G4Media.ro

Cetățenii din Republica Moldova care lucrează în străinătate au trimis acasă aproape…

Foto: Pexels.com

Cetățenii din Republica Moldova care lucrează în străinătate au trimis acasă aproape un miliard de dolari în primele trei trimestre din 2018

Moldovenii care lucrează în străinătate au trimis acasă aproape un miliard de dolari în primele trei trimestre din 2018, a anunțat vineri Banca Națională a Moldovei (BNM), citată de Europa Liberă. Proporţia remitențelor din Uniunea Europeană rămâne în creştere, la fel ca în ultimii ani, şi a ajuns la 42,9% din totalul sumelor trimise acasă de cetăţenii moldoveni din străinătate.

Contribuţia celor din Comunitatea Statelor Independente îşi păstrează tendinţa de scădere, fiind în prezent de 26,2%. Banii trimişi din diaspora sunt cea mai importantă sursă de valută a Republicii Moldova, reprezentând în ultimii 15 ani peste 20% din PIB.

Cele mai multe transferuri (48,2%) au fost efectuate în euro; urmează cele în dolari (44,7%) şi cele în ruble (7,1%).

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în luna iulie și citat de Unimedia.md, bărbații aleg să muncească în sectorul construcțiilor din Rusia, Ucraina, dar și Portugalia, iar femeile în sectorul casnic și de îngrijire a persoanelor în Italia.

Mulți basarabeni care lucrează în Grecia și Cipru sunt angrenați în munci agricole.

Datele statistice arată că migranții moldoveni se îndreaptă în Italia – 46,9%, urmată de Federația Rusă – 22,6%, Portugalia – 9,2%, Spania – 7,8%, Germania (5,4%), Republica Cehă (4,5%) și Grecia (2,1%).

Un sondaj realizat de CBX-AXA la comanda IDIS Viitorul arată că fiecare al 5-lea moldovean intenționează să plece din țară în următoarele șase luni, iar cauzele principale sunt calitatea vieții și migrația.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Da, gratie Romaniei de care-i doare-n cur, care le-a facilitat accesul in strainatate.

    • Gratie lui partzescu, care a dat peste un milion de cetatenii la toti rusoii…
      Sper sa ajunga la temnita cat de curand!!