G4Media.ro

Campanie Declic: România se îneacă în gunoaie. Producem anual 270 milioane tone…

Campanie Declic: România se îneacă în gunoaie. Producem anual 270 milioane tone de deșeuri minicipale din care reciclăm doar 13 %. ”Sesizează Garda de Mediu dacă gunoiul nu este colectat selectiv, autoritățile vor fi obligate să ia măsuri imediate”

Comunitatea Declic a demarat o campanie privind colectarea selectivă a gunoaielor în România, punând la dispoziție un site special unde oricine poate sesiza Garda de Mediu pentru fiecare neregulă observată la punctele de colectare a gunoiului de unde locuiește.

”România se îneacă în gunoaie. Producem anual 270 milioane tone de deșeuri minicipale din care reciclăm doar 13 %. Un pahar de plastic pe care îl folosim doar 60 de secunde rămâne în gropile de gunoi pentru sute de ani. Poluează apele, contaminează solul și ne îmbolnăvește. Vestea bună e că situația se poate schimba. De la 1 iulie a intrat în vigoare legea care ne obligă să colectăm deșeurile separat, pe 4 fracții: resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. Legea ne asigură că produsele sunt reciclate și reutilizate, astfel încât gunoiul nu mai ajunge în depozite, în incineratoare sau în ape. Noile reglementări au intrat în vigoare, primăriile au schimbat regulamentele, dar, în realitate, puține sunt firmele de salubritate care s-au conformat imediat și au pus la dispoziție cetățenilor mijloacele necesare pentru colectarea selectivă. Dacă nu acționăm urgent, acest proces va dura nepermis de mult sau, și mai rău, autoritățile se vor complace în situația „merge și așa”, se arată într-un comunicat transmis de Declic.

Comunitatea subliniază că, dacă Garda de Mediu va fi sesizată de către fiecare român pentru fiecare neregulă pe care o observă la punctele de colectare a gunoiului de unde locuiește, autoritățile vor fi obligate să ia măsuri imediate.

Cei de la Declic amintesc faptul că anul trecut, Bruxelles-ul a demarat oficial procedura de sancționare a României pentru că nu-și protejează cetățenii de poluare, iar până în 2020 ar trebui să ajungem să recuperăm jumătate din ce aruncăm la coşul de gunoi, altfel urmează să fim amendaţi de Comisia Europeană cu sute de mii de euro pe zi.

”Punerea în aplicare imediată a noii legi de colectare separată a deșeurilor ne-ar îndepărta de abordarea „folosește-și-aruncă” și ne-ar aduce mai aproape de un sistem care se concentrează pe reducere, reutilizare și reciclare. Ne va face să ne gândim de două ori ce și cum cumpărăm, folosim și apoi aruncăm. Ne vom conforma sau vom plăti. Atât noi, consumatorii, cât și firmele mari producătoare de ambalaje. Sună ambițios – deoarece chiar este. Este exact ce avem nevoie pentru o țară mai curată, în care să ne placă să trăim. Comunități ca cea din Târgu Lăpuș au ajuns la performanța de a colecta selectiv 70% din deșeuri. Putem să ajungem la această performanță și noi! Dar, pentru ca acest plan să funcționeze, trebuie să ne mobilizăm cât mai mulți dintre noi, să monitorizăm autoritățile și firmele de salubritate și să sesizăm Garda de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective. Astfel, vom reuși să grăbim procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie”, subliniază Comunitatea Declic.

Vezi aici site-ul pus la dispoziție de Declic: GHID DE COLECTARE SELECTIVA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Singura soluție este sa producem cât mai putine deșeuri, si asta începe cand cumpărăm. Doua probleme:
    1. Ambalajele sunt printre cele mai poluante, in timp ce ar fi si cel mai usor de evitat. Mai totul se poate cumpara vrac si in multe tari exista din ce in ce mai multe magazine in care produsele alimentare si nealimentare de uz zilnic se vând vrac.
    2.Produsele in sine – trebuie sa realizam ca luxul de a cumpara in nestire doar pentru ca ne permitem are un preț enorm pentru viața pe pământ, doar ca factura vine cu intarziere si prețul il vor suporta mai ales copiii noștri. Pentru a reduce acest preț, trebuie sa limitam cumpărăturile la lucruri putine si de calitate, care durează in timp si de care avem cu adevărat nevoie. Ar fi de adăugat ca produsele ieftine sunt fabricate de regula in condiții foarte rele pentru muncitori si mediu.

  2. Singura soluție este sa producem cât mai putine deșeuri, si asta începe cand cumpărăm. Doua probleme:
    1. Ambalajele sunt printre cele mai poluante, in timp ce ar fi si cel mai usor de evitat. Mai totul se poate cumpara vrac si in multe tari exista din ce in ce mai multe magazine in care produsele alimentare si nealimentare de uz zilnic se vând vrac.
    2.Produsele in sine – trebuie sa realizam ca luxul de a cumpara in nestire doar pentru ca ne permitem are un preț enorm pentru viața pe pământ, doar ca factura vine cu intarziere si prețul il vor suporta mai ales copiii noștri. Pentru a reduce acest preț, trebuie sa limitam cumpărăturile la lucruri putine si de calitate, care durează in timp si de care avem cu adevărat nevoie. Ar fi de adăugat ca produsele ieftine sunt fabricate de regula in condiții foarte vatamatoare pentru muncitori si mediu.

  3. G4M va rog sa ștergeți primul dintre cele doua comentarii identice, l-am trimis a doua oară pentru că nu apărea dupa mai multe minute si reîncărcări de la prima trimitere. Puteți să-l ștergeți si pe asta. Mulțumesc

  4. Bine ca lumea se revolta impotriva triatului gunoaielor in Bucuresti, dar deloc impotriva hotiei taximetristilor : restul nu se da, pe distante sub 10 lei se plateste 20 ca doar costa saporneasca nu; dupa ora 21-22 pune sau nu pune aparatul, tariful e tot din ochi! Nu fac toate automatele de cafea carora vrea sa le puna Teodorescu marcator din tara frauda fiscala cat fac hotii de taximetristi din Bucuresti, cu clever taxi (ca acum nu mai raspund la dispecerat la telefon) sau adunati la Universitate, AFi, Bariera Lipscani! Sa mai spui ca majoritatea sunt niste analfabeti nespalati cu aspect de interlopi tatuati si in gura incat le e frica unor straini sa se urce in taxi? Si pe buna dreptate, unul a luat o japoneza acum cativa ani din aeroport in miezul zilei si a violat si omorat-o intr-o padure!….oras de retarzi, mizerabili si hoti si criminali…de talie europeana!

  5. in ultima perioada au reaparut rampe ad-hoc de aruncare a gunoiului.
    sunt multe ferme zootehnice care procedeaza asa, inclusiv cu animalele moarte.
    garda de mediu doarme in papuci, primariile se fac ca nu vad, salariile bugetare curg pe apa sambetei.
    garda de mediu nu ar avea de facut decat sa urmareasca deplasarea cardurilor imense de ciori care stau noaptea in parcurile din orase.

    • Sau o drona care sa survoleze zonele cu probleme. Dar probabil visez eu prea mult…

  6. Daca câțiva ani in urma, in Bucuresti existau containere de depozitare selectivă a gunoiului (aproape permanent pline), acum au fost desființate și acelea. Regresul in atitudinea primăriilor este evident: de la colectarea selectiva, opțional, la… deloc!

  7. Adică fiecare român produce circa 13, 5 tone deșeuri? ( am împărțit cele 270 milioane la 20 de milioane, sa simplific). Mai mult de o tonă pe lună? 30 de kg pe zi? De persoană? Cred că este o greșeală undeva. O statistică din 2013 spune ca fiecare român din mediul urban producea circa 350 kg deseuri, iar unul din mediul rural circa 95 kg.

    • Este corect, din păcate. Tu ai luat în calcul doar ce arunci din propria casă, dar la mall, supermarket, restaurant, coșul de gunoi din parc?.. toate ajung in același loc.

    • Intr-adevar este o mare eroare inca din titlu. Conform Planului National de Gestionare a Deseurilor Romania produce anual circa 5 milioane tone de deseuri municipale (4.956.075 t) incluzand toate deseurile produse de populatie si agentii economici.
      Ar fi bine sa verificati si sa reveniti ca sa nu se sperie lumea.

  8. Bucurestiul a fost tot timpul un gunoi de oras si taximetristii bucuresteni escroci marunti si nu chiar marunti de faima europeana – hai sa nu ne mai dam atatea batai de cap hipsteresti, toata lumea stie ca Bucurestiul e un fel de oras-favela, numai ca e localizat in Europa fosta comunista si lumea nu foloseste calificativul! Unde mai vezi atati cersatori mutilati ostentativ in centru orasului, haite de caini, grupuri de delingventi – nu imigranti nu nimic, eventual tigani neaosi – care o freaca pe la toate colturile piatetelor spariind lumea, indivizi care urla si zbiara dement, masini gonind pe muzica la macim de manele si alte rahaturi, masini parcate peste tot cand tot spatiul verde dintre blocuri e ghiftuit cu garaje improvizate, case care stau se darame in mijlocul orasului, obeliscuri tapetate cu fainta de baie care s-a spart chiar in fata fostului Palat Regal, putoare de fast-food turcesc unde sta carnea sa se unvarta in soare pana cand faci toxinfectie alimentara peste tot etc etc

  9. „Ne vom conforma sau vom plăti. Atât noi, consumatori…”
    Să le spună careva „declicilor” că au o strategie proastă de comunicare! 😀

  10. Sa curga urili trolilor ca Ionel! Multumim, Ionel. Stim, tu esti curat si bun, la fel ca Budapesta si Moscova, iar Bucurestii si bucurestenii sunt o mizerie.
    Si Aschwitz-ul pe care l-ai construi pentru ei ar fi prea bun pentru ce merita.

  11. Va usteniti degeaba. Legea universala a gunoiului spune ca ”gunoi la gunoi trage”.