G4Media.ro

Cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnologie care transformă apa de mare în…

Cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnologie care transformă apa de mare în apă potabilă în 30 de minute

Folosind doar un filtru de înaltă tehnologie şi puterea luminii directe a soarelui, cercetătorii australieni au dezvoltat în premieră mondială o tehnologie care poate transforma volume semnificative de apă de mare în apă potabilă într-un interval mai mic de 30 de minute, informează Xinhua, preluată de Agerpres.

Potrivit Universităţii Monash cu sediul la Melbourne, filtrul cu un design special este capabil să genereze zilnic sute de litri de apă potabilă şi necesită doar razele directe ale soarelui pentru purificarea acesteia în cadrul unui proces eficient energetic, cu costuri reduse şi sustenabil.

La fabricarea filtrelor au fost folosite cadre cristaline metal-organice (MOFs), o clasă de componente constând din ioni de metal care formează un material cristalin cu cea mai mare suprafaţă a oricărui material cunoscut.

În timpul procesului de desalinizare, un filtru MOF funcţionalizat absoarbe mai întâi sărurile din apă, fără niciun consum de energie, apoi cadrele MOF pline cu sare pot fi puse sub razele soarelui pentru a se regenera, având nevoie de mai puţin patru minute înainte să poată absorbi din nou sare din apă.

Autorul principal al studiului, profesorul Huanting Wang de la Departamentul de inginerie chimică a Universităţii Monash, a precizat că desalinizarea este o opţiune fezabilă pentru a adresa criza deficitului de apă la nivel global.

”Desalinizarea a fost utilizată pentru a remedia escaladarea penuriei de apă la nivel global. În contextul disponibilităţii apei salmastre şi a apei de mare, la care se adaugă faptul că procesul de desalinizare este sigur, apa tratată poate fi integrată în sistemele acvatice existente cu riscuri minimale pentru sănătate”, a declarat Wang.

”Dar procesele de desalinizare termală prin evaporare sunt energo-intensive, iar alte tehnologii, precum osmoza inversă, prezintă un număr de dezavantaje, printre care consumul energetic ridicat şi utilizarea chimică în curăţarea membranelor şi declorinare”.

Cu un consum scăzut de energie şi fără a fi necesare alte substanţe chimice în timpul procesului, noua tehnologie se dovedeşte o variantă durabilă şi sustenabilă pentru soluţii viitoare de apă curată, a explicat Wang.

”Acest studiu a demonstrat cu succes că MOFs, care sunt fotoresponsive, reprezintă un absorbant promiţător, eficient energetic şi sustenabil pentru desalinizare”, a precizat acesta.

”Munca noastră oferă o nouă direcţie interesantă pentru proiectarea unor materiale funcţionale în scopul folosirii energiei solare pentru a reduce cererea de energie şi a îmbunătăţi sustenabilitatea desalinizării apei”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Ce nu se spune in articol este Pretul.

  • Chiar daca pretul este la prima vedere prohibitiv, ideea conteaza si daca este functioinala. In zone desertice cu acces la mari si oceane ar fi o solutie salvatoare. In plus, nu e mai ieftin sa aduci apa din rauri, mai ales ca este o resursa deficitara.

 2. Pe când şi o tehnologie care transformă apa în apă caldă? E nevoie de aşa ceva la Bucureşti, unde miticii se spală la lighean, ca-n era primitivă.

  Deh, aţi votat PSD.

 3. Sistemul pare extraordinar de promitator. Nu s-au publicat cifre comparative cu alte sisteme: preturi, randament, afectarea mediului.

 4. Un fleac. Mărunțișuri. În timpul ăsta, Danny a reușit sa facă un clopot de bronz cu chipul lui în doar 500,000 de euro. Și asta fără să dea un ban de la el.
  Hai Australia, joacă-o pe asta !!

 5. cercetatorul australian… Huanting Wang.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.