G4Media.ro

Analiză. Clădirile istorice din Sectorul 1: Ce șanse are Clotilde Armand să…

Analiză. Clădirile istorice din Sectorul 1: Ce șanse are Clotilde Armand să exproprieze și să reabiliteze locații celebre precum clădirea Ciclop și Casa Radio

Primăria Sectorului 1 plănuiește să exproprieze, în anul 2022, cinci clădiri monument istoric, pentru a le consolida și pune în valoare, a anunțat primarul Clotilde Armand pe Facebook.

E vorba despre fostul hotel Dunărea, Casa Miclescu, Casa Petrescu, atelierele Berthelot (unul din sediile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”) și clădirea Ciclop de pe bulevardul Magheru, dar și Casa Radio, a spus Clotilde Armand într-un interviu pentru Hotnews.

Este, însă, foarte greu ca măcar o parte dintre acele clădiri să fie expropiate, pentru că unele, cum e cazul Casei Radio, se află în proces de vânzare și dezvoltare ulterioară, iar demolarea sau refacerea presupune investiții de ordinul zecilor sau sutelor de milioane de euro, altele, cum e Ciclop sau fostul hotel Dunărea, se află între alte clădiri și chiar și o expertiză a acestora e costisitoare și de lungă durată.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Înțeleg că trebuie să fim realiști, dar dacă îl luăm pe nu în brațe de la bun început chiar nu o să facem nimic.

 2. Baliverne ieftine . Expropierea presupune sa i dai propietarului pretul corect. Acest pret e enorm in sectorul 1. In locul ei as taxa in draci aceste cladiri parasite , facandu l astfel pe propietar fie sa vanda fie sa investeasca .

  • Minunata idee. Mai ramane sa gasim cadrul legislativ. Ce lege prevede taxarea in draci?

  • @goe….exista cadru legal pentru supraimpozitarea cu pana la 500%…..unele primarii au facut-o de ani de zile…au fost obligați să vândă sau sa fie executați silit, chiar exproprieri, în Oradea se face de peste 10 ani asta… numai ca primărita Clotilde bate câmpii, baga o gogoașă pe facebook, nu are bani in buget pentru asta, acum are și Consiliu Local ostil…..Deci, totul e PR, mai bine ar face promenadă verde, dar nici acolo nu a făcut demersurile către Apele Române….iar Casa Radio e o himeră, o minciună chiar, aparține de sectorul 6, iar proprietarul terenului e statul român, e o asociere care e expirată de mult, aia nu au respectat clauzele…..totul e fake în articol și postarea primăritei pe FB

  • Imi cer scuze …. Cred ca m am grabit ca fata mare la maritat. Am inteles ca la casa radio e vb de o concesiune pe 49 de ani a terenului. Probabil vrea sa expropieze cladirea . Valore vreo 60 mil de euro.

   Dar la cladire detine si statul vreo 15 % .

   De aici incepe penibilul . Sau imposibilul. Statul expropuaza statul…..sau statul ii da cu flit unuia cu care e asociat. Scuze dar chiar nu cred ca e posibil. Nu sunt jurist ma depaseste complet…. Cred ca si pe d na primar.

   Nu contest intentiile , chiar mi as dori sa se intample ,dar daca nu intelegi procesul mai bine te abtii

 3. Foarte buna idee. Sa se apuce de treaba cât mai repede.
  La Casa Radio ce exproprieri? Era un proiect cu Dâmbovița Center?!

  • Cît mai repede? Clădirea ăia e in paragină de la loviluție, la un moment dat voiau să o cumpere niste israelieni ( evident ) să o facă un soi de zombieland. Arhitecții, acum vreo 20 de ani s-au opus.
   Oricum, acolo a stat ceașcă și camarila la ultima parada de 23 august, fie ziua asta blestemată!

 4. Clotilde te iubesc!!

 5. Nu cred ca blocul Ciclop mai merita sa fie consolidat / reconditionat. In sine, cladirea nu este o opera de arta arhitecturala, este demodata ca garaj / parcare, si ar costa imens sa fie adusa la standarde moderne. Acolo se poate ridica o constructie noua, poate mai inalta, si moderna, fara insa a fi necesar sa aiba aceeasi destinatie ca si cea veche. A facut cineva oare un calcul clar asupra costurilor de reparatii, si a eficientei economice?! Nu cred ca este cazul ca fiecare cladire din centrul Bucurestiului sa fie incadrata in patrimoniu, iar Bd. Magheru sa arate neaparat ca in epoca interbelica. In fond, sint mult blocuri acolo care sint niste vechituri. Daca se vrea neaparat, se poate construi unul nou, care sa fie o replica a celui vechi.

 6. Foarte tare ! Sper la o colaborare mai buna intre Clotilde si ND. Amandoi au cam aceeasi viziune in ceea ce priveste patrimoniul cultural si isi doresc, amandoi, o dezvoltare a orasului pe model occidental si nu, oriental, cum observ la C Ciucu… De primarii psd nici nu mai am ce sa zic!
  Cu Casa Radio, daca reuseste, ar fi chiar o mare lovitură ca un spatiu foarte mare, aflat in buricul orasului, sa fie redat locuitorilor……..ar fi minunat!

 7. Bag de seama ca G4Media este un sustinator fervent al putorii de sectorul 1 si asta, cel mai probabil, pentru ca acest „stindard” al „corectitudinii jurnalistice” este platforma de propaganda a USR!
  De ce nu publicati postarea? Sa inteleaga si idealistii astia de pe aici de ce nu se poate legal si financiar sa se materializeze elucubratiile Clorotildei?