G4Media.ro

Casa Albă: Este exagerat să se spună că disputa privind tancurile divizează…

Sursa foto: Wikimedia Commons - Flickr / Vestman

Casa Albă: Este exagerat să se spună că disputa privind tancurile divizează NATO

John Kirby, coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al SUA pentru comunicare strategică, a minimalizat luni ideea că indecizia Germaniei în ceea ce privește furnizarea de tancuri militare avansate Ucrainei divizează NATO.

„Să spui că acest lucru divizează alianța sau că pune cumva în pericol securitatea națională în Ucraina pentru că există o discuție despre tancuri este pur și simplu exagerat”, a declarat oficialul de la Casa Albă pentru CNN.

Unii aliați occidentali continuă să facă presiuni asupra Germaniei pentru a autoriza livrarea tancurilor sale de luptă moderne Leopard 2 către Ucraina.

Nu a fost luată nicio decizie „într-un fel sau altul”, a menționat Kirby.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat mai devreme luni că o decizie va fi luată „în curând”, în condițiile în care miniștrii de Externe ai UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru discuții.

Kirby a afirmat că „NATO nu a fost niciodată mai ferm unită decât a fost în ultimul an”, dar a recunoscut că alianța „nu va fi niciodată de acord cu fiecare aspect al fiecărei decizii”.

„Ceea ce este cu adevărat important de reținut este că acestea sunt decizii naționale, sunt decizii suverane”, a spus el.

„Cu siguranță nu pot vorbi în numele germanilor despre ceea ce intră în calculul lor cu privire la tancurile Leopard. Leopardurile sunt foarte bune și [există] o mulțime pe continentul european și, cu siguranță, ar putea fi eficiente pe câmpul de luptă. Dar, din nou, ceea ce face Germania, trebuie să decidă ea”, a adăugat Kirby. „Trebuie să rezolve această problemă într-un mod suveran”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce se întâmplă, nu vrea marele democrat planetar, apărătorul libertății mondiale să dea tancuri Ucrainei? Se teme că poate fi capturat vreunul de ruși? Sau acolo trebuie dus războiul Americii cu Rusiei de către carnea de tun ucrainiană cu armament european? Cred că licuriciul global a conștientizat faptul ce Rusia este un ‘pește’ mult prea mare și greu de înghițit și ,probabil, își crează posibilitatea retragerii ca în alte situații unde a pasat responsabilitatea luptei ‘aliaților’ zonali. Care de fiecare data au fost incapabili să obțină rezultatul scontat.

  2. Sa trimita tancuri americanii si britanicii. Europenii nu trebuie sa o faca, nu este razboiul lor, ci cel planuit de SUA si MB, care au depozitat de ani de zile armament in Ucraina.
    Europa ajuta cu bani, arme defensive. Nu cu altceva. Ca sa fie foarte clar, ii vom alunga (prin vot) pe toti politicienii care imping spre escaladarea conflictului.