G4Media.ro

Centrul de Investigaţii Media: După aproape 3 ani de la sentinţă, statul…

Centrul de Investigaţii Media: După aproape 3 ani de la sentinţă, statul român nu a recuperat nici măcar costul expertizei de 800.000 de euro din dosarul Hidroelectrica. În total, sunt de recuperat 100 de milioane de euro

Statul român a recuperat doar 440 de mii de euro din prejudiciul uriaş de aproape 100 de milioane de euro din marele dosar Hidroelectrica, arată o investigaţie a Centrului de Investigaţii Media (CIM). Fiscul nu a recuperat până acum nici măcar cheltuielile statului cu instrumentarea acestui dosar. Numai expertiza, care a stabilit prejudiciul uriaş, a costat 800.000 de euro.

În februarie 2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a condamnat 6 foşti directori ai companiei de stat la pedepse grele cu închisoarea, până la 7 ani. Directorii au fost găsiţi vinovaţi că au încheiat contractele păguboase pentru Hidroelectrica cu aşa zişii băieţi deştepţi din Energie, printre ei, cel mai important, fiind Bogdan Buzăianu de la fosta Energy Holding. Şi ex-ministrul Economiei, Codruţ Şereş, a primit 4 ani de închisoare pentru că, deşi a fost avertizat, a închis ochii la jaf.

Problema este că statul nu prea are de unde să recupereze banii furaţi. Averea foştilor directori Hidroelectrica condamnaţi depăşeşte cu puţin 1.000.000 de euro, sumă suficientă doar pentru o eventuală recuperare a cheltuielilor judiciare ale statului, dar nu şi pentru recuperarea pagubei de 100 de milioane de euro.

De ce s-a ajuns la această situaţie absurdă? Pe de-o parte, pentru că procurorii au aplicat tardiv măsura sechestrului. Pe de altă parte, pentru că în această fraudă uriaşă au fost traşi la răspundere doar pionii care au semnat contractele, nu şi beneficiarii reali ai jafului, adică băieţii deştepţi din energie şi politicienii care i-au susţinut. Nicio persoană juridică, firmă sau companie, niciun băiat deştept din Energie, fie că se numeşte Bogdan Buzăianu, Dan Voiculescu sau Gheorghe Ştefan zis Pinalti, nu au fost anchetaţi, arată CIM.

La fel, niciun politician, cu excepţia lui Codruţ Şereş, nici unul dintre foştii miniştri ai Economiei, pe vremea cărora au fost semnate contractele păguboase cu băieţii deştepţi, fie că se numeşte Dan Ioan Popescu sau Călin Popescu Tăriceanu, nu au fost luaţi la întrebări de procurorii DIICOT. Procuroarea DIICOT Adriana Cristescu, acum pensionară, cea care a instrumentat marele dosar Hidroelectrica, s-a limitat la a-i ancheta doar pe foştii directori ai companiei de stat care au semnat contractele cu aşa-numiţii băieţi deştepţi din Energie.

Mai mult, chiar şi foştii directori trimişi după gratii timp de 7 ani, cum este cazul lui Eugen Pena, sunt acum acasă bine-merci, fiind eliberaţi condiţionat.

Vezi detalii pe Centrul de Investigații Media

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Adaugă un comentariu
    Pai ce sa comentam? Business as usual!

  2. Specialiştii antenişti în prejudicii speră ca astfel sute de milioane de euro să se recupereze din chirii pe o casă de la Sibiu.

  3. Treaba romaneasca! Si parca mai voiam sa intram si-n Schengen! Nu-nteleg de ce ne-a tolerat atat UE!

  4. HOTII SUNT LA PUTERE !!!
    PROSTIMEA PLATESTE !