G4Media.ro

Cea mai bogată femeie din Asia a pierdut jumătate din avere în…

pexels.com

Cea mai bogată femeie din Asia a pierdut jumătate din avere în criza imobiliară din China

Cea mai bogată femeie din Asia și-a pierdut mai mult de jumătate din avere în ultimul an, pe măsură ce criza care a cuprins sectorul imobiliar din China continuă să se agraveze, transmite The Guardian.

Yang Huiyan, acționar majoritar la cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, și-a văzut averea scăzând cu peste 52%, până la 11,3 miliarde de dolari, de la 23,7 miliarde de dolari în urmă cu un an, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

Într-un semnal că această criză se extinde la dezvoltatorii considerați anterior a fi solizi, averea lui Yang a suferit un impact major miercuri, când acțiunile cotate la Hong Kong ale Country Garden din Guangdong au scăzut cu 15% după ce compania a anunțat că va vinde noi acțiuni pentru a dispune de lichidități.

Yang a moștenit averea după ce tatăl ei – fondatorul Country Garden Yang Guoqiang – i-a transferat acțiunile în 2005, potrivit presei de stat.

Ea a devenit cea mai bogată femeie din Asia doi ani mai târziu, după oferta publică inițială a dezvoltatorului pe bursa din Hong Kong.

Rămâne însă cea mai bogată femeie din Asia, pe locul doi situându-se Fan Hongwei, cu o avere netă de 11,2 miliarde de dolari.

Autoritățile chineze au luat măsuri drastice împotriva datoriilor excesive din sectorul imobiliar în 2020, astfel încât jucători importanți precum Evergrande și Sunac au ajuns să se confrunte cu dificultăți în onorarea plăților, la limita falimentului.

În timp ce Country Garden a rămas relativ ferită de turbulențele din industrie, anunțul de miercuri, potrivit căruia intenționează să strângă peste 343 de milioane de dolari prin vânzarea de acțiuni, parțial pentru a plăti datoriile, a speriat investitorii.

Încasările vor fi folosite pentru „refinanțarea datoriilor offshore existente, capital de lucru general și scopuri de dezvoltare viitoare”, a declarat Country Garden într-un document depus la bursa din Hong Kong.

Autoritatea de reglementare bancară din China a îndemnat creditorii să sprijine sectorul imobiliar și să satisfacă „nevoile rezonabile de finanțare” ale firmelor, în timp ce analiștii și factorii de decizie politică se tem de contagiunea financiară.

Se estimează că sectorul imobiliar reprezintă 18-30% din PIB-ul țării și este un motor cheie al creșterii în cea de-a doua economie a lumii.

Analiștii au avertizat că industria este prinsă într-un „cerc vicios” care ar diminua și mai mult încrederea consumatorilor, după publicarea cifrelor sumbre privind creșterea economică din al doilea trimestru, care au fost cele mai slabe de la începutul pandemiei Covid-19.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...