G4Media.ro

Ce se știe despre sistemul nuclear secret menționat de președintele Trump?

Ce se știe despre sistemul nuclear secret menționat de președintele Trump?

Președintele Donald Trump a dezvăluit că armata americană are o armă nucleară secretă, despre a cărei existență nu se aflase până acum, conform detaliilor oferite de liderul de la Casa Albă într-un interviu cu jurnalistul Bob Woodward, editor asociat al publicației Washington Post. Unii experți au sugerat că președintele SUA s-ar fi referit la un focos nuclear ce poate fi lansat de către submarine, o armă despre care se știa că există, deși detaliile sistemului rămân clasificate. Alte voci au susținut că președintele ar fi facut aluzie la un bombardier invizibil cu capacități nucleare, la o bombă atomică gravitațională sau la o nouă rachetă balistică intercontinentală.

Dezvăluirea despre arma nucleară a fost făcută în cadrul unuia dintre cele 18 interviuri pe care Woodward le-a realizat între decembrie 2019 și iulie 2020 cu președintele Trump pentru cartea sa intitulată „Rage,” care va fi disponibilă publicului larg în această lună. Washington Post a publicat mai multe fragmente din volum, împreună cu înregistrările audio ale conversațiilor lui Woodward cu președintele.

„Am construit un sistem nuclear – un sistem de arme pe care nimeni nu l-a mai avut în această țară. Avem lucruri pe care nici măcar nu le-ați văzut sau despre care nici măcar nu ați auzit,” i-a spus Trump lui Woodward. „Avem lucruri despre care Putin și Xi nu au mai auzit până acum,” a adăugat președintele american, referindu-se la liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și la cel de la Beijing, Xi Jinping. „Nu este nimeni – ceea ce avem este incredibil.”

Trump a discutat despre sistemul secret în timp ce reflecta la momentul în care Statele Unite și Coreea de Nord au fost foarte aproape de războiul nuclear în 2017, potrivit extraselor din cartea lui Woodward.

În volumul său, jurnalistul de la Washington Post a afirmat că surse pe care nu le numește au confirmat ulterior existența unui nou sistem de arme, dar că nu pot oferi alte detalii. Potrivit publicației, aceste surse au fost „surprinse” de faptul că Trump a vorbit despre sistemul nuclear secret.

Solicitat să explice declarațiile președintelui, Departamentul american al Apărării a spus că „nu are de făcut un comentariu la o carte care nu a fost publicată încă.”

Publicația The Hill l-a citat pe James Acton, codirector al programului de politică nucleară al organizației Carnegie Endowment for International Peace, care a sugerat că Trump s-ar fi putut referi la un focos nuclear minuscul, lansat de pe submarine, a cărui existență este cunoscută, deși detaliile sale rămân clasificate. „În 2017, administrația (de la Casa Albă) a anunțat un plan de reducere a puterii explozive a unor focoase nucleare pe rachetele lansate de submarine. Momentul a fost ținut secret. Presupunerea mea e că Trump i-a spus lui Woodward despre prima lansare înainte de a fi făcută publică,” a scris Acton pe contul său de Twitter.

Jurnaliștii americani au reamintit faptul că Administrația Trump a solicitat crearea de focoase reduse ca dimensiune ca parte a strategiei sale Nuclear Posture Review din 2018, când președintele a prezentat „atât obiectivul pe termen lung de eliminare a armelor nucleare, cât și cerința ca Statele Unite să aibă capacități nucleare moderne, flexibile și rezistente, care sunt sigure și securizate până în momentul în care armele nucleare pot fi eliminate în mod prudent de pe glob.”

În luna februarie a acestui an, Pentagonul a dezvăluit că focosul nuclear W76-2 a fost desfășurat pentru prima dată după apariția unor informații că el a fost montat pe un submarin la sfârșitul anului 2019, fiind prima armă nouă adăugată la arsenalul nuclear american în ultimele decenii. Potrivit specialiștilor, noua armă este o variantă modificată a focosului W76 existent, care este folosit pentru armarea rachetelor Trident II lansate de către submarine.

Momentul și locația exacte ale desfășurării sale nu au fost dezvăluite oficial, dar Federation of American Scientists (FAS) a susținut că focosul s-ar fi aflat pe submarinul USS Tennessee atunci când a plecat de la baza navală Kings Bay din Georgia, la sfârșitul anului 2019, pentru o misiune de patrulare în oceanul Atlantic. FAS a precizat atunci că „una sau două dintre cele 20 de rachete de pe USS Tennessee și de pe submarinele următoare vor fi înarmate cu W76-2, fie individual, fie purtând mai multe focoase. Se estimează că fiecare W76-2 are un randament exploziv de aproximativ cinci kilotone. Cele 18 rachete rămase pe fiecare submarin, cum ar fi Tennessee, transportă fie focosul W76-1 de 90 de kilotone, fie focosul W88 de 455 de kilotone. Fiecare rachetă poate transporta până la opt focoase în configurațiile curente de înarmare”.

Primul W76-2 (cunoscut sub numele de First Production Unit sau FPU) a fost finalizat în februarie 2019 la Pantex, principala linie de asamblare a armelor nucleare americane, aflată în apropiere de Amarillio, în statul Texas. La acea vreme, FSA a estimat că au fost produse aproximativ 50 de focoase W76-2.

În fața criticilor democraților și al activiștilor care au spus că focosul W76-2 este „periculos și inutil,” Administrația Trump a replicat că arma este necesară pentru a descuraja Rusia. Potrivit argumentului, Moscova ar fi putut crede în mod greșit că Statele Unite nu vor să-și folosească armele nucleare ca răspuns la un atac nuclear redus al Rusiei, deoarece armele americane existente erau prea puternice.

„Lăudăroșenia lui Trump”

The Hill a scris că nu este prima dată când Trump „se laudă” cu arme noi care sunt deja cunoscute în mod public. De exemplu, în luna mai, liderul de la Casa Albă a vorbit despre o rachetă „nemaipomenită” despre care a spus că ar putea călători de 17 ori mai repede decât orice armă din arsenalul american recent, parte a unui efort major al administrației sale de a ține pasul cu programele de armament hipersonic ale Rusiei și Chinei.

Relatări de presă ulterioare au afirmat că Trump se referea o rachetă hipersonică și că viteza dezvăluită de președinte era de fapt de câte ori racheta zburase mai rapid decât viteza sunetului într-un test din această primăvară.

Pentagonul anunțase testul cu racheta hipersonică în martie, dar nu a dezvăluit viteza cu care zburase prototipul.  CNN a precizat atunci că rachetele hipersonice sunt definite în mod tradițional ca rachete care călătoresc cu cel puțin de cinci ori viteza sunetului, care este de peste 6000 de km/oră, și sunt considerate extrem de manevrabile și capabile să funcționeze la altitudini diferite.

La rândul său, blogul War Zone al celor de la The Drive a scris că „acest tip de comentarii făcute de Trump nu sunt neapărat noi. Președintele are cu siguranță o înclinație cunoscută pentru trâmbițarea capacităților militare și de informații americane avansate, inclusiv discutarea deschisă a subiectelor sensibile, chiar și în public. De asemenea, el a vorbit de mai multe ori despre puterea arsenalului nuclear american și despre eforturile depuse sub administrația sa de a continua modernizarea acestuia.”

În ceea ce privește sistemul secret lăudat de Trump în fața lui Bob Woodward, blogul defensiv a indicat că ar fi vorba de focosul W93, cu care ar putea fi înzestrate rachetele balistice Trident D5 lansate de submarine, de bombardierul invizibil B-21 Raider, cu capacități nucleare, de bomba gravitațională nucleară B61-12 sau de noua rachetă balistică intercontinentală GBSD (Ground-Based Strategic Deterrent), dezvoltată pentru US Air Force. În august, aviația americană a indicat, de asemenea, că ar putea fi interesată pentru viitor și de o armă hipersonică nucleară ca potențial focos pentru GBSD.

În sfârsit, nu putine sunt vocile care au afirmat ca, în interviul pentru „Rage,” presedintele Trump ar fi facut aluzie la un sistem de armament complet nou, despre care nu se stie înca public nimic, si ale carui detalii sunt cunoscute doar de o mâna de oameni din sistemul de securitate nationala al Statelor Unite.

Surse: The Washington Post, The Hill, CNN, fas.com. Pantex, Twitter, The Drive

Foto: Focosul W93 / NNSA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Trump cel idiot nu are cu ce să iasă în față în campania internă, după lungul șir de gafe ce l-au adus în urma lui Biden în sondaje, așa că mănâncă kktul ăsta ca să dea impresia că are cu ce se lăuda.
    Dacă nu era în campanie, nu ar fi vorbit despre acest subiect, care oricum nu e meritul său.
    Să vedem dacă americanii vor fi la fel de duși de nas cum au fost acum 4 ani.

  2. M-ati convins, nu-l mai votez pe Trump, voi vota candidatul stângii.
    Stânga americană înseamnă pace, Obama a fost premiat cu Nobel pentru asta chiar dacă a dat cu bombe și a trimis SUA la război, ticăloșii ăia meritau bombele americane.

    • Vitruvian – ironie bolnava
      Cine isi pune problema daca Trump, e inexistent dpdv telectual

    • Trump cel idiot, că așa miorlăit voi, neomarxistii, indiferent din ce parte a lumii sau din ce tara sunteți, că doar v-a zis Marx „unuiti-va”, că sunteți prosti și răi, va câștiga alegerile. Atunci veți lua o noua muie, mai mișto că cea anterioara, veche de patru ani! Pentru tine, mai dragă, Idio Trump sau cum vrei tu sa te numești, va fi mai multă muie plus un anal. La voi, democrații și neomarxistii chestiile astea astea se prectica, permanent, in familie și va plac mult!

    • @ dl.Bethoven
      Ok. Dar, până la urmă – ARE armata americană o armă nucleară secretă? .. Sau Dl. Trump a spus-o așa, ca să se afle și dumnealui în treabă?!..

    • *(și nu-l cunosc pe dl căruia i-ați reproșat commentul nepotrivit, dar întrebarea rămâne).

  3. „Președintele Donald Trump a dezvăluit că armata americană are o armă nucleară secretă …”, dar pana la urma se dovedeste ca n-a dezvaluit nimic!
    Dar presa de stanga oricum are ceva de comentat, fie ca ai sau n-ai basca!

  4. Cine stie cate secrete legate de arsenalul american o fi vandut Trump pe la Putin si Xi ?!

  5. ONU = Paiata de fan.

  6. Prostii. Americanii vor lucra cu materialul clientului. Adica inamicul va avea arma nucleara iar americanii vor putea sa detoneze cand doresc ei armele nucleare ale inamicului chiar si aflate in silozuri. In loc sa trimita rachete, bombardiere sau submarine care sunt greoaie scumpe si mari consumatoare de energie, aericanii au ales viteza de deplasare a luminii prin care pot transmite doar informatia necesara detonarii armelor inamice. E mult mai ieftin si imbatabil de rapid, incomparabil mai rapid decat o racheta hipersonica ruseasca. Fineti minte cum il intreba calul nazdravan pe Harap Alb? Cum vrei sa te duc stapane, ca vantul, sau ca gandul? Ei, acum americanii folosind hardul militar al inamicilor, il doteaza de la distanta cu softul lor si il controleaza dupa bunul lor plac. Sa incerce numai rusii sa declanseze un artac nuclear sau cu rachete hipersonice, ca le vor exploda chiar lor in nas. Pare de basm, dar in urma cu 40 de ani era SF sa poti vedea un film color intreg cu rezolutie UHR, la un televizor sau monitor, film derulat nu de pe bobine gigantice cu pelicula pe celuloid, ci de pe un simplu stickcat un deget sau mai mic. Acum asta este cea mai banala realitate de care lumea s-a cam saturat, vrea altceva. Progresul in materie de arme insa bate orice inchipuire care ar exista in zona de aplicatii civile.