G4Media.ro

Ce va face Viktor Orbán cu solicitarea de azil a fostului premier…

Ce va face Viktor Orbán cu solicitarea de azil a fostului premier macedonean Nikola Gruevski, refugiat într-o Ungarie care respinge imigranții

Premierul macedonean a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență, dar a fugit la începutul acestei săptămâni în Ungaria pentru a evita să intre în închisoare, scrie La Vanguardia, citată de Rador. Premierul ungar, Viktor Orbán, se confruntă cu o decizie complicată: să respecte legile pe care el le-a promovat și care fac aproape imposibil să se solicite azil sau să accepte cererea de protecție prezentată de prietenul său, Nikola Gruevski, fostul prim-ministru al Macedoniei și profug al justiției.

Gruevski, condamnat la doi ani de închisoare pentru trafic de influență, a fugit la începutul săptămânii în Ungaria pentru a evita să intre în închisoare și a cerut azil politic în această țară, susținând că a primit amenințări cu moartea în Macedonia.

În fuga sa, politicianul conservator, căruia i s-a retras pașaportul în 2017, a trecut ilegal mai multe frontiere. Din Albania până în Muntenegru a trecut într-o mașină oficială maghiară, însoțit de personalul ambasadei Ungariei, a informat poliția albaneză.

Guvernul ungar nu a negat și nici nu a confirmat această informație oficială, limitându-se să declare că „nu l-a ajutat pe Gruevski să părăsească Macedonia”. În plus, acesta a indicat că este vorba despre un caz special și că, din motive de securitate, s-a mărginit să-i ceară politicianului de la Budapesta să-i faciliteze acceptarea cereri de azil, ceea ce înseamnă că, într-un fel, acesta l-a ajutat să ajungă în capitala Ungariei.

În plină criză a refugiaților din 2015, Ungaria și-a închis frontierele și a aplicat legi foarte restrictive privind azilul. Începând cu acel an, țara a introdus o serie de legi care fac aproape imposibilă intrarea solicitanților de azil dintr-un stat terț considerat sigur, cum ar fi Macedonia sau Serbia, ambele republici ex-iugoslave.
ONG-ul Comitetul Helsinki din Ungaria a reamintit că politicianul macedonean nu are un pașaport, așa că, potrivit legilor ungare, „ar trebui să se afle în oricare dintre zonele de tranzit de la granița” cu Serbia, unde refugiații și migranții africani sau asiatici așteaptă săptămâni sau luni pentru ca cererile lor să fie procesate.

În plus, legile ungare îi sancționează pe aceia care oferă ajutor sau protecție, chiar dacă este vorba despre ONG-uri, imigranților ilegali.
Guvernul ungar a anunțat că autoritățile de migrație vor analiza cererea de azil a lui Gruevski în conformitate cu legislația națională și a declarat că este vorba despre o procedură juridică și că Ungaria nu dorește să intervină în politica internă a Macedoniei.

Relația bună dintre Orbán și Gruevski datează de mulți ani. În 2003, premierul ungar a primit ordinul „8 septembrie”, cea mai înaltă decorație pe care Macedonia o acordă străinilor, iar cei doi și-au acordat reciproc sprijin politic. Macedoneanul a fost primul care a început – în ianuarie 2017 – o campanie politică împotriva magnatului american George Soros și a conceptului său de societăți deschise.

Gruevski a fost primul care a folosit sloganul „Stop Soros”, ulterior copiat de Orbán în campania sa de a denunța faptul că omul de afaceri, ONG-urile și Uniunea Europeană au un presupus plan de a aduce milioane de imigranți pe continent. Înalții oficiali ai Fidesz, partidul lui Orbán, afirmă acum că actualul guvern macedonean este controlat de Soros și, prin urmare, îl urmărește pe Gruevski.

Guvernul ungar a declarat că nu va oferi mai multe detalii despre caz până la finalizarea formalităților.

Departamentul de Stat al Statelor Unite El a punctat că afacerea Gruevski ar trebui rezolvată de sistemul judiciar din Macedonia. Pentru moment, Uniunea Europeană (UE) nu s-a pronunțat oficial în această privință. Dar secretarul german de stat pentru UE, Michael Roth, a scris pe rețeaua socială Twitter un mesaj ironic: „Ungaria deschide porțile pentru refugiați, magnific …”

Opoziția social-democrată ungară a acuzat guvernul de minciună, iar deputatul independent Ákos Hadházy a anunțat că a depus o plângere împotriva celor care l-au ajutat pe fostul prim-ministru macedonean să treacă ilegal granița. „Guvernul ungar,” a spus el, „este o organizație care ajută imigrația ilegală, deoarece a recunoscut că oferă refugiu unui infractor care a venit în mod ilegal și fără pașaport”.

Sursa: La Vanguardia/ RADOR/ Traducerea: Rodezia Costea/ Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Orban scapa-ne de Dracnea si acorda-i azil si lui ca si el e condamnat !

    https://kmkz.ro/s-rezolvat-cu-autonomia-mereti-acasa

  2. Azil penal e una si azil politic e alta.