G4Media.ro

Cancelarul Scholz: Niciun soldat european sau NATO nu va fi trimis în…

Sursa: Facebook / Emmanuel Macron

Cancelarul Scholz: Niciun soldat european sau NATO nu va fi trimis în Ucraina

Cancelarul german a afirmat marți că „niciun soldat” nu va fi trimis în Ucraina de către țările europene sau NATO, la o zi după ce președintele francez a declarat că nu exclude această perspectivă, potrivit agenției AFP.

În cadrul unei conferințe de presă, el a declarat că „ceea ce s-a decis între noi de la bun început rămâne valabil și pe viitor”, adică „nu vor exista trupe pe teren, nu vor fi soldați trimiși nici de statele europene, nici de statele NATO pe teritoriul ucrainean”.

„Nu există niciun consens astăzi în privința trimiterii de trupe terestre într-o manieră oficială, acceptată și aprobată. Dar, în termeni dinamici, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga acest război”, a afirmat luni președintele francez la finalul unei conferințe internaționale de susținere a Ucrainei la Paris, marcând o schimbare foarte clară a poziției sale pe acest subiect.

Conferinţa de ajutor pentru Ucraina a reunit reprezentanţi ai celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, inclusiv 21 de şefi de stat şi de guvern, a precizat el.

Vom face tot ce putem pentru a împiedica Rusia să câştige acest război”, a spus Macron. „Şi spun acest lucru cu determinare, dar şi cu o umilinţă colectivă pe care trebuie să o avem, în lumina ultimilor doi ani.”

”Cei care au spus „niciodată, niciodată” astăzi au fost aceiaşi care au spus niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune, niciodată camioane. Ei au spus toate acestea acum doi ani. Mulţi din jurul acestei mese au spus că ‘vom oferi căşti şi saci de dormit’, iar acum spun că trebuie să facem mai mult pentru a obţine rachete şi tancuri. Trebuie să fim umili şi să ne dăm seama că (întotdeauna) am întârziat şase-opt luni”, a declarat Macron.

Macron a anunţat, de asemenea, că va fi creată o nouă coaliţie pentru a furniza Ucrainei „rachete şi bombe” cu rază medie şi lungă de acţiune. Liderii UE şi reprezentanţii guvernelor „au decis să intensifice partea de muniţii şi să producă rezultate tangibile foarte rapid” în cadrul celor opt coaliţii care există deja, a spus el.

Reacția Moscovei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că trimiterea de trupe în Ucraina nu este în interesul țărilor occidentale, după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat că această opțiune este pe masă, transmite agenția AFP.

„Acest lucru nu este absolut deloc în interesul acestor țări, ele ar trebui să fie conștiente de acest lucru”, a declarat Peskov după ce a fost întrebat despre declarația lui Macron.

Acesta a precizat că discuția legată de trimiterea de trupe occidentale reprezintă „un element nou foarte important”: „Simplul fapt că se discută despre posibilitatea de a trimite anumite contingente în Ucraina din țările NATO este un element nou foarte important”.

Întrebat de jurnaliști care ar fi riscurile unui conflict direct Rusia-Nato dacă membrii NATO și-ar trimite trupele să lupte în Ucraina, Peskov a răspuns:

„În acest caz, ar trebui să vorbim nu despre probabilitate, ci despre inevitabilitate (a unui conflict direct)”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...