G4Media.ro

Bulgaria: Justiția obligă primăria din Sofia să emită un certificat de naștere…

Sursa foto: European Commission / Facebook

Bulgaria: Justiția obligă primăria din Sofia să emită un certificat de naștere pentru copilul unui cuplu de lesbiene

Tribunalul administrativ din Sofia a decis luni că autoritățile municipale din capitala bulgară trebuie să elibereze un certificat de naștere pentru copilul apatrid al unui cuplu de lesbiene căsătorite, au anunțat avocații celor două mame, potrivit Le Figaro.

„Municipalitatea din Sofia (…) trebuie să elibereze un certificat de naștere bulgăresc care să indice numele titularului, data și locul nașterii, sexul și originea ambilor părinți ai Sarei”, a declarat într-un comunicat organizația pentru drepturile minorității LGBTQ Deychtvie, citând hotărârea judecătorească. „Bulgaria nu poate refuza să recunoască faptul că Sara descinde din ambii săi părinți pe motiv că legislația națională nu prevede instituția căsătoriei între persoane de același sex”, a adăugat instanța.

Când s-a născut în 2019 în Spania, fata nu a putut obține cetățenia spaniolă, deoarece niciunul dintre părinții ei nu era spaniol. Copilul nu a putut deveni cetățean britanic, deoarece mama ei din Gibraltar nu s-a născut nici în enclava britanică, nici în Regatul Unit. Întrucât legea bulgară prevede că orice copil născut de un părinte bulgar are cetățenie bulgară, cuplul s-a adresat autorităților din Sofia. Însă municipalitatea a refuzat să îi elibereze acte cu numele ambelor mame, pe motiv că țara balcanică nu recunoaște cuplurile de același sex.

Reclamantele, care erau blocate în Spania și doreau să poată călători cu copilul, au sesizat instanța administrativă din capitala bulgară. Ulterior, instanța însăși a sesizat Curtea de Justiție a UE (CJUE), care a constatat că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fetei. „Statele membre trebuie să recunoască relația părinte-copil” dintre un nou-născut și cele două mame ale sale și „să respecte (…) libertatea de circulație și de ședere a cetățenilor Uniunii Europene”, a decis instituția europeană în decembrie anul trecut.

Această decizie va deveni probabil un precedent, deoarece legislația disparată din statele membre ale UE creează probleme juridice pentru familiile formate din persoane de același sex. Judecătorii CJUE au adăugat că „referirea Bulgariei la interzicerea căsătoriei între două persoane de același sex” pentru a-și justifica refuzul „nu este în conformitate cu drepturile fundamentale garantate de Cartă”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Clown World Honk Honk! 🤡🤡🤡

  2. Hauriștii și conservatorii ia treceți la făcut spume! E un ordin, nu o rugăminte!!! :)))))

  3. România și Bulgaria și țările rămase puțin mai în urmă cu progresul, ar trebui să recunoască măcar parțial o formă legală de conviețuire între iubiții / părinții de același sex.

  4. Poate l-au făcut amândouă..

  5. Luati de aici precedent, fundamentalistilor.

  6. ….și uite așa, din aiurea în mai aiurea ne ducem spre anormalitate…..pt ca distanta de la normal la anormal este făcută de societatea prezentă!!!

  7. Bineînțeles ca vei vota AUR, ca asa votezi tu, in functie de cine, ce face in propriul dormitor. Pentru asta mergem la vot, fraților. Duduiti de inteligenta.

  8. Puteau să dea in judecată statul britanic sau pe cel spaniol, căci din articol asta rezultă că nu au avut succes in primele doua țări pentru motive de cetățenie și ulterior s-au adresat instituțiilor bulgare. Dar numai în Bulgaria s-au dus cu jalba în proțap la judecătorie!!!!