G4Media.ro

Cei patru oameni care vor decide cu ce partener construiește România reactoarele…

Cei patru oameni care vor decide cu ce partener construiește România reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă: doi miniștri și doi consilieri

Virgil Popescu – ministrul Economiei, Florin Cîțu – ministrul Finanțelor, Cosmin Marinescu – consilier prezidențial și Ionel Dancă – șeful cancelariei premierului sunt cei patru membri ai unui nou înființat comitet care va fundamenta decizia privind construirea reactoarelor 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, potrivit unei decizii a premierului Orban publicate în Monitorul Oficial.

Comitetul de coordonare strategică înlocuiește Grupul de lucru pentru negocierea acordului cu China după ce Nuclearelectrica a decis să sisteze negocierile cu compania chineză care voia să construiască reactoarele 3 și 4. Orban a desființat grupul cu China înființat în 2018 de fostul premier PSD Viorica Dăncilă.

Nuclearelectrica, compania care gestionează centrala Nucleară de la Cernavodă, a anunțat în 12 iunie că a obținut mandat din partea acționarilor să inițieze procedurile de încetare a negocierilor cu China General Nuclear Power Group (CGN), precum şi a efectelor juridice în ceea ce priveşte memorandumul de înţelegere încheiat în 2015, pentru construirea şi operarea unităţilor reactoare 3 şi 4 de la centrala Cernavodă.

La finalul lunii mai, ministrul Economiei, Virgil Popescu, arăta că actuala colaborarea cu compania chineză pentru construirea Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă a început în urmă cu şapte ani, perioadă în care nu s-a avansat, astfel că nu se putea merge mai departe.

„Avem un parteneriat strategic cu SUA, ţinem de el, ne respectăm partenerii. Suntem membri ai UE şi ai NATO. Lăsând la o parte acest lucru, cred că 7 ani de zile de când a început această colaborare cu compania chineză este suficient de mult ca să ne dăm seama că nu putem merge mai departe. Nu s-a avansat. Neavansându-se, nu putem să mai stăm încă 7 ani de zile să vedem ce se întâmplă. Ca să poată merge mai departe acea investiţie, Consiliul Concurenţei trebuia să ne notifice să ne spună dacă este concentrare economică sau nu. Dar nu aveau ce să mai notifice şi ne-au atras atenţia. Au trecut 7 ani. Comisia Europeană a închis notificarea României tocmai pentru că nu s-a mai progresat. Şi atunci ce rost mai avea să mai stăm?”, declara Popescu în 28 mai.

Foto: Centrala de la Cernavodă (Facebook / Ministerul Economiei)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Nu avem nevoie de reactorul 4, este o risipa de bani.

  2. Peisajul nostru nu prea are eoliene ca-n Occident.

    • De cand n-ai mai esit din casa? 10-15 ani? In dobrogea puterea instalata pe eoliene a cam depasit capacitatea unui reactor nuclear. Numai ca vantul bate cand bate…

  3. Un studiu de fezabilitate, ceva, un parandărăt mai gras?

  4. Daca ati urmari zilnic pe site-ul SNE ati vedea ca din exportator de energie am devenit mari importatori .Centralele pe cărbune produc maxim 1000 mw ,cele pe gaze tot asa , Cernavoda 650 mw, cele fotovoltaice sunt funcție de zi/noapte, eolienele din 3000 mw putere instalata produc numai cand bate vântul…, hidrocentralele produc cand ploua . Asa ca avem nevoie de reactoarele 3 si 4 .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.