G4Media.ro

Ce poți face în mini-vacanța de Paște în Apuseni / Proprietar de…

Ce poți face în mini-vacanța de Paște în Apuseni / Proprietar de pensiune: Cei care oferă ceva în plus, cum ar fi ciubăr cu apă încălzită, saună, SPA au mai mulți clienți

Munții Apuseni ar putea reprezenta o variantă de petrecere a mini-vacanței de Paște, pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru această perioadă.

În zona Arieșeni, Albac, Poiana Vadului sau Scărișoara (județul Alba) dar și mai departe, spre Cluj, sunt sute de pensiuni care oferă locuri de cazare la prețuri pornind de la 80 de lei pe noapte.

Prețurile pot merge în sus până la câteva sute de lei, în funcție de dotări și activități, masă, calitatea cazării și zonă. Ofertele lor sunt disponibile pe siteurile specializate, însă sunt mult mai mici decât anii trecuți.

Adrian Degan de la agenția turistică Focus Tour Alba Iulia, spune că în general sunt preferate pachetele de câte 4 nopți.

  • ”Se merge în principal pe cazare în această perioadă, fără masă tradițională, dar sunt multe pensiuni care oferă facilități pentru gătit inclusiv în aer liber: cuptor, grătar. Sunt locuri destul de multe în zonă, lumea nu a mai fost așa interesată ca anii trecuți” spune Adrian Degan.

Acesta mai adaugă că prețurile pentru asemenea pachete ajung la 5-600 de lei în varianta de bază, doar cu cazare (pentru două persoane).

La 800-1.000 de lei, gazdele plusează cu o serie de servicii suplimentare, cum ar fi ciubere cu apă încălzită, ATV-uri sau sesiuni de echitație pentru copii.

Incidența cazurilor de COVID în majoritatea acestor localități este sub 1,5 la mia de locuitori (Arieșeni – 1,23, Albac – 0).

Proprietarii pensiunilor spun că lumea e mai puțină decât anii trecuți, iar prețurile sunt ceva mai mici.

  • ”Nu prea s-a înghesuit lumea, să știți. De fapt, în toată perioada asta a fost greu. Pensiunile care oferă ceva în plus, cum ar fi ciubăr cu apă încălzită, saună, SPA sau alte facilități au mai avut clienți. Cele care se rezumă la cazare, nu prea. Oamenii vor altceva, așteaptă să le oferi activități, distracție. Așteptăm sezonul ăsta nou, om vedea…” spune Marius Trif, proprietarul unei pensiuni.

Ce se poate vizita în zona Munților Apuseni

Munții Apuseni oferă foarte multe posibilități de petrecere a timpului în aer liber. Se pot face drumeții, se poate merge cu bicicleta, cu calul sau, pe anumite trasee, cu ATV-ul.

Peșterile Ghețarul de la Scărișoara, Poarta lui Ionele, Ghețarul Vârtop, Peștera Urșilor, Huda Orbului, Coiba Mare și Coiba Mică, Cascada „Vălul Miresei”, Cheile Galbenei, Focul Viu, Detunatele sau Lacul Tarnița sunt printre cele mai cunoscute obiective turistice din zona extinsă a Apusenilor.

Unele dintre acestea nu sunt amenajate și se află în zone mai izolate, însă oferă experiențe extraordinare, fără taxă de intrare și fără aglomerație.

Activitățile pot fi programate rapid, în funcție de zona de cazare.

Obiceiuri de Paște, în Munții Apuseni

În zonă se păstrează încă obiceiuri tradiționale prilejuite de Paște. Spre exemplu, la Bistra se ține “Toaca Paştilor” sau “Prăgşorul”.

În trecut, feciorii satului mergeau în pădure, căutau un lemn de paltin cu rezonanţă şi făceau o toacă, pe care mai apoi o atârnau în curtea bisericii din localitate.

În ultimii ani, obiceiul s-a modificat puţin. Toaca nu se mai face în fiecare an, ci este adusă cea existentă deja în turla bisericii. Este bătută şi păzită de 12 tineri necăsătoriţi, numiţi “crai”.

În Vinerea Mare, tinerii, după ce s-au spovedit şi s-au împărtăşit, instalează toaca în curtea bisericii şi încep organizarea pazei, amplasând şi nişte ţevi speciale “de puşcat”, un fel de artificii artizanale.

“Craii” bat toaca şi puşcă din ţevi până luni dimineaţă, perioadă în care, dacă toaca este furată, trebuie să o răscumpere de la hoţi şi totodată să suporte organizarea balului organizat în a doua zi de Paşti.

De asemenea, în noaptea de Înviere, “Mormântul Domnului” este păzit simbolic de “crai”, garda schimbându-se de mai multe ori în timpul nopţii.

Duminică seară, în ziua de Paşti, este ales în curtea bisericii “primul crai”, care, după tradiţie, este feciorul ce urmează să se căsătorească în acel an.

În anii trecuți, turiștii participau la aceste obiceiuri, însă acum autoritățile locale vor anunța condițiile în care se vor desfășura, precum și numărul maxim de participanți, în funcție de evoluția cazurilor noi de COVID în zilele următoare.

Foto: Romulus Oprișcan

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Niste reclama, nu strica