Bugetul Bucureștiului pentru 2021: Primăria alocă un miliard de lei pentru plata datoriilor vechi. Cele mai importante investiții

bucuresti Sursa foto: Pixabay

Primăria Capitalei a pus miercuri în dezbatere publică proiectul de buget al Bucureștiului pentru anul 2021. Veniturile la bugetul local se ridică la 6,9 miliarde lei, în timp ce cheltuielile sunt sunt de 6,95 miliarde lei, ceea ce duce la un deficit de 53 milioane lei.

Per total, bugetul general al Capitalei pe anul 2021, care include și instituțiile din subordine, împrumuturile și fondurile externe se ridică la 9,59 miliarde lei. Subvențiile de la bugetul de stat vor fi de 514,7 milioane de lei.

„E un buget care face curățenie în primărie și pregătește construcția Noului București. În ciuda constrângerilor pe care le avem, am reușit să deblocăm investițiile și să planificăm câteva obiective importante pentru Capitală”, afirmă primarul general Nicușor Dan.

Primăria Capitalei mizează în acest an pe plata datoriilor mai vechi, cărora le alocă un miliard de lei.

Pentru dezvoltare și investiții vor fi alocate circa 2,2 miliarde lei, aproximativ o treime din buget investiții.

Fondurile europene preconizate a fi atrase se ridică la aproape 930 milioane de lei, fără a lua în calcul PNRR – planul de relansare.

Festivalurile vor primi doar câteva milioane de lei „pentru evenimentele de tradiție ale Capitalei”, afirmă Nicușor Dan, după ce în 2019 au fost alocate 200 de milioane de lei.

Va exista și un buget participativ, ca proiect-pilot, cu o alocare 2 milioane de lei. Bucureștenii vor putea decide unde merg acești bani.

Creditele de angajament se ridică la 9,5 miliarde lei, iar cele bugetare la 2,2 miliarde lei.

Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului București va fi finanțată cu 1,559 miliarde lei, credite de angajament. Din acești bani, 1,114 miliarde lei sunt finanțare externă nerambursabilă.

Pasajul Doamna Ghica va primi o alocare de 38,9 milioane de lei, iar pentru Prelungirea Ghencea și supralărgirea Bulevardului Ghencea se alocă 47 milioane lei.

Arena Națională va primi 1,6 milioane lei pentru proiectare, execuție lucrări sistem de irigație automatizat și amenajare suprafețe verzi, dar și 300.000 lei pentru înlocuire și punere în funcțiune a componentelor sistemului electromecanic pentru videocub/acoperiș retractabil.

Vor fi alocate peste 800 de milioane lei credite pentru Finalizarea statiei de epurare Glina, reabilitarea principalelor colectoare de canalizare si a canalului colector Dambovita (Caseta) în Municipiul București – Etapa II.

Investiții noi:

Spital Metropolitan cu funcţii complementare, Centru de Excelenţă, Campus Universitar  – 4,7 miliarde lei, din care în acest an se alocă doar 120 milioane lei

Reabilitare Corp A și  B Maternitatea Bucur – 143 milioane lei

Reabilitări de blocuri – Programul local multianual privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe din Municipiul Bucureşti – Sector 6 – 187,3 milioane lei

Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București – Traseu  1 – Piața Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Beijing – Str. Nicolae Caramfil – Șos. Pipera – str. Alexandru Șerbănescu – Bd. Aerogării – DN 1 – Piața presei Libere – Șos. Kiseleff – Bd. Constantin Prezan – 5,6 milioane lei

Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București – Traseu  2, 3, 4 – Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Şos. Ştefan cel Mare – Şos. Mihai Bravu  3 – Calea Victoriei – Bd. Regina Elisabeta –Bd. M. Kogălniceanu – Splaiul Independenţei 4 – Bd. Libertăţii – Bd. Unirii –Bd. Decebal – Bd. Basarabiei – 38,8 milioane lei

În curs de actualizare…

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *