G4Media.ro

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că pretenţia Turciei de aderare la…

Sursa foto: Bundesregierung (German Government)

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că pretenţia Turciei de aderare la UE nu ar trebui să aibă legătură cu aderarea Suediei la NATO: Suedia îndeplinește cerințele de aderare la NATO

După ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a părut să introducă un nou obstacol pentru a nu fi de acord cu aderarea Suediei la NATO, invocând faptul că țara sa așteaptă de 50 de ani la poarta UE, cancelarul a german Olaf Scholz a venit cu replica. El a atras atenția că pretenţia Turciei de aderare la UE nu ar trebui să aibă nicio legătură cu aderarea Suediei la NATO, mai ales că Suedia respectă condițiile de aderare la NATO, relatează news.ro, citând The Guardian.

„Turcia aşteaptă la uşa UE de peste 50 de ani, iar aproape toate ţările membre NATO sunt acum membre ale UE”, le-a spus luni Erdogan reporterilor, înainte de a pleca spre Vilnius, pentru summitul NATO.

De la Berlin, cancelarul Olaf Scholz i-a răspuns: „Suedia îndeplineşte toate cerinţele pentru aderarea la NATO”, sugerând astfel că Ankara nu îndeplineşte, în schimb, criteriile de aderare la UE. El a adăugat: „Cealaltă chestiune este una care nu are legătură cu aceasta şi de aceea nu cred că ar trebui să fie privită ca o chestiune legată.”

Erdoğan nu a precizat dacă aderarea ţării sale la UE, blocată de mult timp, este cu adevărat o nouă condiţie pentru aderarea Suediei la NATO sau dacă a fost pur şi simplu un argument de retorică, enunţat înainte de a pleca la Vilnius, unde aliaţii, în frunte cu preşedintele american Joe Biden vor face presiuni asupra sa pentru a-l convinge să voteze în favoarea Suediei.

Casa Albă, ca şi Scholz, a încercat să arate că nu există nicio legătură între cele două chestiuni. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe a declarat că SUA au susţinut întotdeauna aspiraţiile Turciei de aderare la UE şi continuă să facă acest lucru, dar a adăugat că aceste discuţii sunt o chestiune între Turcia şi membrii blocului european.

„Ne concentrăm asupra Suediei, care este pregătită să se alăture NATO”, a punctat purtătorul de cuvânt de la Washington.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...