G4Media.ro

Bulgaria s-a asigurat pentru iarnă cu un contract de gaze din Azerbaidjan,…

Foto: Pexels.com

Bulgaria s-a asigurat pentru iarnă cu un contract de gaze din Azerbaidjan, România a primit doar promisiuni vagi

Bulgaria s-a asigurat că va avea gaze naturale în această iarnă încheind un contract cu Azerbaidjan, potrivit presei de la Sofia. România a încercat și ea în acest an un contract similar, pentru a suplini gazul rusesc, dar până acum a primit de la Baku doar promisiuni vagi.

Conform contractului semnat pe 25 de ani de Bulgaria cu un consorțiu azer pentru livrarea a 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, formula utilizată pentru calcularea prețului se bazează pe cotațiile derivatelor alternative ale petrolului, care de un an și ceva sunt mult mai mici decât indicii de gaz ai bursei olandeze TTF.

Gazul azer va intra în Bulgaria prin gazoductul ce unește Grecia de Bulgaria și care va fi inaugurat sâmbătă, 1 octombrie.

În ceea ce privește România, tentativele de a încheia un contract similar cu Azerbaidjan nu au înregistrat până acum nici un succes.

Cu o săptămână în urmă, Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Azerbaidjan, a declarat la București că Azerbaidjanul face tot ce-i stă în putinţă să furnizeze gaze României, însă există cel puţin 10 ţări europene care cer gaze acum statului caspic. El a fost prezent la Bucureşti la conferinţa Romanian International Gas Conference, unde a participat la un panel de discuţii alături de omologi ai săi din alte opt ţări din regiune: România, Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Grecia şi Turcia.

Ministrul azer a fost întrebat de jurnaliştii români dacă ţara sa este dispusă să livreze gaze către România în viitorul apropiat.

„Suntem în discuţii cu reprezentanţii din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putinţă, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România şi ne dăm silinţa, dar avem cel puţin 10 ţări din Europa care ne cer gaze şi facem tot ce putem”, a spus Shahbazov.

Potrivit acestuia, ţara sa se pregăteşte să crească livrările de gaze către UE.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

 1. Adica stam la coada la gazul azer, ca ne-am miscat foarte rapid, ca de obicei. Cam cat ne ia sa facem o autostrada atat le-a luat guvernantilor sa vorbeasca cu azerii.

 2. Mare branza. La noi toate merg snur. Avem de toate, economia duduie, preturile sunt in scadere, de cand a inceput razboiul am fost asigurati ca noi nu o sa avem probleme cu gazul. Noi romanii suntem cei mai si cei mai din toata lumea. Nici un popor nu mai este ca noi atat de destept si priceput in toate.

 3. Daca navem teava si n-ati facut nici terminalul de gaze pentru proiectul AGRI pe unde vreti sa va livreze gazul, prin curierat?

 4. Nici dacă vei cauta nu vei găsi mai prosti în galaxie

 5. Noi sigilam gurile gaz si importam gazul.
  Oprim eolienele pentru ca produc prea mult si scade pretul samd.
  Un fleac…ne fura cum vor ei!!!
  sau
  cum vor altii…. asta-i problema
  $€£