milioane de tone emisiile de carbon, potrivit Corporaţiei naţionale chineze din domeniul nuclear (CNNC).

China sparge astfel „monopolul tehnologiei străine în domeniul nuclear”, şi-a exprimat satisfacţia CNNC într-un comunicat.

Centralele nucleare chineze nu au furnizat decât 5% din necesarul de electricitate al ţării în 2019, potrivit Administraţiei naţionale a energiei, dar această proporţie ar urma să crească în contextul obiectivului declarat al Chinei de a fi neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în 2060.

Reducerea dependenţei de tehnologia occidentală în sectoarele strategice, precum cel nuclear, este un obiectiv central al strategiei chineze definite în planul „Made in China 2025”.

Miliarde de dolari reprezentând ajutoare publice au fost vărsate companiilor chineze pentru a atinge acest obiectiv, o politică care îi irită pe partenerii comerciali ai Chinei şi a declanşat un război comercial cu SUA.

Lucrările pentru construirea Hualong One au început în 2015 şi alte şase reactoare sunt în prezent în construcţie, în China şi în străinătate, a precizat CNNC.

China dispune de 47 de centrale nucleare de o capacitate totală de 48,75 milioane de kilowaţi, aflându-se pe locul al treilea într-un clasament mondial, după SUA şi Franţa.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Iar Trump lupta sa redeschida reactoarele pe cărbune.

 2. Reactor de unica folosinta!!!!

 3. … și mulțumită partidului PSD și patrioților români Dragnea și Ponta, care au pus pe masa chinezilor documenntația tehnică a centralei de la Cernavodă.

 4. Prognozăm aparitia de nori ciuperca in regiunea orientului indepartat, iar asteptata racirea brusca a vremii anunta debutul iernii nucleare…

 5. E bomba, ce mai.

 6. Foarte bine, urmatorul cernobal o sa fie in china si poate cu un drum scapam si de comunisti.

 7. Către ce l-a lansat?

 8. Peste 10 ani China va ajunge nr.1 .Au început explorarea spațiului cosmic și cred că vor construi în curând o stație spațială pentru testare de noi tehnologii .Deja au început teste pentru tehnologia 6g chiar dacă la 5g au un avans tehnologic față de concurență .

  • Avans tehnologic cu procesoare americane.
   Cumpara tu produse chinezesti si lasa-ne pe noi.
   Astia si suruburile le produc dupa patente americane, japoneze sau occidentale si tu vorbesti de avans tehnologic. (nici pe alea nu le reusesc)
   Problema este cum voia Montache sa construiasca reactoare chinezesti in Romania.

 9. Cum adica l-a lansat? Daca se desprinde reactorul de la locul lui? In orice sens ai cauta, folosirea acestui verb in situatia descrisa este total neadecvata!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.