G4Media.ro

Campanie agresivă de PR a oficialilor chinezi: SUA au adus virusul în…

Campanie agresivă de PR a oficialilor chinezi: SUA au adus virusul în Wuhan

Un oficial chinez a susținut joi că armata americană „a adus epidemia la Wuhan” și a cerut „o explicație,” în ceea ce experții susțin că este o nouă etapă din eforturile agresive depuse de guvernul de la Beijing de a acuza Statele Unite de apariția focarului de infecție cu coronavirus. China duce de câteva săptămâni o campanie de dezinformare, prin presa oficială și canalele de socializare media, prin care încearcă să convingă lumea că SUA sunt adevăratul vinovat din spatele apariției virusului care a provocat până în prezent îmbolnăvirea a peste 127.000 de persoane și moartea a circa 4.700 în 116 de țări și regiuni de pe glob. Campania de dezinformare declanșată de chinezi promovează, susțin comentatorii, teorii ale conspirației conform cărora SUA se află în spatele focarului COVID-19. E o încercare de a deteriora imaginea Americii în lume prin manipularea informațiilor și de a arunca responsabilitatea pe umerii americanilor.

Lijian Zhao, care este purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe, a scris joi un mesaj tweet în limba engleză pe contul său oficial, la care a atașat o înregistrare video cu Robert Redfield, directorul Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din Statele Unite, în timpul unei audieri în fața Congresului de la Washington: „CDC a fost prins mințind. Când a început pacientul zero în SUA? Câte persoane sunt infectate? Care sunt numele spitalelor? S-ar putea ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. Fiți transparenți! Faceți publice datele dumneavoastră! SUA ne datorează o explicație!”

Cu doar câteva zile înainte, Lin Songtian, ambasadorul Chinei în Africa de Sud, a afirmat și el pe Twitter: „Deși epidemia a izbucnit pentru prima dată în China, nu a însemnat neapărat că virusul este originar din China, cu atât mai puțin fabricat în China.”

Reamintim că focarul cu noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată în orașul industrial Wuhan, în centrul Chinei, provincia Hubei. Declarațiile oficialilor chinezi, susținute de comentarii similare în presa de stat de la Beijing, au fost făcute după ce congresmeni americani, în principal membri ai Partidului Republican, și comentatori conservatori au acuzat China că a ascuns informații despre focar, care este acum o pandemie, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

De exemplu, politicianul republican Tom Cotton a susținut în urmă cu câteva săptămâni că boala a fost probabil „un experiment de laborator” realizat de oficialii chinezi care este „în proces de a fi transformat într-o armă.” Cotton a recunoscut în timpul interviului că „nu are nicio dovadă.” Ulterior, el a reluat aceste afirmații într-o altă intervenție televizată.

„Situația este foarte gravă în parte, deoarece … China a mințit de la început și încă mint și astăzi,” a spus Cotton, care reprezintă statul Arkansas în Congresul american.”Și, de asemenea, pentru că există atât de multe necunoscute despre acest virus. De exemplu, câte persoane poate infecta cineva odată ce a contactat virusul?”

Tom Cotton s-a referit și la teoria conform căreia apariția virusului ar fi fost legată de o piață agro-alimentară din Wuhan, unde se comercializează inclusiv animale exotice pentru consum: „Știm, de asemenea, că la doar câțiva kilometri distanță de acea piață alimentară este singurul super laborator din China de biosecuritate de nivel 4, care cercetează bolile infecțioase umane. Nu avem acum dovezi că această boală își are originea acolo, dar, din cauza duplicității și a lipsei de onestitate a Chinei de la început, trebuie cel puțin să ne punem întrebarea.”

Ofensivă de PR

Numeroase mesaje difuzate de presa de stat și internauții chinezi în ultimele săptămâni, și care sunt aproape identice pe mii de conturi diferite, includ afirmații potrivit cărora virusul este un efort al SUA de „a purta un război economic împotriva Chinei,” că este vorba despre o armă biologică fabricată de CIA sau o parte a unui efort condus de Occident pentru a promova mesaje anti-China.

Comentatorii americani cred că declarațiile făcute de Lijian Zhao și ambasadorul Lin Songtia fac parte din același scenariu gândit de regimul de la Beijing prin care încearcă să convingă lumea că Statele Unite ar fi responsabile de izbucnirea focarului de coronavirus. „Dacă ați asculta mass-media chineză de stat, ați crede că președintele Trump s-a dus în China și a lansat fiole de COVID-19 peste grupuri de bărbați, femei și copii care nu se așteptau la așa ceva,” a scris FoxNews.

„Este o strategie cu mize mari pentru națiunea asiatică care luptă să-și păstreze statutul de superputere pe fondul închiderii țării și al unei furii palpabile față de afirmațiile că Wuhan, China, epicentrul coronavirusului, a ascuns acest lucru la început, declanșând o criză de sănătate și economică mondială,” a afirmat un analist al postului american de televiziune.

Guvernul chinez a publicat deja o carte în engleză – cu traduceri în franceză, spaniolă, rusă și arabă – în care laudă felul în care a manageriat criza de sănătate. „A Battle Against Epidemic: China Combatting COVID-19 in 2020” a fost publicată recent de China Intercontinental Press și Editura Poporului de la Beijing, fiind o compilație a rapoartelor laudative din presa oficială despre realizările președintelui Xi Jinping, ale Partidului Comunist și ale dominanței sistemului chinez în lupta împotriva crizei.

Analistul Gordon Chang a afirmat, citat de FoxNews, că noua campanie agresivă a Chinei este una datorată „ambițiilor sale propagandistice” și „laudă nechibzuită” venită dintr-o țară care „a indus în eroare în mod activ lumea în timp ce depunea eforturi suplimentare pentru a-și salva propria piele.”

În opinia expertului în chestiuni de politică externă, Beijingul ar fi creionat planurile unui atac de PR împotriva Statelor Unite în urmă cu mai bine de o lună. Primul pas a fost să pună sub semnul îndoielii originea COVID-19, după care prin criticarea felului în care America a gestionat boli anterioare precum gripa porcină, care a decimat industria cărnii de porc din China. În acest context, declarația ambasadorului Lin, considerată vagă și înșelătoare, este „un exemplu clasic de propagandă prin care China încearcă să provoace îndoieli cu privire la criza globală,” a afirmat Chang.

Acuzații de rasism

În plus, oficialii chinezi depun eforturi susținute pentru a stopa răspândirea expresiei „coronavirus Wuhan,” spunând că acest nume folosit frecvent de comentatorii conservatori din SUA stigmatizează în mod nedrept țara comunistă, cea mai populară din lume.

Chang a spus că aceasta este doar o altă tactică împrumutată din manualul chinez de propagandă, concepută pentru a-i face pe americani să pară „mici și rasiști.” „Acesta este un atac total asupra Statelor Unite,” a afirmat Chang.

FoxNews a reamintit că, în luna decembrie a anului trecut, când coronavirusul a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, numeroase instituții media din întreaga lume au început să se refere la el drept „virusul Wuhan.” Dar luna trecută, Organizația Mondială a Sănătății a redenumit boala COVID-19 pentru a nu o lega de o anumită localitate sau un grup de oameni.

Schimbarea numelui nu a oprit însă unii oficiali americani, așa cum este secretarul de stat Mike Pompeo, să continue să se refere la „virusul Wuhan,” ignorând avertismentele ministrului de externe al Chinei care a spus că e „extrem de iresponsabil” să facă asta.

Consilierul de securitate națională al președintelui Donald Trump, Robert O’Brien, s-a referit și el la acest lucru miercuri, în cadrul unei dezbateri desfășurate la Heritage Foundation, o organizație conservatoare de tip think-tank din Washington.

„Din păcate, în loc să folosească cele mai bune practici, acest focar din Wuhan a fost ascuns,” a spus O’Brien. „Există o mulțime de surse independente care relatează din China, cetățeni chinezi, că medicii implicați au fost fie reduși la tăcere sau izolați, genul acesta de lucru, astfel încât adevărul despre virus să nu poată fi răspândit. Probabil că acest lucru a costat comunitatea mondială două luni de zile.”

O’Brien a explicat că, dacă experții ar fi avut aceste două luni pentru a lupta împotriva răspândirii virusului, „cred că am fi putut reduce dramatic ceea ce s-a întâmplat atât în China, cât și ce se întâmplă acum în întreaga lume.”

La rândul său, senatorul republican Marco Rubio (Florida) a declarat că Partidul Comunist arată cu degetul spre SUA ca să poată potoli nemulțumirile interne. „Portalul militar chinez Xilu.com a publicat recent un articol care pretindea că virusul este o armă biochimică produsă de SUA pentru a viza China,” a spus Rubio.

La începutul acestei săptămâni, mai mulți comentatori și internauți americani, în general de stânga, l-au criticat pe liderul minorității republicane din Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy (California), după ce acesta a folosit expresia „coronavirusul chinezesc.”

„Virusurile nu au naționalitate. Aceasta este rasist,” a afirmat democrata Ilhan Omar, în timp ce președinta Camerei Reprezentanților, democrata de California Nancy Pelosi, a numit declarația lui McCarthy „bigotă,” sugerând că republicanul a ajutat la răspândirea dezinformării cu privire la comunitatea asiatică din America.

La rândul ei, democrata Alexandria Ocasio-Cortez, care reprezintă statul New York în Camera Reprezentanților, a susținut marți că oamenii evită restaurantele chinezești din cauza „rasismului direct care înconjoară coronavirusul”. Declarația ei a fost făcută după apariția în presă a unor relatări potrivit cărora restaurantele chinezești din America au înregistrat o scădere dramatică a cifrelor de afaceri, după ce clienții „au făcut legături neadevărate între masa luată la aceste stabilimente și răspândirea noului coronavirus.”

Chang consideră că, în loc să cedeze presiunilor regimului de la Beijing, oficialii americani ar trebui să continue să numească COVID-19 „virusul Wuhan” și să respingă acuzațiile de rasism. „Nu este un lucru republican. Cu toții trebuie să ne unim și oamenii să spună că acest lucru este rasist este iresponsabil,” a afirmat Chang. „Nu există nicio rasă cunoscută sub numele de Wuhanese.”

De asemenea, Chang a spus că prin descrierea COVID-19 drept „virusul Wuhan” sau „coronavirusul chinez” se menține presiunea asupra guvernului chinez și îl obligă să fie responsabil față de restul țărilor de pe glob pentru răspunsul său inițial, considerat neconvingător, la criza globală.

Acesta, susține FoxNews, mai ales în contextul în care China „folosește toate mijloacele aflate la dispoziția sa a se zugrăvi ca un erou global, rescriind istoria și solicitând inclusiv mulțumiri pentru felul în care a răspuns focarului cu noul coronavirus. „Ar trebui să spunem cu adevărat că SUA datorează scuze Chinei, lumea datorează mulțumiri Chinei,” se afirmă într-un editorial al agenției de știri de stat Xinhua.

În plus, oficialii de la Beijing, care sunt foarte atenți atunci când vine vorba de cenzurarea informațiilor, a refuzat să intervină pe măsură ce un val de teorii ale conspirației, majoritatea anti-americane, inundă internetul. G4Media.ro a scris deja despre unele cele mai vehiculate teorii ale conspirației apărute în contextul creșterii semnificative a numărului de cazuri de infectări cu coronavirus la nivel mondial. Printre acestea se numără aceea că fondatorul Microsoft, Bill Gates, se află în spatele COVID-19 sau că virusul e o armă bio-chimică produsă de americani. Aceasta din urmă a fost preluată și de liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovsky, care a afirmat că coronavirusul este o armă biologică americană sau un complot mai mare al companiilor farmaceutice de a deveni mai bogate. „Farmaciștii vor deveni miliardari în 2020,” a afirmat Jirinovsky.

„Este mai mult decât o simplă dezinformare sau o narațiune oficială,” a declarat Xiao Qiang, profesor adjunct la Școala de Informații din cadrul Universității din Berkeley (California), citat de Washington Post. „Este o campanie orchestrată, completă, a guvernului chinez prin fiecare canal, la un nivel pe care îl vedeți rar. Este o contraofensivă,” a spus expertul.

Surse: FoxNews, Washington Post, China Daily, Twitter, Washington Examiner

Foto: Captura Youtube

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. Americanii nu sunt in stare sa opreasca epidemia in SUA. Nu ar fi eliberat virusul.

  • Este ca daca era Barna presedinte, Covid-19 nu ajungea in Romania?

  • @alin daca era barna presedinte nu am fi vazut jocuri/si bataia de joc pe spatele populimii de genul uite „oban premierul catzu nu e premierul orban premierul … „

  • Vorba romaneasca: „nu face pe prostul ca rămâi asa” este plină de înțelepciune.
   COLECTIV = corupția made in ROMANICA, este una
   COVID19 = Pandemie Mondială, este alta
   Te faci ca nu înțelegi sau ai trecut la următorul nivel, ai ramas așa.
   Hai sanatate !!!

 2. Comunistii naibii, ei mananca serpi si gandaci si se plang de americani

  • Totdeauna comunistii ciumati au dat vina pe inamicul din exterior, au lansat lupta de clasa pentru a crea conflicte false. Intr-un mediu liber, competitiv comunistii dispar pentru ca nu au forta creatoare, ci au nevoie de sclavi, de o gazda pentru a supravieti ca parazitii. De aceea au devenit natia copy-paste.
   China a mai liberalizat economia de aceea a prosperat, dar miliardarii ei sunt sugatorii de resurse.
   SARS si Covid-19 a pornit de la ei. China e responsabila pentru imbolnavirea intregii lumi si pentru mortii acestei pandemii pe care au provocat-o. Latra cu putere comuistii ca sa abata atentia de la adevar.

 3. Ceva asemanari cu PSD-ul de aici? Strica tot, fura si minte si apoi arunca vina pe altii? Mental jegosi oriunde ar fii comunistii astia…

 4. Mai degrabă e „scăpat” din laboratorul militar de lângă Wuhan, probabil vreo „chinezărie” de filtru a avut vreo gaură in el …
  PS. O fi adevărat că de curând acțiuni de mii de miliarde de coco au ajuns in proprietatea unor tipi nițel cam galbeni la față si cu ochii migdalați?

  • Greșit, au vrut doar sa aerisească laboratorul….

  • Mie-mi convine, ba chiar m-aș incumeta să-i felicit pe fiecare in parte cu câte un sărut pe frunte, sa se poată apoi lăuda că l-au vazut pe Dracu’ la față sau pe Dracu’ gol, in functie de vârstă si de sex, că am auzit că sunt si chinezoaice bunicele…

 5. Și Iranul susține același lucru, că ei și prietenii lor chinezi au fost atacați biologic de americani.

 6. Si Dragnea e la “ izolare” tot din cauza inamicilor din exteriror,invidiosi pe puterea si bogatia la care adusese Romania…Sa-i ia dracu ,mananca toate scarboseniile si apoi chiraie…Daca era ceva arma biologica,nunera cu lortalitate asa redusa…armele sunt create sa ucida…

 7. Intr-adevar pare ireal… dar daca au dreptate chinezii ?

 8. Poate stie China ce va ,nu ar vorbi oficialii aiurea.

  • Foarte multa propaganda chinezeasca, chiar si in Romania. Chinezii chiar au planuri mari daca inclusiv pe vreme de molima isi platesc postaci ca sa dezinformeze.

 9. „Oficialul” chinez zice asa:
  „CDC a fost prins mințind. Când a început pacientul zero în SUA? Câte persoane sunt infectate? Care sunt numele spitalelor? S-ar putea ca armata americană să fi adus epidemia la Wuhan. Fiți transparenți! Faceți publice datele dumneavoastră! SUA ne datorează o explicație!”

  G4MEDIA înțelege din asta așa:
  „Un oficial chinez a susținut joi că armata americană „a adus epidemia la Wuhan” și a cerut „o explicație,” .

  Eu zic că e caz clasic de analfabetism funcțional @G4Media.

 10. La ce mizerie este in pietele chinezesti si ce scarbosenii se mananca pe acolo nici nu e de mirare ca la cativa ani mai apare un virus.

 11. Ba adrian novac, de ce esti ironic ?
  Ai verificat tu si ai stabilit ca nu americanii imbolnavesc Lumea cu cele mai mirsave scopuri, ci China ?
  Ai intrebat tu la CIA, la NSA etc. si ti-au confirmat ca nu ei, ci chinezii sint criminalii ?
  Fii bun si lumineaza-ne, inainte de a te comporta ca cel mai jegos agent/tradator, in slujba organelor de informatii din alta tara decit Romania !
  Dar sa fii sincer ca virusul nu iarta, fie el chinezesc sau americanesc !

 12. Chinezii arata inca o data cat sunt de tampiti atunci cand critica numele de virus Wuhan. Daca virusul Ebola a luat numele raului care traversa primul focar nu este destul de clar ca si acest virus se poate numi la fel de usor „Wuhan”?
  Daca virusul a fost plasat intentionat atunci cel mai probabil au fost chiar chinezii pentru ca americanii nu au nimic de castigat daca mor batranii, in schimb China are si chiar avea nevoie de o solutie pentru imbatranirea populatiei. Economic, impactul va fi mai mare asupra SUA pentru ca in timpul epidemiei sunt suspendate transporturile aeriene, terestre si maritime deci pretul petrolului va scadea. China fiind cel mai mare importator de petrol din lume nu are de pierdut, in schimb SUA are propria productie de petrol de sist care este rentabila doar daca pretul petrolului este ridicat.

 13. Vlad Tepes, cati ani ai? Ai trait in perioada comunista sa vezi cum functioneaza aparatul de propaganda si de productie a fake news-urilor? Tot ce trebuie sa faci ca sa iesi invingator e sa convingi populatia ca nu e vina ta, ca tu esti imaculat si ai facut chiar mai mult decat trebuia sa faci. Asta face si China acum. Arata cu degetul altundeva pentru a distrage atentia de la reactia inceata pe care au avut-o din Noiembrie 2019 (cand au aparut primele focare) pana la sfarsit de decembrie, inceput de ianuarie cand si-au dat seama de amploarea rahatului scremut.

  Ia cu pita: https://www.youtube.com/watch?v=tR_6dibpDfo

 14. Daca e cum spun ei,de ce l-au arestat la vremea respectiva pe medicul care a incercat sa-i avertizeze macar pe cei apropiati asupra pericolului (si care a murit intre timp)? se simteau cu musca pe caciula ?daca „dusmanul de clasa”isi facea de cap ,nu ar fi trebuit sa faca panarama chiar de atunci ?

 15. Singurul lucru cert e atitudinea aberanta a partidului comunist chinez care intr-o secretomanie tipica dictaturilor a tinut propria populatie si intreaga planeta depaaaarte de ADEVAR timp de aproape 2 luni ! Criminal la propriu.
  Exact cat a fost nevoie ca aceasta mizerie sa se extinda si sa devina un parjol pandemic care va f**e vietile si finantele oamenilor si tarilor…
  Multumim din inima partidului.

 16. De ce bagati mana in foc? In Irak au existat sau nu arme chimice pemtru declansarea razboiului?CIA este morala sau imorala? Bombardarea cu napalm in interventia „anticomunista” din Vietnam a fost moral sau imorala?Folosirea bombei atomice la Hiroshima si Nagasaki a fost morala sau imorala???

 17. Din pacate acesta nu se poate numi jurnalism… articolul nu expune fapte si informatii obiective ci un amalgam de presupuneri, acuzatii, franturi de informatii menite clar sa directioneze cititorul catre o concluzie anume. Deci manipulare si dezinformare si aici…

 18. Serviciile americane (Comunitatea de Intelligence), cu o puternica tenta Globalista (de-abia asteapta sa-l debarce pe Trump), ar trebui sa mai consulte si alte Surse Stiintifice, in afara Mediei „Cumparata” la maxim. Cum poti sa spui ca Virusul nou a evoluat Natural, cand Componentele lui (Virusurile mama) Nu ataca Acelasi Tip de Celule, DECI Nu se pot Intalni in mediul Natural ? Pe langa IGNORANTA, mai trebuie si multa PROSTIE ? Oricum, au dat-o in gard de multe ori, incat cei care ii cred sunt in descrestere. Lucrurile nu vor mai merge mult timp asa. Credeam ca au inteles, dupa modul cum se desfasoara evenimentele. Si inca nu s-au terminat. Mai au timp de gandire… Vor urma surprize, in sensul ca Adevarul nu poate fi mascat la infinit.