G4Media.ro

Ce urmează după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani? Experții internaționali preconizează replici…

Ce urmează după uciderea generalului iranian Qasem Soleimani? Experții internaționali preconizează replici dure, dar care nu vor declanșa al treilea război mondial: Violențele vor escalada, dar Iranul nu se poate măsură cu SUA din punct de vedere militar

Uciderea generalului iranian Qasem Soleimani este considerată de experții internaționali un adevărat cutremur pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume, care nu va rămâne un incident izolat. Sunt de așteptat replici dure, violențele vor escalada, însă nu este preconizată declanșarea celui de-al treilea război mondial, în primul rând pentru că Iranul nu se poate măsura cu Statele Unite din punct de vedere militar. Nici amenințarea nucleară nu este iminentă.

Analiștii citați de CNN consideră că uciderea generalului Soleimani este o greșeală politică, despre care nu se poate spune la acest moment dacă a fost precedată de o analiză tactică și care a distrus „o linie roșie”.

„Uciderea lui Soleimani este pozitivă pentru lume, dar vine replica. Sfârșitul lui Soleimani trebuie privit ca un lucru pozitiv pentru Orientul Mijlociu și pentru lume, dar acest lucru nu va rămâne un incident izolat. Uciderea sa a fost un cutremur, iar urmările vor veni.

A meritat? Totul depinde de cât de pregătită este administrația Trump pentru ceea ce urmează. Acesta nu este un moment pentru laude și hiperbole. Cele mai recente tweet-uri ale lui Trump nu sunt liniștitoare. (…) Acum, că fapta este deja consumată, nu putem decât să sperăm că profesioniștii care au studiat și s-au pregătit să apere țara cu mult timp înainte de actuala administrație au conceput un plan care va face din acest moment unul net pozitiv pentru Orientul Mijlociu, pentru SUA și pentru securitatea și stabilitatea globală”, spune Frida Ghitis.

Și Aaron David Miller avertizează că eliminarea generalului iranian – cea mai semnificativă din ultimele decenii din Orientul Mijlociu – aduce implicații regionale care depășesc cu mult cele ale uciderii liderului Al Qaida, Osama Bin Laden, sau a lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul ISIS.

„SUA au eliminat al doilea cel mai puternic om din Iran, descris de unii drept un «martir viu». Uciderea lui va fi considerată ca fiind un atac nemijlocit asupra regimului și a conducătorului suprem, de care Soleimani a fost în mod excepțional apropiat. Poziția SUA în Irak poate deveni nesustenabilă, deoarece Iranul poate face din acest teatru terenul de luptă central în campania sa asimetrică împotriva SUA”, afirmă Miller, care precizează că nu se știe dacă eliminarea lui Soleimani a venit în urma unei analize tactice.

„Dintr-o singură lovitură, președintele Donald Trump a distrus cea mai importantă linie roșie din Orientul Mijlociu – granița dintre Iran și Irak. Pe această linie s-a dus un război de opt ani între aceste două națiuni din 1980 până în 1988 – și cu un cost de aproximativ 500.000 de vieți ale militarilor. Acum, cu o singură acțiune prost considerată, Trump ar putea duce America într-un alt război major din Orientul Mijlociu”, afirmă și David Andelman.
 • Citește integral pe CNN
Într-o analiză Deutsche Welle semnată de Rainer Sollich se arată că „toate semnele indică o escaladare a violenței ca urmare a asasinării generalului iranian Qassem Soleimani”.
„Situația este explozivă, Iranul și aliații săi au jurat deja răzbunare. Pare inevitabil ca mai multă violență să vină – și că situația ar putea fi rapid scăpată de sub control. (…) Iranul poate răspunde militar, deși nu este singura opțiune a țării. Mulțumită în mare parte activităților militare și de colectare a informațiilor eficiente ale lui Soleimani, Iranul are o rețea complet funcțională de forțe auxiliare bine armate în regiune”, precizează acesta, apreciind că „uciderea lui Soleimani a fost o greșeală politică”.
Rainer Sollich consideră că președintele Donald Trump riscă să perpetueze sentimentul antiamerican și antioccidental în regiune.

Potrivit unei analize din New York Times semnată de Max Fisher, se așteaptă ca reacțiile Iranului să fie asimetrice, ceea ce înseamnă utilizarea de mici grupuri de atac pentru a viza forțele americane, aliații sau interesele economice. Iranul a arătat, de asemenea, disponibilitatea de a viza civili.Adversarii americani au avut puțin succes în utilizarea atacurilor asimetrice pentru a forța Washingtonul să-și revizuiască acțiunile, la fel cum Statele Unite nu au găsit niciodată o strategie fiabilă pentru descurajarea atacurilor asimetrice.

„Cel mai mare risc poate fi că războiul asimetric iranian ajunge într-un punct în care Statele Unite se simt obligate să lovească direct Iranul. Analiștii se tem că acest lucru ar putea duce la un război direct, susținut, dar nimeni nu poate spune cu siguranță cât de ușor ar putea fi declanșat acesta”, se arată în analiza New York Times.

Potrivit acesteia, Iranul cu greu ar putea câștiga un război cu Statele Unite, dar forțele sale convenționale ar face ca orice război la sol să fie costisitor și de durată.

„Iranul nu poate lupta cu SUA într-un război convențional – pur și simplu nu se poate măsura cu Statele Unite în ceea ce privește activele sale militare”, spune și experții în Orientul Mijlociu intervievați de Euronews.

„Cu toate acestea, ceea ce face bine Iranul este războiul asimetric. Iranul a petrecut mulți ani – în special de la revoluția din 1979 – construind capital critic în state precum Libanul, Siria și Irak, în locuri în care Statele Unite – indiferent cât de mulți bani sau ce arme sofisticate ar avea – nu pot construi acel capital critic la sol”, arată aceștia.

„Vor fi represalii grave, dar probabil că uciderea de către americani a principalului general din Teheran nu va duce la un al treilea război mondial”, potrivit specialiștilor în relații internaționale citați de CityNews.

Express amintește că SUA s-au retras din acordul nuclear la 8 mai 2019, dar, în ciuda acestui fapt, Iranul a rămas angajat în fața tratatului și a celorlalte acorduri din cadrul acestuia, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care inspectează siturile nucleare iraniene și emite trimestrial rapoarte privind conformitatea acestora.

Iranul nu are încă o bombă nucleară complet echipată, dar cu uraniul stocat, țara se îndreaptă în direcția construirii unei bombe.

Deoarece încă nu are arme nucleare, este imposibil pentru Iran să efectueze în prezent un atac nuclear la scară largă.

Cu toate acestea, este posibil ca Teheranul să poată folosi programul său de rachete în creștere pentru a viza navele și trupele americane din zonă, mai arată Express.

Soleimani, care conducea o unitate specială a Gărzii Revoluţionare din Iran, a fost o figură centrală a politicii iraniene şi din Orientul Mijlociu. El şi adjunctul său au fost ucişi într-un atac aerian american la un aeroport din Bagdad.

Moartea lui Soleimani a amplificat tensiunile deja ridicate dintre Iran şi Statele Unite şi a provocat temeri legate de o reacţie a Iranului şi a forţelor aliate.

După atacul de joi, Departamentul Apărării a emis un comunicat în care a afirmat că atacul a avut scopul ”de a descuraja alte planuri de atac ale Iranului” şi că armata americană va continua ”să ia toate măsurile necesare pentru protejarea oamenilor şi intereselor noastre, ori nde se află în lume”.

Un oficial înalt din Departamentul de Stat a declarat vineri că Soleimani a plănuit atacuri împotriva personalului diplomatic şi militar din Irak, Siria, Liban şi regiunea Orientului Mijlociu.

Ultimele dezvăluiri au fost făcute după ce miliţii susţinute de Iran au atacat ambasada SUA din Bagdad. Atacul care a avut loc pe parcursul a două zile l-a determinat pe Trump să ordone iniţial desfăşurarea a aproximativ 750 de militari americani de la a 82-a Divizie Aeropurtată în Orientul Mijlociu.

Joi, înainte de atacul american cu drone care l-a ucis pe Soleimani, secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat reporterilor la Pentagon că Statele Unite ar putea efectua atacuri preventive împotriva miliţiilor susţinute de Iran.

”Dacă vom afla despre atacuri, vom acţiona preventiv pentru a proteja forţele americane şi vieţile americanilor. Jocul s-a schimbat”, a spus Esper.

În urma atacului cu drone, Trump a aprobat vineri o nouă desfăşurare de forţe în regiune, de aproximativ 3.500 de militari.

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că America nu doreşte ”o schimbare de regim în Iran”.

Dar Statele Unite ”sunt pregătite să ia toate măsurile necesare”, dacă Iranul pune în pericol vieţile americanilor, a adăugat preşedintele.

”Am acţionat noaptea trecută pentru a opri un război. Nu am acţionat pentru a începe un război”, a afirmat Trump în prima sa declaraţia la televiziune după moartea lui Soleimani, anunţată joi seara.

Der Spiegel notează, într-un comentariu semnat de Christine Hoffmann, că în patru decenii, nu a existat niciodată o escaladare a tensiunilor între două țări la acest nivel.

În opinia sa, răspunsul Iranului este garantat. ”Riposta din partea SUA la un posibil răspunsul Iranului, la fel. Așa încep războaiele”, mai scrie editorialista în Der Spiegel. Ea amintește că Soleimani era o figura cheie in Iran, nu determina doar strategia de politică externă și de apărare, acțiunile din Liban, Yemen, Siria și Irak, ci era și vehiculat și ca posibil urmaș al președintelui Hassan Rohani.

SUA se așteaptă mai ales la ciberatacuri din partea Iranului, scrie și “Axios”, citând o sursa apropiată de Casa Albă.  Iranienii ar trebui sa se simtă obligați la o reacție puternica după umilirea prin acest atac, crede politologul Behrouz Khosrozadeh.

În opinia sa, orice altceva ar fi rușinos și dăunător pentru regimul de la Teheran. Prin urmare, rezerva manifestată de Teheran până acum față de SUA ar putea sa dispară . Politologul Khosrozadeh mai crede că “tăcerea sau inacțiunea ar aduce daune grave imaginii regimului marțialo-militar, dar o reacție militară ar avea consecințe imprevizibile pe regim. Iranienii se vor simți acum urmăriți la fiecare pas, având in vedere ce cunoștințe de servicii secrete au fost necesare pt omorârea lui Soleimani, deci vor trebui sa gândească f atent orice Operațiune de răzbunare”.

Cât de probabil e un război supraregional? Nci rușii, nici chinezii nu doresc să se ajungă la un WW3, mai spune politologul Khosrozadeh. Nu ar avea interes sa facă așa ceva. Însă politologul berlinez Hajo Funke afirmă, citat de DPA, că pericolul unui război a “crescut infinit”. Va depinde de următoarele zile și luni, spune el, dacă se va ajunge la un război foarte greu de controlat sau se va putea evita acest scenariu.

 

Sursa foto: Wikipedia

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

27 comentarii

 1. In mod normal, urmeaza funeralii…

 2. eu n_as fi asa sigur ca iranul va actiona,pt ca s-a schimbat jocul se merge pe principiul cea mai buna aparare -i atacul,cum se si vede americanii au mai incercat o lovitura,cred ca vor pune militiile sa
  bombardeze cu rachete instalatii petroliere,dar in zona iranul are multi dusmani,vezi israelul,arabia saudita si regimul e destul de fragil la nivel economic

 3. Acum ca am citi ce zic “expertii” CNN, NYT si nempții, m-ar interesa ce zice Mickey Mouse, Bugs Bunny si poate Dodo, in mod normal au si ei dreptul sa-si exprime sentimentele!!!

  • Ai dreptate, având în vedere credibilitatea de care se bucură ziarele enumerate

  • N-ai decât să ceri părerea prietenilor tăi pe care singur i-ai enumerat.
   Sunteți cam la același nivel de pricepere. Asadar…succes.

 4. Nici Vietnamul, nici Afganistanul nu se pot masura cu America si, precum stim cu totii foarte bine, America a castigat razboaiele cu aceste tari. America castiga un razboi prin bombardamente, asasinand populatia civila. Mai greu cu militarii la sol. Expertii lui peste prajit 😀

  • Bai troll rusnac mergi pe Cotidianul lui Nistorescu.
   Si Rossia ta in afara de multa muie ce a castigat?
   Voi va luptati numai cu spitale,scoli si oameni fara aparare ca in Siria.

  • Asa, asa, cum bine zici. Mai am de incasat al 13-lea salariu in copeici, ca deh, ne plateste pe toti, tatuca Putin. Pe noi europeenii, pe absolut toti cei care indraznim sa nu fim de accord cu asasinii preventivi.
   In afara de copeicile mele (foarte bune, merci) cam ce ai avea de spus, despre cei care „nu se pot pune cu America”, dar pe care America nu a reusit sa ii invinga. Ca deh, iti mai trebuie si nitesus de minte, nu numai muschi de la steroizi 😀

  • Precum se vede, nu toți știm că America a ” câștigat” în Vietnam și Afganistan… 🙂
   La mai mare!
   Căca sua nime’nu-i! :)))

  • Așa-i mă. Tot așa au” câștigat” și rușii în Afganistan, nu?
   Cât despre bombardarea populației civile…amicii tăi supuși lui Putin au procedat fix la fel în Cecenia, vezi la Groznây sau în Ucraina. Sau bombele lor erau cu petale de trandafiri ?
   Așa că…ciocu mic.

  • @izmylaif
   Asa asa, daca rusii sunt imbecili, asta ii scuteste pe americani sa fie imbecili. Adevarat rationament à la Trump 😀

 5. In fapt presedintele Americii ne spune ca aceasta actiune prin care a fost eliminat Qasem Soleimani a oprit practic un razboi si a evitat astfel moartea a mii de oameni , americani si europeni . Practic America a dat prin aceasta actiune doua lovituri ,una de imagine externa si una de imagine interna . America atrage atentia : Asta se intimpla cu oricine doreste raul Americii si Europei si in acelasi timp actiunea relanseaza jocul politic de la alegerile prezidentiale de la anul . Procedura de destituire trece pe locul doi in intreaga Media mondiala si aduce in fata razboiul ca posibilitate imediata daca IRANUL actioneaza nechibzuit . Iranul nu poate face nimic ,doar sa condamne declarativ actiunea si sa ameninte steril AMERICA. La fel vor face si ceilalti ,fie ca se numesc China sau Rusia . Maxima importanta a acestei actiuni este in fapt lichidarea unui demnitar Iranian in functie Acest fapt deschide drumul unui avertisment fara precedent : cine se pune cu America, indiferent cine si ceea ce este, va fi pedepsit . Multi se vor gindi de doua ori de acum inainte .

  • … așa este.
   – alegeri prezidențiale
   – deturnarea atenției de la Ukrainagate
   Vedem pe parcurs ce comentează URSS!
   Probabil declarații sforăitoare și cam atât…
   Trump reales. Pace și prietenie între VP și DT!

  • Sau poate lucrurile nu stau chiar asa atita timp cit nu stim cu exactitate care este fapta prezumtiv viitoare pe care au blocat-o americanii (sa intelegem ca fara ajutorul europenilor ) si nici nu stim daca nu a fost o incercare de a atrage Europa in acest joc .Dar deocamdata urmarile sunt de forma retragerii militarilor NATO ce instruiesc trupe irakiene si declaratii de abtinere de la escaladarea conflictului . Nu putem prevedea ce urmeaza, dar ca obisnunta se vor declara aceleasi lucruri ca si pina acum . Nu cred ca actiunea va radicaliza vreo parte .Posibil ca actiunea americana sa convina chiar si unei parti iraniene ce nu dorea o escaladare de forma celei afirmata de americani si pusa in seama celui omorit sau poate doar banii si obtinerea lor ,cine stie ….?

 6. Mulțumim, G4, pentru ca faceți astfel de sinteze din publicații de peste tot. La mulți ani si tot așa mai departe!

 7. Ca sa raspund la intrebarea din titlu, acum urmeaza ca teroristul sa mearga la Alah si sa faca sex cu virgine. Pentru asta omoara musulmanul fanatic, pentru sex perpetuu. O religie a obsedatilor sexuali.

  • De ce este consoderat mortul terorist? Pe aceias logica si tu poti fi considerat ca fiind manipulat si fara scaun la cap.

  • @Mici cu mustari
   Mortul este terorist pentru ca organiza si conducea in afara tarii sale grupari teroriste. Este usor de inteles.

 8. Orice raspuns prostesc si necugetat al Iranului poate conduce la destabilizarea sa si la o schimbare de regim in interior pe termen mediu. Cel mai mare si mai descapacit popor din zona nu poate fi condus la nesfarsit de niste securisti si de un popa basinos.

 9. Dar cand Iranul a bombardat cu drone rafinariile si campurile petroliere ale Arabiei Saudite, a fost cumva o actiune de pace? Iranul trebuia sa se astepte la represalii, mai ales ca inainte de executarea generalului iranian, acesta a ordonat bombardarea cu rachete a Ambasadei SUA. Faptele astea ordonate si organizate de acest general nu nu puteau ramane fara un raspuns pe masura.

 10. Bai baieti nu va certati, America a facut si inceput razboiul cu mult timp in urma in Iraq ei au escalat si incerca sa prea Iranul…..PETROL….. Asta vor ei, aici cu Iranul va iesi Razboi Mare dupa uciderea generalului Voda, bai ala era ca tatal vostru pentru ei Tu ce ai face??? I ai luat gatul! …. Si Marioneta de Trump sa place in rasa lu masa de ordinar imputit, cititi istoria despre El… Este un bankruptcy un ordinar care vrea Razboi si sa Moara lume nevinovata, Pai da ca este deoseama Burebista….

  • Ce redus esti! Pentru tine nu exista logica!
   SUA isi face politica ei, dar apara si fundul europenilor si a lumii libere. Unii ca tine nu pretuiesc libertatea, ci numai intestinul gros!
   Va gasiti voi, niste nimeni pe planeta sa faceti comentarii pline de ura ori de cate ori SUA intreprinde vreo actiune militara care sa-i apere interesele. Comunismul din gandirea precara va obliga sa racniti tovaraseste pe site-uri stiind ca tipati ca niste catei la gard, unii platiti, altii–mai grav– din convingere de proletar umilit si pus la colt sa munceasca, nu sa frece menta pe baza de sindicat.

 11. Îngrijorarea vine de la asemănarea cu anii ’30: Societatea Naţiunilor era ignorată de marile puteri, cum azi fiecare lucrează fără teamă de ONU.

  • Cu tot respectul, dar asemanarea se opreste la un punct. In anii ’30 nu exista o alianta militara de dimensiunile NATO, nu exista bomba atomica si nu exista in Asia o putere economica si militara de talia Chinei. Astazi situatia este mult mai complicata. Probabil ca exista entitati dornice sa declanseze un razboi, dar nu prea stiu de unde sa inceapa, risca sa-si dea singuri cu tesla in coa.ste. Dar categoric lumea fierbe si astazi ca si atunci.

 12. Trump nu vrea sa moara nici-un om nevinovat, dar iranieni o meritau. Se cred ei atat de importanti si daca tipi putin la ei nici nu mai stiu unde sa se ascunda(statele puternica) . Un razboi Mondial e prea putin probabil sa se intample deoarece ei si ori are aliat nu au nici-o sansa sa invinga SUA, care la rand ul sau are aliati mult mai puternic ca Iranul.

 13. SUA este cel mai mare consumator de petrol din lume,tot ce fac de 100 de ani este sa obtina petrol pe nimic de la statele arabe sa tina in belsug si bogatie industria lor civila cu motoare imense de 7 L .
  Au un consum imens zilnic de combustibil mai ales pe plan militar,nici nu va imaginati ce inseamna sa ti in functiune permanent un sistem militar conventional.
  SUA este cea mai mare putere nucleara din punct de vedere militar si civil.Iranul cu toti fanatici ei cu kalasnicoave de la rusi si turbane vor disparea pulverizati cu o simpla apasare de buton pe declansatorul nuclear.
  Nu te pui cu SUA si nici macar Rusia si China impreuna nu au curajul sa miste in front.
  Satelitii militari SUA vad tot ce misca la Iranieni in tara si tot ce misca pe sub pamantul Iranian…Acesti fanatici din Iran nu fac acum decat sa umple strazile de radicalizati teribilisti fanatici fara ocupatie ca daca ar avea ca noi servici de 10 ore pe zi nu ar mai avea energie sa latre atata cu amenintari la adresa americii.
  Trump a facut f.bine si asta a bagat frica in acesti islamisti care se autodetoneaza ca le fura america petrolul si le spune Alah.
  Iranul era azi un stat prosper si bogat de pe urma imenselor zacaminte de petrol,exact ca Arabia Saudita,dar au ales radicalizarea,dictatura,inapoierea si fanatizmul relogios.
  Iranul este o tara mizera si saraca cu cei mai multi dintre barbatii care sunt osedati doar de razbunare,autodetonare,uciderea semenilor si a dusmanilor crestini..etc,si nu cred ca in coranul lor scrie sa faca atentate asupra crestinilor sau celor de alta religie.
  Din punctul meu de vedere o lovitura mortala militara totala asupra Iranului din partea SUA este absolut necesara ca prea au exagerat cu atentalele asupra civililor nevinovati in ultimii 20 de ani.