G4Media.ro

Britanicii au salvat trei familii afgane ale căror contacte au fost uitate…

Britanicii au salvat trei familii afgane ale căror contacte au fost uitate în ambasadă / Soarta a doi afgani care aveau adresele lăsate în sediul ambasadei este incertă

Ministerul de Externe britanic a anunţat joi că a salvat trei familii afgane ale căror date de contact se aflau în documente abandonate la fostul sediu al ambasadei sale din Kabul şi care puteau ajunge în posesia talibanilor, relatează Agerpres care citează Reuters.

Documente care identificau şapte afgani au fost găsite de reporteri ai The Times marţi, în contextul în care combatanţi talibani patrulau la fostul sediu al ambasadei. The Times susţine că a transmis Foreign Office detaliile celor trei colaboratori afgani şi ale celor opt membri ai familiilor lor.

Personalul britanic al Foreign Office a lăsat documentele cu detalii de contact ale afganilor care au lucrat pentru Londra împrăştiate pe jos la sediul ambasadei din Kabul, a relatat ziarul. „Crucial este faptul că am reuşit să ducem aceste familii într-un loc sigur”, a declarat joi seară un purtător de cuvânt al Foreign Office pentru Reuters. „Evacuarea ambasadei noastre a fost făcută într-un ritm rapid în contextul în care situaţia din Kabul se deteriora. S-au făcut toate eforturile pentru a distruge materiale sensibile”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

The Times a relatat că atât de mare a fost suprinderea britanicilor la viteza cu care a fost cucerit Kabulul încât protocoalele de evacuare ale ambasadei, care includ distrugerea tuturor datelor care pot compromite angajaţi afgani, nu au fost respectate. Documentele găsite de The Times includeau numele şi adresa unui membru senior al staffului ambasadei de la Kabul, alţi membri ai personalului şi datele lor de contact, precum şi CV-urile şi adresele a doi aplicanţi la posturi de interpreţi, relatează ziarul.

Apelurile efectuate de The Times la numerele din documentele abandonate au revelat că unii dintre cei aflaţi pe listă au fost evacuaţi în ultimele zile de Regatul Unit. Soarta a cel puţin doi aplicanţi pentru funcţia de interpret rămâne necunoscută, mai precizează ziarul.

Sursa foto: Twitter/ All American Division

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter