G4Media.ro

Cel mai bine păstrat schelet de stegozaur, o specie erbivoră din Jurasicul…

Cel mai bine păstrat schelet de stegozaur, o specie erbivoră din Jurasicul Superior, a fost găsit într-o magazie din Portugalia

Un schelet de stegozaur, considerat cel mai complet din Europa, a fost găsit întâmplător într-o magazie din Portugalia, unde, potrivit primelor cercetări, a fost păstrat timp de şase decenii de un paleontolog rus, care l-a descoperit şi l-a depozitat acolo, aşteptând să aibă timp să-l studieze, relatează vineri EFE, citată de Agerpres.ro.

Curioasa „redescoperire” a avut loc într-una dintre clădirile Laboratorului Naţional de Energie şi Geologie (LNEG), situat în afara Lisabonei, de unde doi paleontologi au recuperat fosila de stegozaur Miragaia longicollum în urmă cu patru ani în cadrul unui proiect de cercetare pentru un masterat.

Mare le-a fost surpriza când, la asamblarea rămăşiţelor, au descoperit că este vorba de „cel mai complet stegozaur descoperit în Europa şi de cel mai complet dinozaur descris în Portugalia”, relatează LNEG într-un comunicat.

Laboratorul, care i-a acordat o bursă cercetătorului de la masterat pentru a se ocupa de studiul fosilei, consideră descoperirea „revelatoare”, având în vedere că include „diferite părţi ale scheletului acestei specii care până acum nu erau cunoscute”.

Se estimează că scheletul de stegozaur, o specie erbivoră care a trăit în Jurasicul Superior, are o vechime de 152 de milioane de ani şi reprezintă o descoperire-cheie pentru a înţelege complet stegozaurul, unul dintre dinozaurii cei „mai emblematici”, se mai pecizează în comunicat.

Exemplarul a fost descoperit în 1959 în Atouguia da Baleia, în nordul Lisabonei, de paleontologul rus Gheorghi Zbyszewski, care efectua atunci studii de cartografie pentru Serviciul de Geologie al Portugaliei.

Se crede că expertul a păstrat în depozitul LNEG rămăşiţele aşteptând să aibă timp să-l studieze, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Scheletul va fi expus „în scurt timp” la Muzeul de Geologie al LNEG, însă cercetările vor continua sub supravegherea paleontologilor Francisco Costa, care acum îşi redactează teza de doctorat, şi a lui Octavio Mateus.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Votați Klaus Iohannis!
  Votați bunăstarea și echilibrul!

 2. Complet nu are grad de comparație.
  Ori e complet, ori nu e.

  • De unde sa stie doamna Redactia, autoarea articolului?

  • Stirea aceasta dateaza din SASE MARTIE 2014 preluata de Mediafax Florin Badescu !
   Agerpress a preluat acesta stire de la Antena 1 ..in urma cu o zi…bine mai redactia G4, chiar asa ati ajuns ? Sa nu verificati stirea ?

  • Ar fi trebuit sa spuna „cel mai putin incomplet”?

 3. Ziceți mă, de Ciuma Rosie. Dă-i în celula lui Dragnia pe dinozauri. Extraterestilor!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.