G4Media.ro

Cartel ALFA: Veniturile angajaţilor plătiţi cu salariul minim vor scădea, în loc…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Cartel ALFA: Veniturile angajaţilor plătiţi cu salariul minim vor scădea, în loc să crească, de la 1 iulie, fără modificarea OUG 115/2023

Confederaţia Naţională Sindicala Cartel ALFA cere, marţi, Ministerului de Finanţe şi Guvernului României modificarea urgentă a pragului pentru acordarea deductibilităţii fiscale în cazul celor plătiţi cu salariul minim, în vederea corelării cu majorarea care intră în vigoare de la 1 iulie 2024. În caz contrar, potrivit sindicaliştilor, se va ajunge în situaţia ca majoritatea celor 1,8 milioane de salariaţi plătiţi cu salariul minim să ajungă în fapt să aibă veniturile nete reduse, în loc să beneficieze de majorarea binevenită acordată, transmite News.ro.

”Odată cu majorarea salariului minim de la 3.300 la 3.700 de lei a fost crescută de la 200 la 300 de lei şi suma deductibilă, pentru care angajatorul nu plăteşte taxe şi contribuţii sociale. Pentru a beneficia de această sumă neimpozabilă, legislaţia actuală prevede ca venitul brut realizat din salarii şi beneficii asimilate salariilor să nu depăşească pragul de 4.000 de lei. Printre aceste beneficii de care nu mai rămâne foarte mult loc fără o actualizare a plafonului se numără şi tichetele de masă”, au transmis, marţi, reprezentanţii Cartel ALFA, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, ”este de salutat decizia Guvernului de a mări salariul minim pe economie într-o perioadă foarte dificilă, în care angajaţii plătiţi cu salariul minim sunt cei mai afectaţi”

”Măsura luată prin Ordonanţă de Urgenţă 59/2024 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, precum şi majorarea la 300 de lei/lună a sumei neimpozabile şi care nu se cuprinde în baza lunară de calcul a impozitului pe venit şi contribuţiilor sociale obligatorii reprezintă cu adevărat un ajutor necesar, deşi perturbă motivarea în salariile brute de până la 4.200 lei (care vor avea pe net mai putin decat cei de la salariul minim). Atragem însă atenţia Guvernului că există o necorelare privind aceste majorări şi menţinerea în legislaţie a pragului de 4.000 de lei care condiţionează deductibilitatea fiscală a taxelor şi contribuţiilor sociale. Fără actualizarea acestui prag, în final vom avea paradoxul ca tocmai salariaţii cu venituri mici să fie cei privaţi de alte beneficii asimilate salariilor”, au mai transmis sindialiştii.

Potrivit acestora, ”nu doar că angajaţii nu ar primi un sprijin real, dar calculele noastre arată că se poate ajunge chiar la scăderea venitului net”.

”De exemplu, un angajat care acum este plătit cu salariul minim pe economie şi primeşte tichete de masă câştigă o sumă totală netă cu 63 de lei mai mare faţă de un angajat care din iulie va beneficia de majorarea salariului minim la 3.700 de lei, dar la care se mai pot adăuga maximum 300 de lei pentru alte beneficii de natura sporurilor, indemnizaţiilor, beneficiilor extrasalariale etc, astfel încât pragul de 4.000 lei să nu fie depăşit”, a mai transmis sursa citată.

Cartel ALFA atrage atenţia că ”o astfel de situaţie contravine atât scopului majorării salariului minim pe economie, cât şi majorării de la începutul anului a valorii maximale a tichetelor de masă la 40 de lei/zi, odată cu măsura schimbării tratamentului fiscal favorabil, menită tocmai să încurajeze angajatorii să crească valoarea acestor tichete acordate angajaţilor”.

”În acest sens CNS „Cartel ALFA” solicită decidenţilor actualizarea în mod corespunzător a alineatului (1) litera b), articolul LXXIII din Ordonanţa de Urgenţă 115/2023, pentru ca măsurile binevenite incluse în Ordonanţa de Urgenţă 59/2024 să îşi poată atinge efectele dorite”, mai arată sindicaliştii.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. cum spune un personaj celebru: chinion – cazurile cu sal min se aplica la privati, bugetari au iesit de mult din zona 🙂

  2. Foarte bine. Sa scada…sa crapam toti…pentru ca ne meritam conducatorii…bai dar nici o reactie de la partidul performanta PNL…sa inteleg ca dupa ce a plecat Catu…singurul care mai stia economie pe la ei…au redevenit PDL-isti? Si stim ce vitejii au facut ei: licente Microsoft, vanatore de tablouri prin cimitire…etc. etc.