G4Media.ro

Casa Albă: SUA și România vor anunța construcția unui reactor nuclear de…

Foto: NuScale

Casa Albă: SUA și România vor anunța construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România / Noua tehnologie americană nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume

Oficiali de rang înalt din SUA și din România vor anunța marți planurile pentru construcția unui reactor nuclear de mici dimensiuni în România pentru generarea de energie electrică, arată un comunicat al Casei Albe.

E vorba despre o centrală nucleară în parteneriat cu compania americană NuScale Power care a dezvoltat o tehnologie revoluționară bazată pe mici reactoare nucleare. În septembrie 2020, compania NuScale Power a primit autorizarea în SUA pentru minireactorul său nuclear. În Europa însă, aceste minireactoare nucleare nu sunt încă autorizate. Pe lângă România, compania americană NuScale Power a încheiat memorandumuri și cu companii energetice de stat din Polonia, Bulgaria și Ucraina.

Până acum, NuScale nu a construit nici un mini-reactor nuclear în SUA sau în vreo altă țară din lume.

”Parteneriatul va aduce tehnologia micilor reactoare nucleare în România, poziționând tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru dezvoltarea de astfel de reactoare”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Administrația Biden mai arată că afacerea va include construcția unei centrale nucleare cu 12 module, care va duce la crearea a 6.000 de locuri de muncă în SUA și România.

Cum funcționează noua tehnologie americană. NuScale – o companie privată din statul american Oregon, susține că noua sa tehnologie va duce la construirea unor reactoare mai mici, mai sigure și mai ieftine. Fiecare astfel de reactor ar urma să producă 60 megawați. O centrală nucleară va conține 12 reactoare modulare, fiecare construit în fabrica sa din SUA și transportat ulterior.

Context. România, prin compania cu capital de stat Nuclearelectrica (SNN), este interesată de tehnologia mini-reactoarelor modulare SMR și a semnat în 2019 un memorandum de înțelegere cu compania americană NuScale Power.

În ianuarie 2021, Nuclearelectrica SA a primit un grant nerambursabil de 1,27 milioane de dolari din SUA pentru servicii necesare în procesul de găsire a locațiilor pentru amplasarea unor reactoare nucleare modulare, de mici dimensiuni, potrivit unui comunicat al companiei. Locațiile sunt altele decât Cernavodă, unde funcționează acum Reactoarele 1 și 2 ale Centralei Nucleare.

În octombrie 2021, România a găzduit un seminar pe tema acestei tehnologii, sponsorizat de U.S. Trade and Development Agency (USTDA), care a adus laolaltă reprezentanţi din statele membre UE, din industria americană, experţi în domeniul energiei din România şi alte părţi interesate.

Tot în luna octombrie, la centrala nucleară de la Cernavodă, ministrul de resort, Virgil Popescu, a susţinut dezvoltarea acestui sector în România. „Stabilitate energetică şi decarbonare fără energie nucleară nu se poate. De aceea, România va construi cu partenerii americani, canadieni şi francezi noi capacităţi nucleare la Cernavodă şi, totodată, acordăm o mare atenţie tehnologiei SMR. Nuclearelectrica este deja implicată în acest proiect, există fonduri de 1,2 milioane dolari nerambursabile pentru analiză şi identificarea unor potenţiale zone de amplasament, altele decât zona Cernavodă şi aşteptăm cu interes rezultatele pentru stabilirea paşilor următori. Reactoarele mici modulare vor fi tehnologia şi sursa de energie cea mai versatilă în viitor cu multe beneficii: sursa de energie fără emisii de CO2, construcţie modulare, etapizate, a flexbilităţii în operare şi a costurilor mai reduse pentru investiţia iniţială. În plus pot fi amplasate în zonele care au cea mai mare nevoie de surse de energie verde”, a spus ministrul, citat de Agerpres.

În 2019, după ce Nuclearelectrica a semnat memorandumul cu compania americană, fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, a declarat că România nu trebuie să meargă spre instalarea de tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare, pentru că nu există nimic mai important decât securitatea.

„Am susținut și voi susține mereu cooperarea româno-americană în domeniul energetic. Această cooperare poate da multă substanță parteneriatului nostru strategic. Cred că prezența și preocuparea companiilor românești pentru a fi la curent cu ultimele dezvoltări tehnologice trebuie încurajată și salutată atunci când ea există. Nu voi susține însă niciodată ca în țara noastră să se instaleze tehnologii nucleare ce se află încă în fază de testare/dezvoltare în cazul în care se va pune vreodată o astfel de problemă. Nu există nimic mai important decât securitatea copiilor noștri. Cred că după ce se construiesc câteva reactoare de acest fel în țara producătoare și funcționează o perioadă, ne putem gândi și noi, serios, la așa ceva”, a declarat atunci Răzvan Nicolescu.

 • Fragmentul relevant din comunicatul Casei Albe:

President Biden and President Iohannis of Romania will announce today plans to build a “first-of-a-kind” small modular reactor (SMR) plant in Romania in partnership with U.S. NuScale Power, bringing the latest civil nuclear technology to a critical part of Europe. The Partnership will bring SMR technology to Romania, positioning U.S. technology to lead in the global race for SMR deployment. The commercial agreement will include a 12-module NuScale plant, initially creating over 6000 U.S. and Romanian jobs, including union jobs, with the potential to create 30,000 U.S. and Romanian jobs as the project grows. Deployment of SMR technology will be an important contributor to a decarbonized power sector and net zero future.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

72 comentarii

 1. … si o statie orbitala, una mica mica, va rog.

  • Realist vorbind, NuScale exista si tehnologia este intr-un stadiu avansat de testare.

   Singura problema este ca reactoarele modulare se construiesc in „fabrica” si se livreaza. Deci locuri de munca doar in SUA. Si ramane de vazut cat va costa toata aventura…

  • @pehash. Nu poti sa ai pretentia sa le „fabrici” aici. E vorba de materiale speciale si oameni foarte bine pregatiti, e un domeniu dificil, ai nevoie de oameni pe care noi i-am avea cam peste 10 ani daca incepi sa-i pregatesti acum. Dar sunt locuri de munca pentru cei ce vor face exploatarea.

 2. Pai și BOR ce zice? Nu trebuie sfințită?

 3. una mica de bucatarie

 4. Great news. Energie sigura, curata si ieftina. Mai putina dependenta de gazul rusesc pe viitor.

  • tefeleu?

  • De la atatia tefelei din cap…. Asa ajungi. Mai citeste poate pricepi. Si dupa aia posteaza.

  • Exact. S-a incercat inspaimantarea cititorului cu titlul acela ca ar fi netestata, dar siguranta centralelor necleare nu mai e o problema de zeci de ani.

   Contextul in schimb e ca se incearca introducerea de norme cat mai stricte de securizare in domeniu; evaluatorilor le e frica sa dea cifre gen „componenta x trebuie sa emita maxim y”. Asa ca acum doar spun „componenta X trebuie sa fie cat e posibil de sigura cu tehnologia actuala”. Ceea ce creste foarte mult costurile.

  • Au sărit ratații de serviciu Andrei și lepra cealaltă, slugile rusești!

   Cum sa avem noi asa ceva, noi trebuie sa fim mereu slugi, fgm voastre de gunoaie ale societății ce sunteți!

   Ca argument sigur ziceți doamne ca nu sunt sigure ca bla bla, ba numai comparați americanii cu rablele voastre rusești care erau sa omoare toată populația lumii în aprilie 1986!

  • Pe aia cu gazele de sist i-au gonit, urmează ăștia cu reactoarele.
   Noi optăm pt energia verde, calul, căruță si sapa

  • Pe aia cu gazele de sist i-au gonit, urmează ăștia cu reactoarele.
   Noi optăm pt energia verde, calul, căruță si sapa

  • cum poate fi o centrala mica de ajutor? e pe acelasi principiu cu cea mai scurta autostrada din Romania, autostrada bechtel?

  • @ilibertarian. Cred ca e o veste buna. Dar, atentie, nici asta nu e o sursa chiar curata. Cauta Nuclear Fuel Cycle – rezulta deseuri si costa ceva sa le depozitezi, si le depozitezi pentru foarte, foarte multi ani. Sa zicem ca e o solutie temporara. Eu as incuraja si consumul cumpatat.

  • Sigură? Așa de sigură că la ei acasă n-au făcut. Curata? Nu și peste 30-50 de ani când o dezasamblezi. Ieftină? Nu prea. Independenta? Poate, atâta timp cât există uraniu. FYI dacă toată energia electrică din lume ar rula pe nuclear, rezervele de uraniu ar fi epuizate in 10 ani. Așa ca sa nu te ambalezi prea tare cu nucleara.

  • Caitiff, s-a încercat sperierea? Sigure de ani de zile? De la Fukushima, te referi? De aia au oprit germanii tot?

  • Oricât îmi place ideea ruperii dependentei de ruși, va rog citiți pe tema „black swan” și înțelegeți că evenimentele cu probabilitate 0,000000005% pot avea eroare de estimate de 0.2%, ceea ce înseamnă că probabilitatea lor poate fi și de… 0,200000005%. Ținând cont de consecințe, brusc nu mai pare așa puțin, nu?

 5. Sper sa le faca la Brasov.

 6. Alt experiment pe români!

  • Celelalte care au fost? inafara comunismului venit de la rasarit desigur.

  • Comunismul a venit de pe Wall Street 😉
   Cat despre rasarit … Cu toate ca aveti o dorinta acerba sa il desconsiderati cu diverse speculatii nefondate , usor usor devine superior apusului 😉
   Si DA!!! E un experiment ! O data de in toata lumea nu s a construit , si in U E nu e aprovat dar totusi intr o tara membra vor sa contruiasca prima data … Dc nu in SUA ? Ca tot e autorizat… Dupa sa vina si la noi sa ne preafericeasca cu ale lor maretii … Neah… Nu asa mwrg lucrurile . Altfel dc ar mai fi buni argatii?

 7. Centrala va fi pe baza renumitei tehnologii Bechtel. Foarte profitabila si fara vicii de executie

  • Aia doar in parteneriat cu Adrian Nastase altfel n-are cine depozita parandaratul.

  • Deci in cei doi neuroni ramasi in scafarlia ta s a nascut ideea ca o asemenea megateapa planetara, supervizata de clotoaia, a fost a lu nastase si nimeni nu a zis nimic ? L au bagat la parnaie pe motiv de termopane cand aveau autostrada la indemana ? Si te rog nu uita sa bagi pe aia cum sunt eu rusofil ca indraznesc sa zic ceva de behtel

 8. SUA testa bombele atomice în deşert, Rusia la Cercul Polar, Franţa prin nu ştiu ce atoli.

  Oare unde să testezi nişte tehnologie ilegală, care în caz de dezastru, te-ar îngropa justiţia de la tine???

  NOTĂ: DACĂ E ATÂT DE PROFITABILĂ / REVOLUŢIONARĂ / MINUNATĂ NOUA TEHNOLOGIE, DE CE CREDEŢI CĂ NU O TESTEAZĂ LA EI ÎN ŢARĂ?

  • Te-a activat Putin, gata?! Numai compara America cu ratați tai de rusi care erau sa omoare toată populația globului di incompetenta în 1986!

  • Pare o obsesie atitudinea asta .. sa consideri pe oricine iti da in cap cu adevarul ca e rusofil si sa repeti mereu doar anumite lucruri istorice care clar iti convin pe directia subiectului.
   Bai americanofilule , amercica ce facu la japonezi? Macar la rusi a fost din greseala sau din incompetenta , dar la ai vostrii mari sfinti , cum sa faca asta intentionat ?! Pai hai sa ti zic eu , peste tot au facut la fel !!! Pe unde s a u dus americanii in ultimul secol s a ales praful peste tot , numai dezbinari si exploatari de resurse in folosul americanilor .
   Pentru cine cunoaste istoria , ceea ce incercati voi sa faceti e inutil . Vrajeala asta ieftina prinde doar la cei necititi care halesc tot nerumegat , nici n ar fi capabili sa rumege .
   Nu ma intereseaza nici Rusia nici americanii si nici „onorabilii” astia de europeni(germania, franta etc) pentru ca in ansamblu , in trecutul lor , toti au fost niste talhari nenorociti ! Toti! Pe unde au fost au lasat doar dezastru , chiar daca au lasat anumite infrastructuri in acele tari e egal cu 0 , vietile mortilor nu mai revin , si mortii sunt de ordinul milioanelor daca ii calculam pe toti , asa ca , niste societati construite pe moartea si saraciera altora , vin acum sa dea lectii in lume cum sa ne limitam … Dupa ce voi va umplurati buzunarele , acum cand unele tari sarace cat de cat au ocazia sa se dezvolte , vin marii smecheri si pun ca polueaza si nu mai are voie . Huaaa! Capitalistii pu…iiii … Nu mai urlati spre putin , ca e singurul politician la nivel mondial cu coloana vertebrala ! Nu e buli , nu se joaca cu vibratoare noaptea si a doua zi vine cu green deal ca la noi 😉 sau cu alte aberatii fondate in scop de distrugere , ca bine n au cum sa faca ca ii bate logica .

  • Are un point, nu poți nega. It begs the question: de ce sa o faci in America și transporti până aici in loc sa o pui in funcțiune direct acolo? Astra sunt modulare, nu se fac la fata locului, vin făcute.

  • e asa rea SUA ca e gramada de migranti la granitele ei. In Rusia nu vrea nici dreacu’, nici rusii

 9. Remember Bechtel?

 10. prima veste buna din 7 ani de mandat de facut nimic a unui lenes, narcisist, iresponsabil, cinic presedinte-turist nepunctual, mincinos

  oricum, de la orange man am primit sepcutza de sklavet dupa miliarde de euro tocate in fiare vechi americane, acum de la bideu avem o mini-centrala, tot e ceva mai ok

  • Pro(stovaneee).. daca presedintele era asa cum zici tu .. eram demult afara din UE/NATO..
   Doar un taliban im(becil) poate gandi asa..sau un comunist sadea.

  • Dex-șteptule SUA și UE au nevoie de slugi nu de deștepți cu coloană vertebrală .Ei vor nevertebrate trădătoare pe care să le manipuleze cum vor.Pe unde au trecut americanii a urmat dezastrul.

  • Dex tata …. Du te la cules de capsuni ca faci praf mult pe aici …. Poti sa iti iei si presedintele cu tina , poate ați face o echipa buna :))) dupa va relaxati la.o partida de golf , eventual jucata cu surcele in loc de crose , ca la capsuni e greu cu hoby urile astea :))))))
   Vai si amar de voi si de mentalitatea voastra . Cu siguranta un om care simte traiil din romania nu ar putea sa aibe o astfel de parere , esti o lipitoare a sistemului pw care ca o ligioana il aperi cu orice mijloace . Sper sa cada cat mai curand

 11. Nu stiu de ce dar stirea asta ma duce cu gandul fox la Bechtel:)))))

  Avem toate premisele: nu sunt autorizati in UE, nu am mai construit un astfel de reactor – practic noi suntem un POC cu tot deriva din asta.

  Privind guvernul chiar credeti ca un astfel de proiect va fi finalizat in Romania?

  • Bechtel e o companie ok, destul de celebra. Cand spui ca te duce gandul la Bechtel, mai corect ar fi sa te duca gandul la spagarii mioritici care au blocat proiectul si au furat la bani de s-au carat americanii. Bechtel a facut alte lucrari in regula prin zona balcanilor, iotem chiar in Kosovo, pana si aia au autostrazi. https://www.bechtel.com/projects/kosovo-motorway/

 12. Recititi ce zice pesedistul Nicolescu! Saracul, el nu intelege ce inseamna o minicentrala de tip SMR si ne spune ca America sa-si omoare intai copiii ei si sa traiasca ai nostri. In loc sa aduca argumente tehnice de securitate ne spune si aici o poveste asemanatoare cu aceea de la vaccinare pentru Covid. Nu-l duce capul si inventeaza posibile catastrofe.

  • faptul ca nu e testata si ca nu a fost construita o asemenea magarie nicaieri in lume nu-ti spune nimic? mai citeste titlul o data: „Noua tehnologie americană nu este încă autorizată în UE și nu a fost testată în nici o țară din lume”. e clar ca americanii si-au gasit fraierii, ca oricum unu mai mare ca iohanis nu exista in lume, o rusine si o catastrofa de presedinte

 13. iohanis ghiocelul. macar vizele pt sua se scot in schimb?

  • Vizele nu se vor „scoate” niciodata. Viza Waiver Program inseamna ca nu iti mai da viza in pasaport de fiecare data ci te asteapta la aeroport in State si daca nu le place mutra ta, te intorc de acolo pachet inapoi. Oricum sunt restrictii cum ar fi ca nu ai voie sa mergi in State mai mult de 2 ori pe an etc etc etc…Romanasii viseaza frumos ca merg si muncesc in State fara viza…N-ai sa vezi! Iti da voie sa mergi sa spargi banii si sa te intorci. Atat.

 14. Corect.
  Am inventat ceva care nu stim daca functioneaza si cat de sigur este.
  Trebuie testat
  Unde testam? La noi?
  Nuuuu….!
  La colonica.

 15. Acum conspiracii (aka prostii planetei) experti in COVID-19 vor incepe sa ne zica si cat de rau este cu aceste centrale nucleare, care se vor construite in Romania. Exemplu mai sus *Alt experiment pe români!*.

 16. E mai mult decât meritaţi, sălbaticilor. Fără americani, vă mâncau ruşii. Acum vă aduc americanii şi surse de energie, primiţi totul pe tavă, nu trebuie să ridicaţi un deget, hienelor.

  • ai uitat sa pui Amin la final.

   Nici medicamentele nu te mai ajuta:))

  • Boala grea ai baiete!
   Daca ar durea prostia, te ai tavali in chinuri!

  • Cat despre nevertebrata care nu rateaza un articol in care sa comenteze aberatii si fictiuni …. Vino cu altceva , ca astea s au invechit . Ai auzit de argumente ?! Ca asta cu vin rusii daca nu sunt americanii e slaba rau si nu mai are asa efect in zilele noastre .

 17. O abuzează ISCIR-ul nostru. Am mai auzit de diverse echipamente care nu pot fi produse in romania dar nu au putut fi puse în funcțiune ca nu au ștampila de la ISCIR

 18. Parca vad titlu in ziare in 2023:”Dezastru nuclear la Deveselu! Reactorul 4 a explodat!..Primarul e de negasit…”

 19. Kremlin on suicide watch

 20. Dacă tot nu ne vaccinam, poate cu ajutorul radiatiilor sa scăpăm de Covid.
  Propun lansarea unei noi lozinci: “Aerul radiat este mai curat”

 21. Titlul, of course, TENDENDENTIOS!
  Mai avea sa sa le deseneze votantilor, care sunt ignoranti, cum americanii fac „experimente” pe tarisoara noastra.Vai,vai…greu e cand te paste o opozitia eterna, „familie mare, renumeratie mica”!!😂
  Ioha joaca in alta liga decat voi mai prapaditilor!
  Ne veti plictisi de acum cu jelitul asta penibil, pana cand si cei mai talibani votanti se vor reorienta la un moment dat, catre altceva mai interesant.

 22. O sa fie montata prima n Pipera și apoi în fiecare județ și sectoare.
  Tehnologia se folosește pe submarinele nucleare 3-7 MW
  Ce faci cu reziduurile nucleare , se aruncă în Marea Neagra sau se trimit in alta parte-Sintesti

 23. Sunt curios cum era prezentată știrea dacă tovarășul Cioloș batea palma pentru centrala aia.

 24. E o idee buna sa avem si alte surse de energie si sa nu depindem de gazul rusilor. De asemenea e vb de o sursa de energie care nu polueaza. Iarasi bine.

  DAR …cum adica tehnologia NU A FOST TESTATA NICAIERI si o testeaza la noi, Ucraina, Bulgaria si Polonia?!!

  What. The. Fuck.

  Scuzati-mi engleza.

 25. Măi pupincuriști ai americanilor, știți bancul cu rața?-‘Raț’ai dracu cu americanii voștri!

 26. E clar ! Cred că am înteles în legătură cu opozanții. Dacă americanii negociază cu rușii să le ia centralele iar rușii ni le-ar vinde chiar și la suprapreț ar fi superOK pt. toți antivaxerii de pe acest canal !
  Am înțeles bine ?

 27. Dar nu avem una? Poate termina și reactoarele 3 si 4 incepute de Ceasca……si pentru ce ne trebuie alta? Noi avem energie si ne o punem si in cap si tot scump ajunge la prostime….asa ca din punctul meu de vedere ce facem cu americanii…..mai bine ne vedem de treaba ca pe aia ii interesează doar japca……ei sunt destepti si își vad propriile interese, dar numai ca gasesc prosti ca noi prun lume sa facă teste ……Si lasati propaganda cu America…….

 28. Tehnologia este folosita pe submarinele nucleare de zeci de ani.

 29. Poate punem una și în Casa Poporului. Dacă merge, bine, dacă pușcă, tot e bine😅

 30. Fain.o sa avem tot ce ne trebuie.sunteti mulțumiți dragi romani?:))

 31. ___ urmeaza sa identificam raurile pe malul carara va fi amplasata — neaparat pe malul unuiei ape –pt racire —-sa vedem reactia populatiei —interesant

 32. Într-un video de prezentare de pe canalul de YouTube al celor de la NuScale Power se menționa faptul ca fiecare reactor modular poate produce 77 kwh, adică un total de 924 kwh. În articol scria ca un reactor poate produce 60 kWh.

 33. Sper sa se faca in Cluj, Sibiu si Timisoara. In caz ca se intampla ceva rau, mai scade numarul iobagilor din tara :)))
  Sa vedem daca acest mesaj trece de hipercenzura g4media

 34. Candu rămâne una din cele mai fiabile tehnologii.Nu mai vorbim de eficiență versus reziduuri.
  Acum poate americanii vor să producă secundar plutoniu sau cine mai știe ce ?!?
  Dar la câte experimente se fac azi parcă ar mai conta încă unul.

 35. O mică centrală plină cu un mare căcat american, caracteristic nației lor.După baze militare,scuturi(pula și caști gura)antirachetă,covid,pfizer,jonson&jonson alt mare căcat la orizont.Poftă bună la căcat american.

 36. De ce poza din antetul articolului arată o hidrocentrală? E o centrală atomică pe fisiune oricât de mică mai puțin poluantă și mai sigură decât o hidrocentrală?

 37. Acum primim si deșeurile radioactive de la americani, nu mai au unde sa le ingroape