G4Media.ro

Canada și UE își reafirmă „sprijinul neclintit” pentru Ucraina

Sursa foto: Unsplash / ALEXANDRE LALLEMAND

Canada și UE își reafirmă „sprijinul neclintit” pentru Ucraina

Canada și Uniunea Europeană și-au oferit sprijinul “neclintit” Ucrainei în lupta sa împotriva invaziei rusești și s-au angajat să combată schimbările climatice, cu doar câteva zile înainte de un summit pe această temă, transmite agenția AFP.

„Vom fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”, au declarat liderii Canadei și Uniunii Europene (UE) într-o declarație comună.

„Vom lucra pentru a răspunde nevoilor militare și de apărare imediate ale Ucrainei” și pentru a ne asigura că nevoile sale de securitate „pe termen lung” sunt satisfăcute, au adăugat ei.

Ottawa a profitat de ocazie pentru a-și spori ajutorul acordat Kievului: „Canada va oferi peste 11.000 de puști de asalt și peste nouă milioane de cartușe”, a declarat premierul Justin Trudeau într-o conferință de presă în orașul Saint John.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, și-a exprimat disponibilitatea ca UE să facă „și mai mult în următoarele săptămâni” pentru a sprijini Kievul.

Șefa Comisiei Europene a lăudat angajamentul Ottawa față de Ucraina încă dinainte de începerea războiului în februarie 2022.

„Canada a fost alături de Ucraina înainte de agresiunea rusă”, a declarat Ursula von der Leyen, adăugând că antrenarea de către Canada a trupelor ucrainene a fost „esențială” pentru rezistența Kievului chiar la începutul conflictului.

Ea a adăugat că UE a antrenat în prezent 30.000 de soldați din obiectivul de 40.000 pentru a sprijini eforturile ucrainene și că Comisia Europeană va anunța „în curând” cum intenționează să utilizeze veniturile generate de activele fixe ale Rusiei.

Alianța Verde

UE și-a exprimat, de asemenea, interesul pentru minerale rare din Canada, „singura” țară occidentală care „dispune de toate materiile prime necesare pentru fabricarea bateriilor cu litiu”.

„Aș dori să adresez o invitație călduroasă Canadei să se alăture clubului nostru de materii prime rare, pe care îl vom lansa la COP28”, negocierile mondiale privind clima, care încep peste câteva zile la Dubai, a subliniat Ursula von der Leyen.

Liderii au anunțat, de asemenea, crearea unei Alianțe verzi Canada-UE pentru a-și consolida cooperarea în lupta împotriva schimbărilor climatice, în special în contextul pieței carbonului și al hidrogenului verde.

Cooperare economică

De asemenea, liderii europeni au indicat că au discutat despre „consecințele” pentru Canada și UE ale Legii privind reducerea inflației (IRA), principalul plan climatic al lui Joe Biden.

Acesta prevede investiții de 370 de miliarde de dolari în lupta împotriva schimbărilor climatice, în principal sub formă de stimulente și subvenții pentru proiecte în Statele Unite.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a reiterat necesitatea ca G7 să dezvolte un model competitiv bazat pe „condiții de concurență echitabile”.

De asemenea, au fost anunțate aderarea Canadei la Orizont Europa, cel mai mare program de cercetare și inovare din lume, și un posibil nou acord de „concurență”.

Acest acord ar însemna o mai bună cooperare între autoritățile de concurență de la Ottawa și Bruxelles.

Cei trei lideri s-au întâlnit în cea mai estică provincie canadiană în cadrul summitului Canada-UE. Ultimul summit a avut loc la Bruxelles în iunie 2021.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sprijinul este pentru toti din UE si din US si Canada, NZ, Australia, Japonia, Coreea de N. Dacă țările astea nu stau unite împotriva tiraniei, vor fi călcate in picioare de dictatori sângeroși una cate una. De-aia Putin încearcă destrămarea UE. Orice idee de unitate ii strică planurile .