G4Media.ro

Cetățenii din San Marino decid dacă vor legaliza avortul. Profund catolică, țara…

Sursa foto: Pexels / jonathan emili

Cetățenii din San Marino decid dacă vor legaliza avortul. Profund catolică, țara este printre ultimele din Europa care încă nu a luat această măsură

Cetățenii din San Marino, un micro-stat înconjurat complet de Italia, votează duminică legalizarea avortului în anumite condiții, relatează AP.

Propunerea de pe buletinele de vot este legalizarea avortului în primele 12 săptămâni de sarcină și chiar mai târziu, în cazul în care sarcina prezintă un pericol la adresa sănătății mamei.

De regulă, femeile din San Marino care doresc să facă avort merg în țara vecină, Italia, care a legalizat procedura din 1978. Inițiatorii măsurii spun că asta pune o povară financiară pe ele și că femeile violate sunt penalizate în actualul sistem.

Oponenții referendumului susțin că, în San Marino, chiar și minorii pot obține măsuri anticoncepționale gratuite de la farmacii, inclusiv așa-zisa pastilă de a doua zi.

Un votant a declarat pentru sursa citată că decizia unei femei de a întrerupe o sarcină ține cont de „mai multe motive personale, religioase și morale”, dar statul „trebuie să asigure cetățenilor această posibilitate”.

Alt votant a spus că, personal, este împotriva procedurii, dar ea ar trebui să fie disponibilă pentru ca femeile să nu fie nevoite să apeleze la „oameni care nu au nicio competență și care le-ar putea viața în pericol”.

Episcopul de San Marino, Monseniorul Andrea Turazzi, a spus că Biserica Catolică este „în mod hotărât împotriva” legalizării măsurii, deși a mai spus că această campanie a crescut gradul de conștientizare despre nevoia de a asigura servicii medicale mai bune, în mod special pentru mame în situații speciale.

Vaticanul se opune ferm avortului, susținând că viața umană începe la concepție și că întreaga viață trebuie protejată, de la concepție și până la moartea naturală.

„Pentru noi, este de neimaginat ca o mamă să recurgă la avort din cauza unor probleme financiare”, a spus episcopul.

Rezultatele referendumului vor apărea duminică seară.

San Marino, una dintre cele mai vechi republici, are o populație de 33.000 de oameni și este unul dintre ultimele state europene care nu a legalizat avortul.

Sursa foto: Pexels / jonathan emili

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

 1. Avortul e crima!

  • Subscriu.

  • e corpul meu si fac ce vreau! lingatori de moaste!

  • 0I0, o fi corpul tău, dar viaţa fătului categoric nu-i a ta, e a lui! Clar? Porneşte de aici cu discuţia pe temă, dacă în mod real te interesează. Că nu vorbim de ficatul tău, doamnă, sau de piciorul tău, ci de o entitate care are încă de la concepţie un ADN diferit de al tău. Deci, cum poate fi al tău? Haio să mai şi gândim o leacă. Şi mai renunţă la genul ăsta de a cataloga oamenii, lingători de moaşte, că nu eşti tu centrul universului iar eu prostul tău.

 2. Iar feminismul e cancer pentru familie si societate. Dovada: zecile, poate sutele de milioane de avorturi si divorturile care destrama jumatate de familii si lasa copiii fara tati.

  • Bai nea ioane divorturile nu sunt cauzate doar de feminism, dar na tu ai boala pe femei si comentezi ca atare. Vai de capul tau de misogin ordinar!

  • În primul rând, deseori femeia avortează datorită bărbatului! În al doilea rând, Feminismul a fost cauzat de misoginism. Ambele sunt cancere. Sunt şi alte exemple sociale foarte interesante, de vă interesează. De ex, îndelunga traumatizare a negrilor şi a rromilor a dus la cancerul numit discriminare pozitivă, un soi de pumn în gură pentru noi cei de azi care numai la a-i discrimina nu ne-am gândi.

 3. Misogini uniti-va!

 4. https://www.mediafax.ro/social/cel-mai-vechi-recrutor-roman-face-sondaj-pe-linkedin-femeile-care-vor-sa-faca-sex-sa-poarte-la-job-un-cerculet-verde-pe-rever-20274996

  Un individ cu care imi este rusine ca sint contemporan .

  Oamenii intregi la cap l-ar izola social . Asta merita doar sa respire .

 5. „Pentru noi, este de neimaginat ca o mamă să recurgă la avort din cauza unor probleme financiare”

  Absolut corect din punct de vedere uman si moral . A lua viata unei fiinte umane in formare din motive finaciare e o monstruozitate.
  Dupa 14 zile de la fecundare se formeaza celulele nervoase din sistemul nervos central si fatul incepe sa se perceapa pe sine si mediul exterior .

  O societate civilizata ar trebui sa ofere sustinere financiara familiilor sarace sau sa organizeze conditii decente in cadrul institutiilor statului pentru preluarea si cresterea copiilor de la mamele care nu si-i doresc sau nu pot sa-i creasca din motive financiare. Crima nu trebuie sa fie niciodata solutia, nici aici, nici in alta parte.

 6. La referendumul ăsta n-aș lăsa decât femeile să voteze. Ele știu despre ce e vorba.
  Ceilalți stau în fotolii și fac teorii abstracte despre valoarea vieții umane.

 7. Problema e că actul avortului nu ţine cont de modul în care s-a ajuns la sarcină. El este prin el însuşi traumatizant. Astfel, o femeie deja traumatizată, apelează la un act nasol de traumatizant, atât fizic , cât şi psihic, ca să scape de consecinţele unei traume. Nu are logică. Şi tot femeia suferă! Ar trebui pus accentul pe ajutorarea victimei în orice alt mod posibil, inclusiv preluarea copilului într-un sistem de adopţie. Dar, ştimbine că victimele, în general NU sunt ajutate în mod real.